Betonnen blad 180 kilo plaatsen.

Saucisson

  • #1
Betonnen blad op de kop gegoten. Bovenzijde zeer glad onder zijde bevat enkele mm hoogte verschillen. Het blad weegt zo'n 180 kilo.

Het blad moet tussen een muur en een hoge kast geplaatst worden, is 70cm diep, 6cm dik, 3 meter lang en heeft twee uitsparingen.

Op de achterwand zit een balk geschroefd waar het blad ook op kan rusten als wel de kastjes. Is het een idee om de kastjes nog wat te verstevigen door stukjes balk te plaatsen precies onder wanden van de kastjes? De plastic pootjes staan namelijk net wat aan de zijkant van die wandjes. Baat het niet dan schaad het niet.

Het blad erop krijgen lijkt met een flinke uitdaging maar ik zit te denken aan een stelling met schragen en daarop of houten of steigerpijpen waarover ik het blad in ieder geval deels op zijn plek kan rollen. De pijpen kan ik dan steeds er tussen uit pakken naarmate het blad verder rolt en de pijpen dus van de schragen af rollen. Ik heb er aan gedacht de kastjes met natte kit 'in te smeren' als een soort glijmiddel tijdens het op de plaats schuiven. Ik ben echter bang de alle kit netjes van de kastjes geschraapt zal worden en het en bende zou gaan opleveren.

De oneffenheden in het blad, moet ik deze opvullen mbt belasting van de kastjes en spanning op het blad? Als het eenmaal ligt verwacht ik niet dat het vanzelf zal gaan schuiven. Ik zou alle dragende oppervlakten kunnen voorzien van een ril kit, heeft dit zin?

Andere ideeën, tips en wijsheden zeer welkom.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Je zou kunnen kijken of je met zo'n werkplaats takel waar je een motorblok mee takelt uit de voeten kan.

Kan meestal wel 1000 kg hebben.
De vraag is alleen of je de poten onder je kastje kan krijgen.
Zijn voor een paar tientjes te huur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De takel die Frank aangeeft gebruiken, die past waarschijnlijk wel onder de kastjes.
Neem een stevige houten balk die iets korter is dan het blad, zet met drie of vier dunne spanbandjes het blad vast aan de balk zodat het blad met de balk omhoog getild kan worden.
De bandjes kunnen onder het blad uit getrokken worden of afgesneden worden.
Voordat u het blad laat zakken paar dotjes kit aanbrengen op elk kastje om verschuiving door temperatuursverschillen te voorkomen.
Bij de oneffenheden een kleine spie tussen kastje en blad zetten met een beetje lijm eraan, dat voorkomt dat het blad breekt door spanning mits u de spietjes met beleid aanbrengt.
 

Saucisson

  • #4
Dank voor het meedenken! Als ik de vaatwasser er uit haal is er al wat meer ruimte voor een dergelijk takel.
 

Saucisson

  • #5


Uiteindelijk op deze manier opgelost. Het heeft even mogen duren maar hij ligt er op.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Mooi dat het gelukt is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu