Kleur na schuren gestoomd beuken pakket vloer?

Apeedje

  • #1
Hallo,

Wij hebben een gestoomd beuken pakketvloer (uitvoering plank 12,5 cm breed) welke zo langzamerhand toe is om geschuurd en gelakt te worden. Afgelopen week hebben wij hier een gespecialiseerd schuur/lak bedrijf gehad om hier naar te kijken. Hij geeft aan dat hij de vloer weer "als nieuw" krijgt, maar dat de warme kleur van gestoomd beuken wel door het schuren grotendeels verloren zal gaan. De vloer zou, volgens zijn infomatie zou de vloer na het schuren/lakken veel "witter" als nu worden. Dit zouden we erg jammer want wij vinden de warme gloed van de vloer zoals hij nu is juist zo mooi.

Volgens mij komt de warme gestoomde kleur nu vanuit het hout en niet vanuit de lak. Als je dus schuurt/lakt blijft de kleur toch in het hout zitten of heb ik dit mis?

Is er een manier om deze warme kleur na het schuren/lakken toch te bewaren? Is er misschien een eenvoudige manier om te testen wat de kleur na schuren/lakken wordt?

Ik ben heel benieuwd naar de reactie's. Bedankt hiervoor.

Groet,

Edwin
 

J.P.

  • #2
Testen kun je onder een kast of een andere plek die niet in het oog valt.
Ik denk dat de kleur van het beuken na verloop van tijd weer terug komt.
Onder invloed van licht en onderhoudsmiddel verkleurt je vloer namelijk.
Of een kleurbeitsje toepassen, maar let op voor je het weet is het te donker.
 

H@ns

  • #3
De kleur zit inderdaad in de toplaag van het hout, vandaar dat het met schuren weer weggehaald wordt..
Het bedrijf heeft je vakkundig advies gegeven en netjes gewaarschuwd voor de gevolgen.
Ik zou maar wat vertrouwen hebben in vakmensen, waar moet je anders heen als volslagen leek?

Beuken kleurt wat rose na verloop van tijd. dit gebeurt onder invloed van uv licht. Als je straks alle meubels weg hebt gehaald zul je blij zijn dat de kleur weer egaal wordt
Als je vloer straks weer vers in de lak zit gaat het hout weer gewoon langzaam verkleuren naar de bekende warme tint.
 

Apeedje

  • #4
Dag H@ns,

Dank voor je complete en goede reactie. Ik heb zeer veel vertrouwen in het bedrijf wat we geraadpleegd hebben! De man komt uit ons dorp en heeft al diverse vloeren bij buren/vrienden enz. keurig (!!!) geschuurd en gelakt. Een echte vakman dus. Ben ook super blij dat we hem geraadpleegd hebben. De vraag op dit forum was dan ook meer bedoeld als "second opion" om zeker te weten of we niet iets over het hoofd gezien hebben. Jouw reactie gelezen hebben hebben we dit dus niet :)

We kunnen nu er over nadenken of we de vloer wel helemaal "beuken wit" willen hebben.... Hij is dit namelijk nooit geweest. Toen hij gelegd was, was hij namelijk al warm roze. Dat was ook de reden waarom we toen voor deze vloer gekozen hebben.

Wat de beste man nog wel aangaf was dat de lakken van tegenwoordig uv filters hebben waardoor het hout niet meer zo snel verkleurd. Jij geeft aan dat dit wel gebeurt.

Nogmaals dank je wel voor je goede reactie!

Groet,

Edwin
 

H@ns

  • #5
Ongestoomd beuken heeft een witte kleur met nuances naar roze en zwarte strepen soms
Gestoomd beuken heeft een wat roze tint, warmer en egaler ook.

Door inwerking van licht kleurt het roze nog dieper.
De door en door roze tint wordt nooit weggeschuurd maar de wat donkerder toplaag-tint dus wel.

Als de lak een uv-filter heeft kleurt het hout niet meer terug, als er geen uv-filter in de lak zit heb je na een paar maanden alweer de vertrouwde kleur terug (afhankelijk van de hoeveelheid daglicht in je kamer)

Lak zonder uv-filter geeft wel problemen als je ooit je meubels wilt verschuiven, je krijgt dan namelijk netjes te zien waar de meubels eerst stonden.

Als je nog een reststuk van je vloer hebt liggen moet je maar eens een deel afplakken en het een paar dagen in de volle zon leggen.
Je ziet dan meteen het verschil tussen de nieuw geschuurde vloer (afgeplakte deel) en de huidige vloerkleur (niet afgplakte deel)
 

Apeedje

  • #6
H@ns; je bent super! Dank je wel! Onze vloer is precies zoals je beschrijft; een roze warme tint. Ik ben blij dat je aangeeft dat deze nuance niet helemaal weg zal gaan, maar dat hij wel lichter zal worden :D

Wat is dit een super fijn forum!!!

We gaan de vakman, die ons dus prima geadviseerd heeft, onze vloer weer heel mooi laten maken!

Hartelijke groet,

Edwin
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu