Betonrot repareren

Lies19

  • #1
Hallo Klussers,

boven mijn voordeur (jaren 30 woning) is het verroeste betonijzer te zien en laat het beton los. Is dit betonrot (zie afbeelding)? En hoe kan ik dit zelf behandelen. Of is het beter om dit door een erkend bedrijf te laten repareren.

Alvast bedankt voor de hulp!

groeten Lies
 

Millew

  • #2
Welke afbeelding?
 

Lies19

  • #3
Nou ik probeer een afbeelding bij te voegen maar dit lukt niet.
Ik kan omschrijven hoe het eruit ziet:
Het grove beton (met van dat grind erin) dat boven het kozijn van mijn voordeur (buitenkant) zit is er gedeeltelijk af gevallen en verder is het gebarsten en laat het los.
Waar het beton naar beneden is gekomen is nu verroest ijzer te zien.

Kan je hier wat mee? Ik ga nogmaals proberen om er een foto bij te zetten maar dit lukt vooralsnog niet....
 

Millew

  • #4
In principe is zelf repareren met een beetje handigheid en wat kennis van zaken wel zelf te doen, maar de vraag is in hoeverre het beton constructief al is aangetast. Dat is op afstand moeilijk te beoordelen.
Vaak komt dat ook pas aan het licht, als je het beton wat verder uithakt en de wapening gaat ontroesten. Dan zal ook moeten worden beoordeeld of de wapening die er nog zit, nog voldoende sterk is.
Om dat op een verantwoorde manier te doen zal je misschien tijdelijk een stempel o.i.d. moeten aanbrengen. In dat geval kan je beter een betonreparatiebedrijf er bij halen.
 

Lies19

  • #5
Bedankt voor de uitleg. Hopelijk is het nu wel gelukt met de foto's. Kun je op deze foto's zien hoe ernstig het is?


 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Da's volgens mij grindbeton. Die wapening zit veel en veel te dicht aan de oppervlakte en dat is een constructiefout. Als je gaat ontroesten barst het straks op een andere plek weer open. Lastige situatie om goed op te knappen voor een DHZ'er.
 

Millew

  • #7
Op de foto's is niet echt goed te zien of de wapening al erg is aangetast, maar het lijkt mee te vallen.
Een duurzame reparatie kan alleen als de wapening wordt blootgelegd tot waar het niet meer roest. Dus ook op de plaatsen waar nu scheuren te zien zijn. Ook achter de wapening zal het beton, i.i.g. op de plek waar nu al de wapening zichtbaar is, moeten worden weggehakt.
Daarna de losse roest van de wapening verwijderen en vervolgens met een reparatiemortel het beton herstellen. Het zal niet mogelijk zijn om hetzelfde oppervlak terug te krijgen. Als dat wel gewenst is, dan zal de hele betonbalk moeten worden gestucadoord. Dat helpt dan ook de rest van de wapening verder te beschermen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Voordat de reparatiemortel wordt aangebracht, is meestal een primer nodig, vooral over de wapening. Document over handmatig repareren.

Let erop dat je een constructieve reparatiemortel gebruikt. Dat is een andere dan voor esthetische reparaties. Je kan dan meteen een goede betondekking aanbrengen.

Als alternatief kan je eraan denken om de latei te (laten) vervangen. Als er meer werkzaamheden (bv. voegen, kozijnen vervangen) aan de gevel aan zitten te komen, kan het wellicht gecombineerd worden. De goedkoopste oplossing is repareren. Op zich kan er niet heel veel mis gaan, er komt hooguit wat gewicht op het kozijn te liggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu