Beuken stofdorpel kleuren

Olga90

  • #1
Voor onze vloer heb ik twee beuken dorpels op maat gemaakt. Hiervoor heb ik transparante hardwaxolie (Osmo) gekocht om ze mee te beschermen.

Bij nader inzien wil ik de dorpels eigenlijk liever wat donkerder kleuren voordat er hardwaxolie op gaat. De verkoper bij de parketwinkel twijfelde er alleen over of het kleuren van een beuken dorpel wel mooi zou worden. Voor een Eiken dorpel is dat geen probleem zei hij, maar pigmentolie zou op beuken misschien niet goed hechten.

Heeft iemand hier ervaring mee? Is het wel/niet mogelijk om beuken dorpels met olie wat bij te kleuren (en daarna af te werken met hardwaxolie)?

Backup optie is eiken dorpels kopen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Gebruik waterbeits als je het met wax wilt afwerken.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Gek idee om het eerst op de onderkant te proberen? dan weet je hoe het eindresultaat eruit komt te zien, je hebt 2 onderkanten, dus het proberen waard.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hardwaxolie is er toch ook in donkerdere kleuren?
 

Olga90

  • #5
Bedankt voor de input :)

Ik heb reststukjes met gekleurde hardwax laten kleuren, maar (zoals ze in de winkel al zeiden) wordt dat op beuken heel vlekkerig. Ik ben dus bang dat dat geen optie is op deze dorpel, wel op een eiken dorpel.

Misschien is waterbeits nog een oplossing, dan probeer ik dat even op de onderkant. Kan je het daarna nog met hardwaxolie behandelen, of is dat dan geen goed idee meer?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ja, dat kan.

Na de hardwax niet meer.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Waterbeits is alleen voor de kleur.
als je tevreden ben werk je het af met was, olie of lak
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu