Overbelasting van zekeringen

IkLeerErGraagBij

  • #1
Hallo,

Heb hier inmiddels als voorbereiding “op
 

Toon

  • #2
Het is gewoon een rekenmethode, en in de praktijk blijkt dat goed te werken. Je hoeft natuurlijk niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden.
Er wordt bv gerekend met 200VA voor een wcd, wordt dat ook werkelijk overal op aangesloten?
Een voorschrift is om de wcd's in de keuken boven het aanrechtblad over minimaal 2 groepen te verdelen, ook ter voorkoming van overbelasting.

Zoals je al aangeeft zijn de losse apparaten slechts kortstondig in gebruik, waarbij de meeste, zoals een koffiezetter en een strijkijzer, ook al niet continu verwarmen.

Een ander voorschrift schrijft ook nog het aantal wcd's per groep voor. Hier wordt in heel NL mee gerekend, dus gewoon vertrouwen hebben in je installateur.
 

Fiesiekus

  • #3
Kortstondige overbelasting is niet nadelig voor de zekering. En vraag jezelf nou eens af, hoe vaak ben je gelijktijdig aan 't friet bakken, je haar aan 't föhnen, stofzuigeren en aan 't strijken.

Tel het vermogen van 1 van deze apparaten (de hoogste in aansluitwaarde) er bij op en je zit goed.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een stofzuiger gebruikt gemiddeld 2200 VA een groep is 3600 VA dus je het nog 1600VA over voordat je dat op een groep er extra tijdens het stofzuigen extra aan hebt staan en je wel heel dapper bezig, vergeet niet dat je meerdere groepen hebt.
Daarbij heeft de fabrikant van een automaat de marge erin gebouwd om te voorkomen dat elke inschakelpiek direct de automaat eruit gooit.
De gehele installatie word op die waarde berekend om je leidingen te beschermen dus die kunnen die marge met gemak hebben.
De marge bij patronen is nog veel groter dat komt omdat de smeltdraad heel moeilijk een exact smeltpunt te geven maar wel met zekerheid tussen twee uitersten.
De uiterste waarde word gebruikt voor de berekening van de draaddikte in de installatie, dus die kan dat makkelijk hebben.

Vergeet ook niet dat elke wcd 16A kan hebben, dus je daarop in principe 3600va kan aansluiten.Dat zou betekenen dat je voor de zekerheid elke wcd apart moet gaan zekeren want stel je eens voor....


Waarom neem je de hoofdzekering niet direct een stap zwaarder?
Omdat als ik jouw een installatie ga leveren die met elke toevalligheid rekening gaat houden, jij die installatie niet wil betalen.
En als ik jouw daarbij ook nog eens een hoger vastrecht per maand bereken, dat dus elke maand terugkomt dan wordt jij niet blij.

Terwijl als ik een installatie ontwerp die functioneel is, en dus in normale omstandigheden geen storingen geeft.
En de hoofdzekering zodanig laag neem dat je 1 alles in je huis gewoon kan doen en een lager vastrecht geeft , kijk dan kan je er wel om lachen.
 

IkLeerErGraagBij

  • #5
Bedankt voor jullie uitvoerige antwoorden.
Weer een hoop duidelijker.
Let wel : het is geen wantrouwen, maar ik probeer een en ander gewoon te begrijpen.

'k Las net in een andere thread bijv. ook al :
Voor een 25 ampere zekering kan bij een belasting van 40 ampere het wel 50 minuten uithouden eer hij doorbrand.

Dus ik denk nu ook te begrijpen dat deze kortstondige apparaten dus deels ook onder de tolerantie van zo'n zekering valt.

Langer dan 50 min. heb je een waterkoker of een fohn natuurlijk niet aan. :mrgreen:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Let wel, het gaat hier om de rekenmethode voor de minimale waarde waaraan je hoofdafzekering moet voldoen. Het staat je natuurlijk geheel vrij om zwaardere afzekering te kiezen. Hier zijn echter wel extra kosten aan verbonden in de vorm van een maandelijks bedrag voor het gecontracteerde vermogen. Zonde natuurlijk als je er eigenlijk geen gebruik van maakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu