Bestraten oude betontegels - gestabiliseerd zand

Z-750

  • #1
Na een paar dagen hier te hebben gelezen om wat tips op te doen zit ik met nog enkele vragen wat betreft bestraten.

Ik wil graag achteraan de tuin een terras leggen met klinkers, oppervlakte ongeveer 63m. Het stuk grond waar dit op komt moet niet worden afgegraven (ligt te laag nu en ik wil met een verhoogje werken).
Er liggen nu een hele hoop betontegels waar het oude tuinhuis op stond, hetwelke begrijpelijk is weggerot.

Nu de vragen...

Kan ik hierop gewoon werken? Het is te zeggen een laag van 15cm erop en bestraten?
Wat is het verschil tussen het Nederlandse ophoogzand en het Belgische stabilisé? Nu ja, het cement erin, maar wat is beter en waarom juist?
Kan ik, indien ik met ophoogzand werk, het geheel half vullen, de dag nadien verder vullen en aantrillen, en daarna op het gemak klinkers leggen (op meerdere dagen)? Of heeft dit ook een verwerkingstijd zoals stabilisé?
Is dit een ietwat deftige ondergrond voor een nieuw tuinhuis te plaatsen, type blokhut 4mx3m bvb?
Plaats ik de opsluitbanden vooraf of nadien? Zet ik deze gewoon in de grond (ik dacht aan banden van 30cm) of doe ik er beter aan deze in bvb snelbeton te plaatsen?

Inderdaad, het is duidelijk dat ik een totale leek ben, en vraag me af of ik er überhaupt zelf aan moet beginnen. Gezien het ploegenwerk, weer, en beschikbare hulp, zou ik dus liefst met een ietwat flexibele manier van werken aan de slag willen. Of zoek ik toch maar beter professionele hulp hiervoor?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De oude beton tegels moeten er uit.
Hier moet je niet overheen gaan.

Gestabiliseerd zand, is niet nodig, als je het goed aantrilt.
Hiervoor kun je ook enkel ophoog zand gebruiken met klinkers.

Opsluit banden het eerste plaatsen, goed op maat en op hoogte.
Deze kun je ook gewoon in het zand plaatsen.

En of je het zelf doet, of laten doen, hangt van je eigen handigheid af.
Sommige mensen zijn handig, en andere hebben 4 linkerhanden wat klussen betreft.
Als je jezelf niet vertrouwd hierin, laat het dan doen.
Scheelt een hoop tijd en ergernis.
 

Z-750

  • #3
Dankjewel Peter.

Tegels er toch uit dan, en eerst de banden. Ik lees soms dat er eerst grof puin onder het zand kan/moet, kan ik dan de tegels eventueel in in stukken slaan en onder het zand deponeren?

Ik ben niet onhandig, het is enkel de 1e keer en moet dus ergens de mogelijkheid zoeken om in stukken te kunnen werken. Iemand met ervaring legt wel 63m op 1 dag maar ik moet een beetje realistisch blijven vrees ik...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kan ik hierop gewoon werken? Het is te zeggen een laag van 15cm erop en bestraten?
Nee, nooit over oude bestrating heen bestraten, altijd de oude bestrating verwijderen.

Wat is het verschil tussen het Nederlandse ophoogzand en het Belgische stabilisé?
Ophoogzand is gewoon zand om mee te straten / op te hogen, stabilisé is een mengsel van zand en cement.

Kan ik, indien ik met ophoogzand werk, het geheel half vullen, de dag nadien verder vullen en aantrillen, en daarna op het gemak klinkers leggen (op meerdere dagen)? Of heeft dit ook een verwerkingstijd zoals stabilisé?
Ophoogzand heeft geen verwerkingstijd. Je kunt het dus gerust even laten liggen en een week later weer verder gaan.

Is dit een ietwat deftige ondergrond voor een nieuw tuinhuis te plaatsen, type blokhut 4mx3m bvb?
Nee, helemaal niet. Dit is eigenlijk wel het minimale. Zelf heb ik een betonvloer gestort.

Plaats ik de opsluitbanden vooraf of nadien? Zet ik deze gewoon in de grond (ik dacht aan banden van 30cm) of doe ik er beter aan deze in bvb snelbeton te plaatsen?
Gewoon in het zand stellen. Goed uitmeten en kies hierbij handige maten, zodat je niet onnodig veel klinkers hoeft te snijden en zodat je ook geen randje van een paar cm. overhoudt.

Straten kan iedereen zeg ik altijd. Als je maar de spullen (zand, waterpas, trilplaat, afreilat) en geduld hebt. Tril het zandbed goed aan (iedere laag van 10 cm die je opbrengt in hoogte apart aantrillen). Met een afreilat en de waterpas maak je het zandbed spiegelglad op de juiste hoogte (klinkers net boven de opsluitbanden). Zorg voor het juiste afschot (1 cm. omhoog / omlaag per 100 cm. bestrating) en zorg dat het afschot de juiste kant op ligt (altijd van je gevel af bijvoorbeeld). Hierna is het een kwestie van 1 voor 1 de klinkers op het zandbed leggen.
 

Z-750

  • #5
Ok, ik ben er bijna, wat een rotklus als je het tussendoor de dagelijkse job moet doen. En respect voor degenen die dit dagelijks doen!!

Ik heb dus maar zoveel mogelijk de tips gevolgd, en dus begonnen met alle oude troep en oude tegels te verwijderen. Vervolgens de boordstenen in het zand geplaatst, en gelet op de afwatering (ook al is het een vrijstaand terras). Daarna in 2 lagen 15cm ophoogzand erop gesmeten, en beide lagen aangetrild. Als laatste heb ik er nu een laag van ongeveer 10cm straatzand overheen gelegd, en nogmaals aangetrild. Op het 1e zicht lig ik hier en daar wat aan de hoge kant, maar morgen heb ik de triplaat nog dus die mag er nog een paar keer overheen.

Ik heb nu 2 alu profielen, en een afrijlat van 2m50. Als ik het goed heb plaats ik nu de profielen in het zand op hoogte (onderkant klinker), en trek ik gewoon effen met de langere? Of zijn er nog handigere tips voor het vlak krijgen?

Bedankt voor de vorige tips alvast, het ziet er voorlopig redelijk prima uit (al zeg ik het zelf)...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Na gedane arbeid is het wel goed rusten en genieten ;)!

De profielen leg je inderdaad op de juiste hoogte in het aangetrilde zandbed (bovenkant profiel = onderkant steen). Hierna ga je met reilat van links naar rechts bewegend over de profielen heen (altijd naar je toe trekken, van je af duwen lukt niet). Het teveel aan zand trek je zo weg en putjes en dergelijke vul je op.

Als het gehele oppervlakte glad is getrokken leg je 1 voor 1 de stenen er op. Zet bij passtukjes de steen rechtop in het gat en werk verder. Zo gaan de rijen in de bestrating niet rond lopen en krijg je de passtukjes er makkelijk tussen. alle passtukken samen maken werkt sneller dan 1 voor 1 tijdens het straten. Succes!
 

Roelant1

  • #7
BertPleizier schreef:
Straten kan iedereen zeg ik altijd. Als je maar de spullen (zand, waterpas, trilplaat, afreilat) en geduld hebt.
Daar zijn de meningen over verdeeld, ik ken profs, of die zich zo noemen en er niets van bakken....

Z-750, Bij het leggen van de profiels wel rekening houden dat de klinker ongeveer 2 cm boven de band moet zitten. ( 2 cm klik)
En de bestrating goed invegen met scherp zand voordat je het aftrilt.

Groeten,

Roelant.
 

Z-750

  • #8
Bedankt Roelant voor de reactie, maar ik ga de klinker gelijk leggen met de banden, dit omdat het een vrijstaand terras is en een 10-tal cm hoger ligt dan de tuin. de opsluitbanden zijn dus altijd zichtbaar. Daarvoor wordt dat toch gedaan dacht ik die paar cm?

Natrillen doe ik ook niet meer, het is nu driemaal getrild, en de klinker (niet de duurste) is 20x30 en komt mij redelijk snel breekbaar over, ik ga het risico niet nemen. Invegen wel natuurlijk!

Ik had al iets verder moeten staan nu, maar gezien ik bij de laatste ophoging mijn klinkerdiepte er ben vergeten aftrekken (inderdaad, vrij stom) heb ik dus vanmiddag er een kuubje of 4 terug kunnen afhalen. Best lekker met dit weer trouwens!

Zeelanders die dus een kuubje of 4 straatzand kunnen gebruiken, het ligt hier gratis op een zeiltje te wachten... Zelf scheppen, dat wel, maar een biertje is gratis! Niet om bier komen en het zand laten liggen, dat nu ook weer niet. ;-)
 

Roelant1

  • #9
De klinker leg je iets hoger dan de band omdat het regenwater eraf moet kunnen.
Als je gelijk aan de band werkt zul je zien dat ondanks het goed getrild is, de klinker altijd iets zakt en er vervolgens water tegen de band blijft staan.
Een klinker van 20x30 is doorgaans zonder problemen af te trillen, of hij moet erg dun en van zeer slechte kwaliteit zijn, maar dat ze zo slecht zullen zijn kan ik me nauwelijks voorstellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu