Bevestiging inbouwvaatwasser universeel?

Berry123

 • #1
In onze keuken wil ik binnenkort een vaatwasser plaatsen. Van de verkoper begreep ik dat de vaatwasser (volledig inbouw) zijdelings ook verbonden wordt met de kastjes eromheen. Zijn dit dan universele maten, of boor je die dan opnieuw in de kastjes? Iemand enig idee? Het gaat om een keuken van brugman en een machine van Whirlpool, mocht dat iets toevoegen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Normaal gesproken wordt een vaatwasser in de nis geschoven die er voor is en blijft hij los van de zijwanden. Of komt er nét tegenaan maar wordt er niet aan vastgeschroefd.

  Na het in de nis schuiven wordt de vaatwasser dmv stelpootjes op hoogte gebracht, dwz tegen het blad aan (dat vaak van te voren van een dampremmend plaatje wordt voorzien. De pootjes aan de achterkant worden dmv een spindel aan de voorkant versteld.

  Als de vaatwasser op hoogte en waterpas gesteld is, wordt hij met twee schroefjes in de onderkant van het blad vastgezet, om te voorkomen dat hij bij opentrekken van de deur naar voren schuift.

  Zo gaat het bij mijn weten met de meeste vaatwassers.

  PS. Ik heb alleen beschreven hoe het apparaat bevestigd wordt. De aansluitingen van water, afvoer en elektra heb ik verder niet genoemd. Ik neem aan dat daar voorzieningen voor zijn naast of in de buurt van de vaatwasser (beslist niet erachter).
   

  Berry123

  • #3
  Hallo Kees, het gaat om een WHIRLPOOL ADG 7643/1 A++. Ik ben langsgeweest bij de keukenboer en die had het over 'verankering' aan de naastgelegen kastjes. Het geval wil namelijk dat we een kastje opofferen voor de vaatwasser, misschien dat dat nig verschil maakt?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Daarvoor heb ik alleen een handleiding kunnen vinden, daar staat de installatie helaas niet in. Toch wel handig om die handleiding alvast te kunnen bekijken: je vindt hem hier.

  Dat er een kastje opgeofferd wordt tbv een vaatwasser is begrijpelijk. Maar dan zou dat kastje dus gewoon niet geplaatst worden en blijft er een nis over van exact 60 cm breed. De breedte van het apparaat is namelijk normaal 597 mm voor een nis van 60 cm.

  Ik vond in mijn handleidingen archief een inbouwhandleiding van een vergelijkbare Bauknecht vaatwasser (komt uit de zelfde fabriek!), daarin staat:

  "Apparat nach oben oder seitlich fixieren".

  Het kan dus zijn dat i.p.v. de schroefjes aan de bovenkant (in de onderkant van het blad) enkele schroefjes in de zijwanden komen te zitten. Dat zijn echter geen dwars door die kastjes heenstekende schroeven. Het laatste wordt overigens meestal alleen gedaan in geval van een aanrechtblad waarin niet geschroefd kan worden (graniet e.d.).
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Ik heb toch nog deze installatie-instructie gevonden. Hoort bij de ADG 7643 A+ FD maar het verschil is qua installatie natuurlijk nihil.

  Hij is in een heleboel talen...

  Helemaal onderaan, op blz 36, zie je hoe die bevestiging plaats vindt.

  Precies zoals ik noemde: er zijn vier lipjes, waarvan de installateur óf twee lipjes aan de bovenkant kan ombuigen en de vaatwasser daarmee aan het blad bevestigen, of twee lipjes aan de zijkant om deze aan de kastjes ernaast vast te schroeven. Dat vastschroeven gebeurt met met hele kleine schroefjes (nr 9, 3,5 x 16 mm), De lipjes aan de zijkant zitten helemaal bovenaan, anders zou er lekkage ontstaan.

  Ik hoop dat ik je zo een beetje gerust heb gesteld. :wink:
   

  Berry123

  • #6
  Hallo Kees, reuze bedankt voor je input. Vaatwasser is besteld, plaatsing gaat vast lukken :D
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu