Bewegingssensor minder?

willem944

  • #1
Hallo, we hebben twee buitenlampen met bewegingssensor. Die zitten er nu ruim 15 jaar. Ik heb de indruk dat ze minder gevoelig zijn geworden. Kan dat? Ze zijn niet vuil.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Toch kan er een stoflaagje aan de binnenzijde zitten, dat zie je niet direct.
 

willem944

  • #3
En dan? Nieuwe lampen kopen? Openmaken lijkt me geen optie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Walker schreef:
Toch kan er een stoflaagje aan de binnenzijde zitten...
Bovendien bestaat het materiaal van de Fresnel lens, die gebruikt wordt bij PIR melders (Passief InfraRood detector) bijna altijd uit een (vaak goedkoop) kunststof materiaal, dat na jaren minder doorzichtig zal worden.

Volgens gegevens van het circuitje, dat achter de lens zit en het eigenlijke detectiewerk doet, de pyro elektrische infrarood sensor, werkt dat ding met een tweetal kristallen op een substraat (een ondergrond voor halfgeleiders) en ik kan me niet echt voorstellen dat dat enorm zal verouderen. Kan er ook niets over vinden. Maar de lens kan wel verouderen en dat zie je vaak ook aan die dingen als ze wat ouder worden: ze vergelen.
willem944 schreef:
Nieuwe lampen kopen?
Daar zit waarschijnlijk niets anders op. Vaak wel zonde als je een lamp hebt met een bijzonder design, die destijds ook nog eens flink duur was.

Je zou ook kunnen overwegen de zaak op te splitsen en een buitenlamp te kopen zonder ingebouwde detector + een losse detector. Vaak heb je dan weer het probleem dat de bekabeling vanuit de muur moet komen en er aan de zijkant van die onderdelen geen kabelinvoer is. Dat is wel nodig om de detector met de lamp te verbinden. Voordeel is dat als de detector stuk gaat, je die alleen hoeft te vervangen en niet de (eventueel dure) lamp(-armatuur).

Dat heb ik zelf gedaan met mijn buitenlampen, alleen werken die met (losse) dag-nacht sensoren. Dus de lamp blijft de gehele nacht aan staan (ivm. inbraakpreventie). De lamp kan blijven hangen als de sensor het begeeft en dat is al twee keer gebeurd (door kortsluiting in de LED-lamp)
 

willem944

  • #5
Dank weer. Ze waren én niet duur én niet van een bijzonder ontwerp. Dus gaan we eens kijken wat we nu leuk vinden
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu