Betonnen blad afwerken

Saucisson

  • #1
Betonnen blad gemaakt, op de kop gegoten. Ligt nu een week te drogen.
Mijn stappenplan:

Nog drie weken laten drogen/uitharden daarna met plastic folie erop testen of het echt droog is aan de hand van waterdamp inspectie.

1 a 2 twee lagen twee componenten watergedragen epoxy erop rollen tegen vlekken van pigmenten en zuren.

Binnen 24 uur aflakken met een laag matte watergedragen polyurethaan coating voor de krasvastheid.

Is dit een goed plan?
Moeten zowel de epoxy als de pu lak uv bestendig zijn of is alleen de afwerk laag van belang?
Hecht de epoxy aan het behoorlijk gladde niet opengeschuurde beton?
Zou er voor de aflak laag ook gekozen worden voor skylt om het echt mat te krijgen?
Maakt de glans factor van de epoxy nog uit?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Helaas vermeldt u er niet bij welke toepassing u voor dit blad voor ogen heeft.

Afwerking in volgorde van vraagstelling:

1. Deels
2. Een kwalitatief goed 2k-epoxy hoeft u niet nogmaals met een Poly-urethanlak te behandelen, maar het kan wel, afhankelijk van: wat is uw toepassing. Epoxy is harder, PU wat flexibeler. In het algemeen moet u 3 lagen aanbrengen: primer en 2 kleurlagen ( en eventueel een verzegelingslaag )
3. Niets hecht op een te gladde ondergrond. Het doel van schuren is het hechtende oppervlak te vergroten door opruwing. Schuren dus.
4. Het door u genoemde product is voor houtbehandeling. U heeft het over beton
5. Niet als u daarover een matte 1 komponent PU-verzegelingslak zet. Let op de specificaties of deze UV-bestendig is.
 

Saucisson

  • #3
Kees dank voor de toelichting!
De toepassing wordt een aanrechtblad. Vandaar het belang van vlekbestendigheid.

Ik wil proberen een mat transparant eindresultaat te krijgen vandaar ook dat ik met skylt op de proppen kwam. "Met SKYLT afgewerkte ondergronden - o.a. hout, kurk, steen, vinyl, linoleum, lak of verf - lijken onbehandeld" Haal ik van een website. Maar het mat maken kan ook met een andere pu sealer.

Het schuren van het beton zal het uiterlijk aanpassen (tenminste bij mijn proefstukjes, de cement laag zal dunner worden/verdwijnen) wat ik op zich jammer vind maar als dit niet anders kan, dan is dat maar zo.

Ik heb nu een PU Extreem OV 1K sealer gevonden welke het volgende claimt:
De bestandheid tegen bloed, wijnzuren, paprika en andere vruchtenextracten is beter dan bij een epoxy coating.

Dit klinkt goed alleen is de verwerking volgens mij lastiger. Misschien te moeilijk om een glad resultaat te krijgen voor een klusser in tegenstelling tot een pro? Deze dient wel op een epoxy onderlaag te komen.
Tevens dienen er dus twee lagen aangebracht te worden zoals je ook al aan gaf. Dient de tweede laag aangebracht te worden wanneer de eerste laag stofdroog is en dient er tussen de lagen nog geschuurd te worden?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Alleen met een scotch brite pad of siavlies de pukkels weghalen, dus heeel licht opschuren. U brengt tenslotte geen laagdikte aan om het er weer af te schuren.

Het door u beoogde PU product is een goede keus al maken we hier geen reclame. Het verdient verreweg de voorkeur boven het eerste door u genoemde product.

Let er wel op dat u de epoxy beslist niet met een schuimplastic roller gaat opbrengen. Deze wordt zeer snel slap en papperig ( lost op). PU daarentegen kan weer wel met schuimplastic.
 

Saucisson

  • #5
Kees wederom bedankt! Ik ga wat inkopen doen en op mijn proefstukjes (mits inmiddels droog genoeg) uit proberen. Dan over een week of twee het echte werk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik breng epoxy aan met een Velours verfroller.

Hier kan je een filmpje vinden om epoxy heel glad en strak aan te brengen:
Liquid glass

 

Saucisson

  • #7
IJkenhout dank voor de tips.
De uiteindelijke top laag wordt dus pu. Ik kan niets vinden over de belletjes hierin te verwijderen mbv een brander dus ga ik er vooralsnog van uit dat dit niet werkt.
Ik twijfel nog een beetje of ik voor de pu laag een schuim of velours roller zal gebruiken en of ik nog met een kwast het moet na strijken. Misschien maar eerst even testen op een proefstukje.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
@IJkenhoutz: velour kan, maar nylon geeft een beter resultaat met epoxy.

Watergedragen PU kunt u met een anza 15 cm viltroller aan brengen. Deze trekt geen belletjes, schuimplastic wel.
 

Saucisson

  • #9
Nog enkele vragen welke ik aan de leverancier heb gevraagd maar de persoon die er over gaat is voor een onduidelijke periode afwezig.
Het is misschien te specifiek maar nooit geschoten is altijd mis.

De betreffende leverancier heeft een aantal epoxy producten waarvan ik niet goed kan inschatten welke ik als basis laag moet gebruiken.

Zo is er een epoxy primer; Epoxy primer is een oplosmiddelvrije, sneldrogende slijtvaste hechtlaag voor steenachtige ondergronden. De epoxy primer dient als hechtlaag voor het nat in nat verwerken van troffelvloeren en reparatiemortel systemen.

Ook is er een Epoxy 2k impregneer; Epoxy impregneer - grondeer van ***** verf is een watergedragen, oplosmiddelvrije, transparante / dekkende epoxy grondeer. De EP / WG impregneer is op basis van een emulgeerbare epoxyhars en een polyamide aduct in water als verharder. EP / WG impregneer penetreert diep in de ondergrond.

Op de website is nog meer informatie te vinden maar deze heeft meer onderlinge overeenkomsten dan verschillen. Het is mijn dan ook nog niet duidelijk welke van deze producten het best geschikt is voor mijn toepassing als laag onder de pu laag. Of misschien zelfs beide?

Ook ben ik niet bekend met de term 'nat in in nat verwerken'.

Tot slot het aanbrengen van een eerste en tweede laag pu lak, hoe droog/hard moet de eerste laag zijn?

Ik kan me voorstellen dat dit een te product/merk specifiek verhaal wordt. Maar zoals gezegd: wie weet...
 

Saucisson

  • #10
Na een aantal mislukte proefstukjes, een bezoek aan een betonspeciliast om extra advies in te winnen, is hij dan eindelijk af. Hier en daar wat foutjes maar voor een eerste keer ok.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ziet er netjes uit. Wat voor producten heb je uiteindelijk gebruikt?
 

Saucisson

  • #12
De epoxy impregneer kleurde het beton groenig dus die viel af.
Op advies van de beton designer. De pu lak verdunt met water er ingewreven tot het blad volledig verzadigd was. Helaas bleek die lak ondanks het mat etiket behoorlijk te glimmen. Wederom op advies van de beton designer een laag heelmatte vloerlak erover heen gerold.
Vooralsnog komt er niets qua vlekken doorheen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Is er nog een soort bewapening gebruikt, of is de kans op breken niet groot?
 

Saucisson

  • #14
Ja ik heb betonijzer rondom en daar aan vast gevlochten betonijzer roosters. Ik had ook nog vezels klaar liggen tegen krimpscheuren. Deze ben ik in alle hectiek vergeten er doorheen te doen. Ik heb dus wel scheurtjes. Mbt het plaatsen van betonijzer. Niet te dicht aan de oppervlakte plaatsen het is niet goed voor de constructie bovendien zie je het "ghosting".

Het blad heeft geen kans tot overleven zonder bewapening zeker niet wanneer het verplaatst moet worden.

Bij de beton aanrechten specialist gebruiken ze geen betonijzer maar glasvezels. Dit lijkt een stuk sterker te zijn dan betonijzer. Ik heb daar 4 meter lange bladen gezien welke hol waren (gevuld met piepschuim). In de verenigde staten wordt dit veel gedaan, het heet GFRC.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu