Bevestiging balkdrager

Forno

  • #1
Ik heb een huis gekocht uit 1900 met een aanbouw aan de achterzijde. Hierin bevind zich de keuken en daaronder een kelder.

Ik wil de houten balklaag van de keuken gaan vervangen. De bestaande balken zijn te dun voor een staalplaatbetonvloer die ik wil leggen met daarop vloertegels. Daarnaast is het hout ook aangetast door de vochtige kelder in de loop der jaren. De breedte van de keuken is 2,2m. De wanden van de kelder bestaan uit steens metselwerk. De wanden van de keuken bestaan uit halfsteens metselwerk.

Ik wil de nieuwe houten balken in balkankers hangen. Wanneer ik de standaard balkdragers toe pas (met opleglip), dan moet ik in het bestaande metselwerk gaan zagen en hakken. Dat doe ik liever niet natuurlijk. Kun je de houten balken in raveelankers plaatsen?? Is dat stevig genoeg voor een keukenvloer?? Raveeldragers hebben namelijk geen opleglip en worden door middel van schroeven in het metselwerk bevestigd.
 

Pepjo

  • #2
Waarom gebruik je geen betonnen liggers met broodjes ertussen ?
Afwerkvloer erover en tegelen maar.

En geen aangetast hout meer.
 

Forno

  • #3
Bedankt voor je antwoordt. Ik weet dat er meerdere vloersystemen bestaan, maar mijn keuze is een houten balklaag. Vocht is geen probleem, de kelder wordt prima geventileerd.

Ik wil graag advies of met betrekking tot de bevestiging van een houten balklaag tussen bestaande steens kelderwandjes. Moet ik perse balkdragers (die met een uitstekend opleglipje) gebruiken of kan ik ook raveeldragers toepassen??

Of moet ik misschien een extra balk tegen het metselwerk bouten waaraan ik de balkdragers hang?? Wat is jullie advies?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Forno schreef:
Daarnaast is het hout ook aangetast door de vochtige kelder in de loop der jaren.
De ene keer is vocht wel een probleem en bij de volgende reactie niet ?
Dat is dan snel opgelost :?

Wanneer de balken aangetast zijn door vocht lijkt me het niet verstandig raveel- of balkdragers te gebruiken, ze zijn wel verzinkt maar na verloop van tijd beginnen ze toch wel te roesten.
 

Forno

  • #5
Sorry voor de onduidelijkheid, maar vocht is geen probleem.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als het metselwerk van redelijke kwaliteit is kan je ook raveelijzers gebruiken.

Deze moet je dan niet met schroeven bevestigen
(je moet ook geen schroeven in de balk gebruiken maar de bijbehorende torsie nagels maar dat ter zijde)

de bevestiging aan het metselwerk doe je met twee draadeindjes M12 (rvs) deze lijm je met de daarvoor bestemde ankerlijm in de muur
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
17
7
2
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu