Betonvloer wel of niet vastmaken/opleggen/ophangen

Jeroenmuj

  • #1
Mijn huis bevat een soort gang van 3 meter breed waar ik een auto kan plaatsen. Die gang grenst aan de ene kant aan de buren en aan de andere kant aan een deel van mijn huis. In mijn gebied is het kleigrond waar het gebruikelijk is te heien. Nu wil ik een deel van die gang bij mijn huis trekken en een betonvloer storten. Er zijn nu twee mogelijkheden: A. ik maak het vast aan de bestaande funderingen van die van de buren en die van mij of B. ik stort de vloer los en maak eerste aan mijn fundering een betonnen balk waarop ik uiteindelijk de nieuwe vloer stort en ik met piepschuim en folie de vloer los laat liggen maar wel laat dragen op die twee balkjes.

B. lijkt me beter (alleen belasting omlaag, geen getrek aan de muren, geen spanningen maar ook niet verzakken). Ik denk dat je bij A. het risico loopt van spanningen en scheuren.

De overspanning is 3 meter en de vloer wordt 3 bij 4 meter.

Erop wil ik vloerverwarming en tegels.

Is er nog een advies over de opbouw van de vloer. Dan graag. Ik dacht zelf aan het storten van 12 cm met een wapening erin met daarop een dunne isolatie van 4 mm dan een dunne wapening erop; de slangen eraan vast te maken met daarom een cementdekvloer en dan de tegels. Ook kan op de betonvloer een noppenvloer met de slangen erin en dan cementdekvloer en tegels.

Ze zeggen overigens dat isolatie onder de vloer geen zin heeft met vloerverwarming. Is dat zo? Kan ik het dan beter zo op het zand storten? Omdat die gang overigens nooit aan regen en kou wordt blootgesteld is het zand nu onder de trottoirtegels kurk droog.

Maar ik ben een "doethetzelver" dus ruil mijn ideeën graag voor betere.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ook een doe het zelver zal hiervoor een bouwvergunning nodig hebben met berekeningen die nodig zijn voor een vergunning.
De berekeningen moeten door een bouwkundige gemaakt worden en worden bijgevoegd bij de aanvraag van de vergunning.
U mag bovendien niet zomaar de fundering van de buren gebruiken.
 

Jeroenmuj

  • #3
Een bouwvergunning is vaak geldklopperij. In mijn straat zijn dergelijke uitbouwen al volop aanwezig. Maar bedankt voor de zorgen. Overigens was er een aannemer bij mij en het eerste wat hij zei was: "O, maar daar heb je niet eens een bouwvergunning voor nodig." Grappig he. Als ik het schema volg van VROM die aangeeft of ik een bouwvergunning nodig heb dan is het antwoord trouwens ook nee.

Dus Jan, ik zou me maar beperken tot bouwen en zo en het juridische aan anderen overlaten. Maar misschien heb je op dat terrein nog een advies???
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een architect die ik hiernaar gevraagd heb zei:
Bouwvergunning nodig, grappig hé.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
U voert een wijziging door aan de constructie van de woning. Is per definitie niet vergunningsvrij.

Advies zoek een goede bouwkundige en jurist. Schema's toepassen is een stap te ver voor U. Laat alles goed doorrekenen. Als er schade ontstaat bij buren bent u immers wel aansprakelijk. Vergunning of geen vergunning.

Het voorkomen van ondeugdelijke constructies en alle daarbijbehorende schade is nu juist het doel van de vergunning. Het zal er wel op neerkomen dat u de vloer afzonderlijk moet funderen en dat kost helaas geld.
 

Jeroenmuj

  • #6
Ik dacht dat dit een klus forum advies site was. Tot nu toe geen enkel bouwkundig advies gekregen.

Omdat ik me geen enkele zorgen maak over de belastbaarheid van de funderingen (immers in de helft van de huizen op de rij waar ik woon is de situatie al zoals ik die wil gaan maken) zou ik het graag hebben over dat wat het beste is.

Dus klussers. Kom op met die adviezen. Wat is het beste? Vastmaken of loslaten. Inhakken of juist niet.
 

StefanD

  • #7
Volgens bouwvergunningen online is één van de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen dat je meer dan 1 meter uit de erfgrens blijft. Doe je dat niet, dan heb je in elk geval een lichte bouwvergunning nodig.

Over je vragen: als de halve straat al volstaat met vergelijkbare uitbouwen, waarom informeer je dan niet bij de buren? Die hebben wellicht al kant-en-klare tekeningen die je zo kunt overnemen.
 

Jeroenmuj

  • #8
Die hebben natuurlijk geen constructietekeningen. Alleen maar mooie bouwtekeningen voor de verkoop zoals ik die ook heb. En dat "één meter bij de buren vandaan" is rekbaar. De panden zijn al volop aan elkaar vastgebouwd. Op de plek waar ik ga bouwen volstaat één extra muur en die afgewerkte vloer. Dus het is haast een interne verbouwing.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Je zult iemand ter plaatste moeten laten komen om te bekijken wat er wel en niet kan.
Medegelet op de bodemgesteldheid.
Dit is een klusforum waar iedereen probeert een juist advies te geven uitgaande van je gegevens.
1mtr is niet rekbaar het is en blijft 100cm.
Wat vinden je buren ervan dat je hun fundering gaat gebruiken?
Als ik je buurman was ging dit zonder een sterkte berekening zeker niet door.
Geldklopperij is een bouwvergunning zeker niet hoor, al lijkt het wel eens zo dat moet ik toegeven.
Wat zou jij er van vinden dat je buren zo n werk zouden doen uit de losse pols?
In dit geval zou ik er, en ik begrijp ook anderen, er een constructeur bij halen.
Liever nu een paar honderd euro investeren daarin dan straks met verzakkingen en scheuren gaan zitten (ook de buren) met de schade en claims van dien.
 

Jeroenmuj

  • #10
Allemaal wijze woorden. Als ik tenminste iets geheel nieuws zou willen. Iets wat niet eerder is gedaan of gemaakt. Maar het staat er zo al. Het is al zo gemaakt. Er zijn al bouwvergunningen voor afgegeven. Het is net als de tiende dakkapel waarvoor de Gemeente (in het verleden) steeds weer een bouwvergunning verplicht stelde en tekeningen en leges.

Mijn vraag op dit forum was niet: "Heb ik een bouwvergunning nodig"? Maar: "Wat lijkt jullie het beste"? Ik heb diverse forum discussies gezien en jullie kunnen het wel. Advies geven bedoel ik. Dus waarom nu dan niet?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Je advies staat hier gewoon tussen hoor:
- ga naar de gemeente;
- schakel een constructeur in;
- vraag toestemming aan de buren.

dus.

grtz
henk
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Als er al zoveel soortgelijke verbouwingen in de straat zijn, hoeft u uw vraag toch niet hier te stellen? Kunt u beter even bij iemand navragen die het al heeft uitgevoerd en wellicht wel met de juiste berekeningen en vergunningen.

Lijkt mij duidelijk dat je dan een beter inzicht krijgt dan dat iemand van afstand daar een uitspraak over moet doen.

Overigens ben ik blij dat ik niet uw buurman ben. Als ik het zo lees wordt de kwaliteit van de verbouwing dubieus. Aan mijn fundering mocht u in ieder geval niets vastmaken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Vergunningen en buren even ter zijde dat is voor 100% jouw probleem.

Als je van de buurman mag inbalken is
het waarschijnlijk het simpelste om een balkenbroodjes vloer toe te passen
Deze zijn een stuk lichter dan een masieven vloer en voorzien van een voldoende hoge isolatie aan de onderzijde
De gevels maak je van houtskelet op een funderingsbalkje tussen de muren.

Op die manier is het waarschijnlijk wel mogelijk zonder nieuwe palen een uitbouwtje te realiseren.
 

Jeroenmuj

  • #14
Daar heb ik aan gedacht. Een broodjesvloer van betonbalkjes en piepschuim isolatie. En een wapeningsnet erop waarop meteen de vloerverwarming vastgemaakt kan worden en dan beton storten. Maar dan zit het geheel muurvast aan de fundering. Zou dat het beste zijn? Is de vloer die je erop stort ook niet gewoon minstens 10 cm? Zou er iets te bedenken zijn dat ook 10 cm dik is maar voldoende stijf zodat het met hier en daar een beton ijzer van voldoende dikte in de fundering blijft "hangen"? Of denk ik nu zo onorthodox en wordt dit nooit zo gedaan? Verder dacht ik nog om een extra balkje aan beide funderingsbalken vast te maken (gaten boren, betonijzer erin, opruwen en zo de bestaande balk op een bepaalde hoogte 6 cm breder maken. Dan drukvast piepschuim erop het zand dan daarmee gelijk laten lopen, goed aanstampen, folie erop, wapeningsnet met afstandhouders vanaf de grond en beton storten. Ca 10 cm. Zou zo'n plakje niet voldoende sterk zijn om en op dat eerdere balkje te blijven "hangen" waar nodig mocht het zand toch gaan zakken.

En wordt zo'n betonplaat voldoende stijf om tegels op te plakken?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #15
Nee de constructieven laag beton op de broodjes is maar 4 cm dik.
(zie hiervoor de website van de leverancier)

half vast bestaat niet.
je kiest voor het opleggen of voor volledig los houden
ander krijg je allerlei problemen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu