Betonnen keukenblad

Grinder13

  • #1
Goedemiddag,

Ik wil een betonnen keukenblad gaan maken en heb hier al een hele hoop nuttige informatie vandaan gehaald. Echter heb ik nog een paar vraagjes.

- Welk beton kan je het beste gebruiken? Is lichtgewicht beton met dezelfde sterkte ook geschikt? Of kan je beter zelf het beton maken?

- Ik wil het iets donkerder maken, als ik maximaal 2% aan pigment (Oxidezwart) toevoeg, verander ik dan niet teveel aan de eigenschappen van het beton?

- Ik wil er een facet rand in maken, en daar het blad een totale lengte heeft van 6,7 meter (in U-vorm) moet het ter plekke gestort worden. Zijn hier (facet) bepaalde tips voor?

Alvast bedankt, en zodra ik aan de slag ga met het storen zal ik het hele proces posten als daar interesse naar is.

(Dit is mijn eerste post hier, ik hoop dat het op de juiste plek is, anders mijn excuses)
 

Techno tim

  • #2


Gebruik kant en klare mix fijne beton (spramix) , hierdoor hebt je steeds de zelfde verhouding, ga anders zien in werk.
Het kleuren met zwartsel is een precies klusje, wil je geen kleurverschillen krijgen , meng het dan eerst door het water waarmee je het beton aanmaakt.
Bij mij weten zijn er geen of weinig veranderingen aan samenstelling beton
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Maak even een proefstuk met facetrand van wat restanten hout.
Dan kan je zien of het lukt en mooi is.
Als het maar om een klein facet randje gaat kan je hem ook recht storten en later met een bandschuurmachine de rand er af schuren.

Met het proefstuk kan je ook de concentratie pigment vaststellen (je hebt maar weinig nodig).
 

Grinder13

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties! Ik heb al even snel gezocht naar dat aangeraden beton, maar kan het niet zo snel vinden waar ik dat kan halen. Ik had nog wat Beamix 111 (lichtgewicht), daar heb ik wat proefjes mee gemaakt qua kleur, ziet er qua kleur goed uit, qua sterkte en geschiktheid zou ik het niet weten....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het lichtgewicht beton wat je hebt levert gewoon C20/25 op, dus da's normaal. Meer is voor een aanrechtblad ook niet nodig. Verdicht het wel goed.

Als je de maximale dosering van de kleurstof niet overschreid, beinvloed het de sterkte niet. Ik gebruik eigenlijk altijd het maximale, en dat is nogsteeds donkergrijs. Voor donkerder beton moet je denk ik zwart zand e.d. gebruiken. Maak altijd in 1 keer de juiste hoeveelheid aan, want bijmaken levert stortnaden en kleurverschillen op.

Een facetrandje in de bekisting levert een mooier resultaat op dan later schuren, want dan wordt de rand korrelig.
 

Grinder13

  • #6
De facet rand is een goed idee en goed haalbaar. Ik heb wat testjes gemaakt met het lichtgewicht beton, maar vind het toch niet zo heel mooi na het polijsten om eerlijk te zijn. Is er een ander beton wat heel erg fijn is? Misschien een merk, type? En bij voorkeur ook waar ik het halen kan?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Parelmix beton, is een hele fijne beton soort beton mix.
Te verkrijgen bij de professionele bouwmaterialen handel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Polijsten van lichtgewicht beton kan niet omdat je dan de lichtgewicht korrels open schuurt.

Je kan het beton ook zelf mengen met fijn grind en bv. stukjes natuursteen of glas. Als je dat polijst, krijg je een soort granito-effect. Het goed verdichten is belangrijk, om luctbelletjes te voorkomen die je open schuurt.
 

JeeHaa

  • #9
Misschien een te late reactie maar ik heb in mijn vorige huis gietvloer gebruikt om een blad te maken. Dat is heel fijn en droogt mooi egaal op zonder dat het alteveel slinkt. Ik heb het gekleurd met zwarte inkt en een facetrand en een lekrand gemaakt met lijsten van de bouwmarkt. Ik heb de mal met vernis ingespoten om hem mooi egaal en waterdicht te maken. Na het polijsten zag het eruit als een natuurstenen blad. Zorg wel dat hij goed waterpas ligt voor he gieten natuurlijk.

JeeHaa
 

Lammert 160

  • #10
Je maakt een mal en stort in spiegelbeeld het aanrechtblad met of zonder de spoelbak erin en natuurlijk het gat voor de kraan van te voren de mal inwrijven met bekistingsolie
heb zelf mn aanrechtblad gestort van puur gietmortel met een paar kg zwarte kleurstof met wapenings net erin van maas 5 erin
het resultaat was verbluffend ..spiegelglad resultaat niks meer aan hoeven doen .
wel uitkijken en rek houden dat je het net vast moet maken aan wat houtjes die over de bekisteing heen zit dus die wapening hangt in het mortel als je het los erin legt dan zakt ie naar de bodem en dat is niet de bedoeling na een paar uur kun je de bekisting al los maken en de draadjes waar de wapening aan vastzat los maken en na 3 dagen voor de zekerheud met 3 man het blad erop gelegt 3 mtr
 

Ciecie

  • #11
Aan allen die op deze manier hun kunstwerk gemaakt hebben. Kunnen jullie enkele foto's posten, met in 't kort jullie materiaalkeuze.
Lijkt me gemakkelijker om de juiste keuze te maken...

Alvast bedankt voor de moeite.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu