Betonvloer stutten op fundering

krullebol

 • #1
Hallo,
Ik heb een betonvloer die met wel met stalen stekeinden in de muur zit, maar ik vind de vloer nog teveel trillen. Ik ben erachter dat er een fundering onder de vloer loopt, maar de opgemetselde muur daarop is verwijderd door vorige bewoner. De vloer is gestort op houten balken (die niet zo best meer zijn, zie foto). Als ik de balken weghaal en de vloer wil stutten op de betonnen fundering, hoe doe ik dit dan het beste?
-de muur weer opmetselen is heel lastig, de kruipruimte is maar net hoog genoeg om mezelf doorheen te trekken (30-40 cm ofzo), maar zo was het wel van origine, moet ik die moeite nemen als dit het stevigste is?
- ik heb via werk toegang tot alle soorten en maten staal. Zal ik met dikwandige kokers pootjes/bokjes maken 1mm groter dan de maat tussen fundering en vloer, en die er dan tussen slaan? (Natuurlijk coat ik ze eerst zodat roest lang wegblijft)
- of zijn er kleine schroefstempels die ik permanent kan laten onder de grond. Of is dit een heel gek idee?

Graag hoor ik jullie keuze, of evt andere opmerkingen.

20210611_233324.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Zit er wel voldoende wapening in de vloer om zelfdragend te zijn?
  Indien ja, dan: Bekisting maken, deze groter aan de bovenzijde. Gaten in de vloer kappen de ruimte volstorten met beton?
   

  krullebol

  • #3
  Genoeg bewapening weet ik niet, maar het feit dat de vloer al 20 jaar zo draagt zonder scheuren doet mij vermoeden van wel.

  Over je oplossing:
  Ik waardeer het meedenken rola, maar om in kleine kruipruimte een complete schuinlopende bekisting te gaan lopen timmeren, en dan door 15cm dik gewapend beton gaten te gaan gaan boren om wat cement te storten, lijkt me het meeste werk van allemaal, nog meer dan het muurtje metselen ondergronds
   

  Sander 1972

  • #4
  Denk dat er molm/wurm in je balken zit, en deze zijn daar door vergaan. vandaar dat de boel beweegt.
  Meest simpele is om de heleboel er uit te halen. En gelijk de boel zo uit graven dat je de nieuwe vloer op eps te storten nodige leiding werk er gelijk in mee storten.
  Heb je ook gelijk de basis voor eventuele vloer verwarming

  (in dat losse stuk lijkt het of ik gangen zie)
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  M.i. altijd nog sneller dan pootjes nauwkeurig opmeten en die ertussen slaan.
  Alternatief: sloop er alles uit, want vermoeden dat er genoeg wapening inzit, daar koop je niets voor. De eventuele scheuren zie je idd niet, want die zitten aan de onderzijde.
   

  krullebol

  • #6
  Zou kunnen het is kasverrot. Maar het is bekisting dus geen dragende functie (anders was het ook allang ingezakt.) Dus ja het gaat er idd uit. En dan de EPS direct op het zand leggen?

  De vloer van 12-15 cm dik gewapend beton is nog prima, dus die wil ik eigenlijk wel gewoon houden. Hij hoeft alleen wat gestut te worden om de trilling wat te verminderen.
  Isoleren doe ik dan idd ook meteen als de balken weg zijn.
   

  Sander 1972

  • #7
  Weet niet of je met emmertjes zand er uit wil halen?

  Maar je kunt beter eerst een antwoord zoeken waarom de boel trilt en je hier vraagt wat hier voor een oplossing is.
  Ik denk dat die balken je betonvloer dragen, ik zie geen verdere foto's als deze ene foto hier boven.


  En ik ga jou nooit adviseren om onder een waarschijnlijk instabiele beton vloer te werken, als die inzakt .....
   

  krullebol

  • #8
  Waar een normale broodjesvloer balken met staal in de overstaande kanten van de vloer heeft voor draging, heeft mijn het waarschijnlijk aan 2 aanliggende kanten. Daarom wil ik een 3e kant stutten, dan gaat het nergens meer heen. Staalgaas zit er genoeg in, ingeboord in de muur, 2e kant is staalgaas dat doorloopt in een andere kamer.

  Ik durf de gok wel aan met deze vloer, ik moet alleen weten hoe ik het best en makkelijkst de opgemetselde muur die is verwijderd, of iets wat erop lijkt, weer kan terug brengen tussen een fundering en een vloer die er al zit (en blijft).
   

  Sander 1972

  • #9
  Ik zou het er niet op gokken, Dan had je vloer een stuk dikker moeten zijn. En dat zie ik hier onder er niet aan af.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Nee, er is geen enkele reden aan te nemen dat deze vloer voldoet zonder de (intacte) houten balken. De enige juiste optie is de vloer er volledig uit slopen en er een nieuwe vloer in maken.

  Kan je meteen een geisoleerde PS-systeemvloer kiezen, die leg je erg snel, zeker in droogbouwuitvoering.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu