Betonnen latei (300 mm) buigt door

Willie1000

  • #1
Ik wil het platdak, schuifpui en raam van de aanbouw die medio 1997 geplaatst is renoveren. Op het platdak ongeveer in het midden blijft water liggen (heb vermoeden dat het dak door gebogen is). Bij de schuifpui is boven een betonnen latei geplaats, deze is ongeveer 1 a 2 cm gebogen ten opzichte van de uit einde. Bij eind van de latei aan rechterzijde is al een trap gewijsde scheur in het cement te zien (zie bijgevoegde foto's).

Vraag: moeten de houten draagbalken en latei vervangen worden.

foto platdak.jpg
latei.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Lateien aan de buitenkant dragen alleen metselwerk, geen dak. Als het dak is doorgebogen is het wel zinvol te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Is de ondersteuning (binnenspouwblad) ook gebogen/verzakt of is de balklaag te licht?
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Willie1000

  • #3
Zie geen echte afwijking binnen (zie foto). De houtendraagbalken zijn ongeveer 310 x 14,5 x 4,5 cm en zijn vermoedelijk om de 60 cm geplaats. Volgens een website werd aangegeven dat bovengenoemde balken om de 30 cm geplaatst dienen te worden (heb wel de laagste houtsoort gekozen). Verder scheurt mijn tegelvloer ook waar de aanbouw begint. Er is geen digitatievoeg toegepast.
latei binnen.jpg
vloer.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
die scheuren in de achtergevel van je woning zijn wel zorgelijk die zou ik toch eens laten onderzoeken
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
En de scheuren in de tegelvloer was te verwachten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Wat voor stalen balk is er ter plaatse van de oude achtergevel gelegd om de vloer en de gevel van de bovenverdieping op te vangen? Als het goed is moet hier een constructeurs-rapport van zijn.
 

Willie1000

  • #7
Nog bedankt voor de informatie.

Boertje 125: waaruit kan je opmaken dat de scheuren in de achtergevel zorgelijk zijn en bij wat voor instantie moet ik zijn om deze te laten onderzoeken?

Peter: waarom waren de scheuren in de tegelvloer te verwachten. Heb deze medio 2003 door een gespecialiseerd bedrijf laten plaatsen en zij gaven ook aan dat de vloer zwevend was.

Walker: weet niet wat voor stalen balk er geplaatst is, deze zit momenteel onder weggewerkt plafond. tevens heb ik geen constructeurs-rapport. De vorige eigenaars hebben de aanbouw (laten) uitvoeren.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
als er 2 verschillende vloeren zijn dient er een dillitatie opgenomen te worden om dit te voorkomen
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Willie1000 schreef:
Peter: waarom waren de scheuren in de tegelvloer te verwachten. Heb deze medio 2003 door een gespecialiseerd bedrijf laten plaatsen en zij gaven ook aan dat de vloer zwevend was.
Als je een tegelvloer gaat doorleggen van oud neer nieuw gedeelte moet er altijd een dilatatie voeg aangehouden worden omdat die 2 vloeren anders werken, en een aanbouw vaak iets nazakt.
Wat ook wel eens gedaan wordt is dat de voeg van de tegels precies in de overgang gelegd wordt.
Dan komt de scheur in de voer en niet in de tegels.
 

Willie1000

  • #10
bedankt zover voor de verstrekte informatie.
Graag zou ik wel willen weten of de doorbuiging van de betonnen latei en scheuren in de bovenbouw een risico vormen en wat ik er eventueel aan kan laten doen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #11
Jammer van die vloer, inderdaad voorspelbaar. Ook stenen plinten in een aanbouw kun je vaak beter pas na een jaar plaatsen omdat zoals hier boven al gezegd is de hele vloer nog wat kan nazakken en met een beetje pech niet helemaal gelijkmatig. Ik heb ook wel eens van die hele lange barsten gezien die ontstaan waren omdat was doorgevoegd tot tegen de muur, maar dat zal hier wel niet het geval zijn. Zijn allemaal van die dingen die je nooit meer doet als je de fout een keer gemaakt hebt….
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Een constructeur of een (constructief onderlegde) bouwkundige kan de scheuren in de achtergevel onderzoeken.

Plaats eens een overzichtsfoto waar die plek van de scheuren ook goed op te zien is. Ik zie nu niet zo goed hoe dit in elkaar zit, met die twee kolommetjes en verspringingen.

Willie1000 schreef:
De houtendraagbalken zijn ongeveer 310 x 14,5 x 4,5 cm en zijn vermoedelijk om de 60 cm geplaats
Wat is de overspanning hiervan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
45x145 met een lengte van 3100 mm hoh 600mm, zo lees ik het.
En dat houdt ook niet over
 

klusweb

  • #14
Ja precies, die balkenlaag is wat te licht.

Tegelvloer had op de overgang een flexibele voeg moeten hebben, en dan die paar cm verder gelegd zodat je op een hele tegel uitkomt met die naad, dan zie je hem niet of nauwelijks.

Een uitbouw "werkt" altijd iets t.o.v. de hoofdwoning. Het is niet te voorkomen dat een nieuwe uitbouw zich net even anders "zet" dan de woning die er al jaren stond. In een tegelvloer zit nul komma nul rek. Ook zwevend gelegd kan dat eigenlijk nauwelijks goedgaan op de naad tussen oud en nieuw.

En dan die latei. Al met al lijkt het allemaal net een maatje te licht gebouwd. Mocht niet te veel kosten of zo - hetzij de aannemer, hetzij de opdrachtgever heeft bezuinigd. Klus voor een professional om te bedenken hoe dit het beste opgelost kan worden, vrees ik...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu