Bevat dit asbest?

Jayjay020

 • #1
Ik ben erg onervaren op het gebied van asbest.
Wel zijn we bezig met verbouwen in ons huisje en kwamen we oude tegels tegen. Nu heb ik ooit gelezen dat er in de lijm asbest verwerkt kan worden.

dus mij vragen zijn;
Zit hier asbest in?
Zo ja hoe schadelijk kan dit zijn?

FB513461-444A-4162-A407-36EB5142DFF8.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dit ziet eruit als gewone tegellijm (ik denk pastalijm). Ik kan me niet voorstellen dat daar asbest in verwerkt zou zijn, waarom ook?

  Maar als je zekerheid wilt hebben, dan stuur je toch een monster op?
  Beoordeling vanaf een foto is toch altijd een onzekere zaak.
   

  Jeroen

  • #3
  Hoi Jayjay,

  Tegellijm is op basis een visuele waarneming niet te beoordelen of er asbest in verwerkt zit. Om hiervoor uitsluitsel te krijgen zal je een monster naar een lab moeten sturen.

  Als er asbest in verwerkt is, dan is de kans groot dat dit 0,1-2% chrysotiel zal zijn. Logischerwijs zal het gezondheidsrisico hoger zijn als het een asbesthoudende toepassing zou zijn met een hoog percentage. Desalniettemin mag ik als professional niet bagatelliseren en is altijd voorzichtigheid geboden als er asbesthoudende toepassingen aanwezig zijn. Tegellijm/-pasta valt niet onder de particuliere vrijstelling en zal door een gecertificeerd bedrijf geïnventariseerd en gesaneerd moeten worden.

  Laat je ons weten als er eventueel analyseresultaten terugkomen? Zo kan iedereen hier op het forum wat wijzer worden.

  Succes!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu