Betonvloer voliere

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #1
Betonvloer voor een voilere. Wil deze boven op de grond leggen, dus niet ingraven.
Planken bekisting om af te rijen, hoe dik moet de vloer zijn. Folie erin, netje erin, de beton en het oppervlak glad afwerken.
Voordeel gladde betonrand boven de grond om rondom het gras onkruid laag te houden.
Lees veel over vorstrand enz. is dat werkelijk nodig voor een voilere.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  De vloer hoeft niet draagkrachtig te zijn. Denk dat 7-8 cm dikte wel goed is.

  Maar:

  Voor een vorstrand maakt het helemaal niet uit waar de vloer voor gebruikt gaat worden. De vorstrand voorkomt dat de grond onder de betonplaat kan bevriezen, waardoor het vocht in deze grond uitzet en de vloer omhoog komt.

  Dus een vorstrand is zeker noodzakelijk. Dit wil zeggen dat de buitenrand minimaal 60 cm diep onder het maaiveld in de grond moet zitten. 10 CM dik is voldoende voor de buitenrand. En ook hier moet wapening in die u vastmaakt aan de vloerwapening.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Wat zouden de gevolgen kunnen worden als van een voilere de vloer omhoog komt en deze weer zakt als de vorst voorbij is.
   

  BertPleizier

  • #4
  Dat is net het probleem: de betonplaat vriest altijd maar aan 1 of 2 kanten op (dus nooit in z'n geheel). Hierdoor komt de hele vloer scheef te liggen. Is de vloer dun dan zal hij hierdoor ook breken (de vloer wordt niet meer geheel ondersteund door de grond).

  Daarnaast zakt de vloer na de vorst niet meer terug omdat de opgevroren grond onder de betonplaat (die de vloer heeft opgeduwd) niet meer haar oorspronkelijke vorm terug aanneemt. Je vloer blijft dus altijd scheef liggen.

  Een vorstrand klink heel ingewikkeld en bouwkundig, maar het is niks meer dan dat de buitenrand van de vloerplaat 60 cm diep de grond in gaat, terwijl het middenstuk bijvoorbeeld maar 10 cm dik is. En uiteraard folie in de uitgegraven "bekisting", zodat het water uit het verse beton alleen via de bovenkant kan verdampen en niet aan de onderkant in de grond kan trekken.

  Dus aan de buitenrand van je vloerplaat rondom een sleuf graven van 60 cm diep en je hebt al een vorstrand. Stop er wat wapening in (stroken wapeningsnet) en verbind deze met gebogen stukken betonijzer met het net in de vloer zelf. Als je 6 of 8 mm betonijzer neemt kun je dit buigen met een buigtang voor pijpen of desnoods gewoon op de knie. Zorgt dat alle betonijzer rondom omgeven kan worden met beton, dus leg alles op stukjes steen van 3 cm dik. Dan kan het verse beton er onder lopen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Ik zou wat rond kijken naar grindtegels, vaak voor niets op te halen en als ze toevallig op zouden vriezen en ongelijk komen te liggen is het een klein beetje werk er een paar opnieuw in te leggen.
  Het vriest al jaren niet meer zo hard dat opvriezen een groot risico is.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Tegels was een optie maar de voilere beheerder wilde graag een vloer die lekker glad is. Om een vloer met een 60 cm diepe vorstrand te maken leek mij wat overkill.
  Wat je zegt tegels is handig als de boel weer moet worden afgebroken. Stelcon zou ook iets kunnen zijn maar een flinke organisatie met leggen en afbreken. Ik denk ook aan gebruikte Polyethyleen rijplaten. Zal niet goedkoop zijn.
   

  BertPleizier

  • #7
  Hierbij een video-uitleg:

   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Het risico van opvriezen lijkt mij klein. Kijk maar eens naar stelconplaten. Die blijven ook prima liggen.

  Een voliere die een beetje scheef staat valt niet echt op. Stop er kippen in en je weet aan welke kant je een luikje kan maken om de eieren te rapen ;)
   

  Buis

  • #9
  In een handomdraai kun je de mooiste voilere maken met steigerbuizen en buiskoppelingen. Dan ben je gegarandeerd van een duurzame stevige veilige constructie.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu