Betonnen draagbalk boven poort

Ambroos

  • #1
Ik vraag me gewoon af of het kan - wegens geen enkele ervaring met zo'n klus - en zo ja, enkele tips voor juist materiaal dan:

een doorlopende betonnen (gegoten) balk moet verwijderd worden boven een garage. (te laag!) Nu loopt die balk echter verder boven andere stallingen. Dus hij moet zo recht mogelijk doorgeslepen worden: de balk is 12 cm breed en 20 cm hoog en bevat betonijzers (staven zo'n 8 mm doorsnee). De cementen balk is een vijftig jaar geleden als brug gemaakt. Ik had het graag gehouden bij hobby werkje voor mezelf (niet al te groots professioneel materiaal dan) zonder de hele muur (uit baksteen/ =stijlen) te moeten verwijderen (slopen).
Dank voor goede raad.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zit de balk vast een de vloer? Kan je wat foto's plaatsen?
 

Ambroos

  • #3


de balk is de draagbalk bovenaan de poortingang. Hij moet verwijderd worden. de "slijpsnede", liefst zo recht mogelijk. Vraag is of dit doenbaar is en welk materiaal raad je me dan aan. De rij stenen bovenaan zal ik natuurlijk eerst verwijderen, en links begint de balk. Als ik de poortstijlen kan behouden hoef ik deze enkel maar hogerop te metsen, om daarbovenop een nieuwe draagbalk te installeren.
Hartelijk dank voor uw interesse.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Met een grote haakse slijper kan je volgens mij zo'n 6cm diep komen. Kan je ook aan de binnenkant erbij? Met van twee kanten slijpen moet het dan wel lukken.

De balk weegt zo'n 200kg (even de breedte van de garage gegokt op 3.5m). Je zou bijvoorbeeld een heftruck kunnen gebruiken als ondersteuning? Wel de balk er goed aan vast binden, dat ie niet kan kantelen.

Ik hoop dat anderen ook reageren, want kan niet helemaal inschatten wat voor factoren mee kunnen spelen.

Het dak rust er niet op?
 

Ambroos

  • #5
Ook het dak wordt weggehaald.
Ik heb schijven voor steen, (perelflex): is dat oké?
Zeker bedankt voor die "ondersteuningstip".
Ik denk dat ik er dus dan mag aan beginnen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als die balk is gedimensioneerd op de situatie zoals hij is uitgevoerd.
zou het problemen bij je buren kunnen geven als je er zomaar een deel tussen uithaald.

het krachtenspel in de balk veranderd er namelijk nogal door
 

Ambroos

  • #7
Gelijk heb je. (dus ook dat is belangrijk) . Maar ik ben er wel een beetje gerust in. Het deel dat weg moet ligt op het einde (of zoals je wil waar de balk begint). De (balk) betonnen brug die rust ook op muren van de naburige hokken ( en heeft daar dus ook steun) . Misschien is het ook mogelijk met beitel en hamer, of slijpschijf de balk in het midden te bewerken zodat er wat beton los komt (van het deel dat weg moet). Het probleem is natuurlijk als ik er aan begin, moet het absoluut ook verder af gemaakt worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu