Beveiligingsautomaat bij reparatieklussen

Pio

  • #1
Ik repareer graag als hobby elektrische apparaten. Mijn vrouw is minder blij met de regelmaat waarmee de beveiligingsautomaat of aardlek van de huisinstallatie uitvalt. De beveiligingsautomaat van de huisinstallatie is 16A B. Ik denk eraan om een kastje te maken met een beveiligingsautomaat die sneller er uit gaat dan die van de huisinstallatie. I zou dan op 10 A B uitkomen. Liever zou ik ook 16 A doen, maar ik vind geen sneller type dan de B uitvoering. Dat kastje wil ik met een stekker met randaarde aan het net hangen. Nu hoor ik vertellen dat vanwege het mogelijk omdraaien van de stekker je 2 beveiligingsautomaten parallel moet gebruiken. Klopt dat? of kan ik 1 dubbelpolige gebruiken? Ik lees ook op een paar plaatsen dat ik beter een scheidingstrafo kan gebruiken, zonder randaarde. Lijkt me nogal duur voor een beetje vermogen. Graag een advies.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Absolute selectiviteit is met automaten lastig te behalen. In theorie zit je met 10A goed, in praktijk moet je niet al te verbaasd zijn als de 16A voorbeveiliging er toch een keer uitkomt...

Let je ook op dat jouw plan niet helpt als je tijdens je reparatieklussen de aardlekschakelaar aanspreekt? Enkel bij overbelasting of kortsluiting maakt het verschil, niet bij aardfouten.

Vanwege het mogelijk verdraaien van de stekker moet je inderdaad een dubbelpolige automaat hebben. Let wel op dat veel automaten dubbelpolige schakelen, maar slechts 1 pool beveiligen. Die worden dan aangeduid met "1P+N". Jij zoekt echt een tweepolige automaat.

Is het niet mogelijk om vanaf je werkbank een kabel naar de verdeelkast te trekken en daar een aardlekautomaat te zetten? Dan zit je helemaal niet meer achter een automaat en eventuele aardlekschakelaar die ook andere delen van je woning beveiligen. Moet je wel ff een stukje lopen als je iets verprutst hebt. ;)
 

Pio

  • #3
Bedankt voor de feedback XanderH.

een aparte groep met eigen aardlek maken wordt erg lastig, ik ga dus maar een tussenkastje maken.

ik zag dat er ook 13 A automaten zijn. ik kan geen "echte" 2 polige automaten vinden, kan 2 x enkelpolig ook? die zijn prijstechnisch ook erg aantrekkelijk.

zou ik in het kastje ook een aardlekautomaat kunnen zetten die gevoeliger is dan wat ik in de meterkast heb (30mA)? Ik heb ze niet kunnen vinden.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Ik begrijp dat verhaal van het omdraaien van de stekker niet. Als er meer dan 10 A door de fase gaan, dan gaan die ook door de nul (tenminste, als je maar één fase hebt).

Je moet je ook afvragen of je wel veilig bezig bent met je reparatiewerkzaamheden. Je zou een gerepareerd toestel pas aan moeten sluiten op het net, als je hebt gemeten dat er geen kortsluiting in zit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Neem een bouwlamp van 500w, en sluit daar tussen 1 geleider een wcd aan, is er kortsluiting dan gaat de lamp fel branden n blijft je zekering gewoon in.

Het mooiste is een scheidingstransformator met isolatiebewaking en een automaat, maar dat kost nogal wat voor een beetje vermogen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Tom345 schreef:
Ik begrijp dat verhaal van het omdraaien van de stekker niet. Als er meer dan 10 A door de fase gaan, dan gaan die ook door de nul (tenminste, als je maar één fase hebt).
Tenzij de stroom een andere weg terug vindt, naar aarde. Als je een sluiting maakt van fase naar aarde en de fase zit op dat moment door de plaatsing van de stekker toevallig op het "N" contact van een 1P+N automaat, dan gaat die automaat dus niet uit.

Nou doet dat probleem zich als het goed is natuurlijk niet voor als er ook een aardlekschakelaar in het circuit is opgenomen. Maarja, ook die kunnen falen. Ik zou persoonlijk geen 1P+N automaat willen toepassen als ik niet zeker wist dat de spanningsvoerende draad altijd op het goede contact zat. Stel dat je het handige kastje een keer meeneemt naar een kennis die geen aardlekschakelaars heeft zitten...

Automaten die tweepolig beveiligen zijn er maar zat hoor. Bij de groothandel kan ik ze iig zo bestellen:


Deze automaten worden bijvoorbeeld ook in caravans, campers en boten toegepast. Of samengevat: In voorwerpen die je met een omkeerbare stekker op het net aansluit. ;)
Pio schreef:
ik zag dat er ook 13 A automaten zijn. ik kan geen "echte" 2 polige automaten vinden, kan 2 x enkelpolig ook? die zijn prijstechnisch ook erg aantrekkelijk.
13A is niet selectief ten opzichte van 16A, daar heb je dus weinig aan.

"echte" 2 polige automaten zijn prima te verkrijgen, iedere installateur of vakhandel moet ze in ieder geval voor je kunnen bestellen! :D
Pio schreef:
zou ik in het kastje ook een aardlekautomaat kunnen zetten die gevoeliger is dan wat ik in de meterkast heb (30mA)? Ik heb ze niet kunnen vinden.
Dat gaat niet zomaar werken. Stel je plaatst een 10mA aardlekschakelaar bij je werkbank. En vervolgens steek je een apparaat in wat 100mA lekstroom heeft. Gevolg: 10mA aardlekschakelaar eruit, 30mA aardlekschakelaar ook eruit. Is je vrouw alsnog niet blij. :!:

De enige manier om aardlekschakelaars selectief te krijgen is om in de meterkast een selectieve aardlekschakelaar toe te passen. Deze kun je herkennen aan een vierkantje met een "S" erop.

Alleen bij mijn weten is de enige legitieme toepassing van een selectieve aardlekschakelaar, als je verderop in de keten een normale toepast. Dus zomaar een selectieve aardlekschakelaar in je meterkast zetten waar ook een deel van je woning achter zit dat wordt hem denk ik ook niet. :roll:

Als je met je werkzaamheden geen keuze hebt anders dan inpluggen op een WCD die achter een aardlekschakelaar zit waar een groter deel van je woning op zit, dan is mijnsinziens je hele plan met tussenkastjes gedoemd om te mislukken...
 

Pio

  • #7
Maak voorlopig maar een kastje met 2 ploige ^Amp B kar.

Zal zo snel mogelijk een extra aardlek installeren voor de klussen.

bedankt voor jullie input
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu