Bestaande keuken aanpassen zonder kastjes te vervangen

AddVariety

 • #1
Wij hebben een keuken van een geromeerde keukenboer, maar aangezien deze vrij simpel en klein is, willen we deze graag aanpassen/uitbreiden. Dit alles willen we wel tegen een beperkt budget. Het is een L-keuken met van links naar rechts de volgende elementen (er zitten geen bovenkasten bij):
- 60cm koel-/vrieskast
- 90cm kast met deuren
- 60cm hoekelement (loos)
- 90cm kast met lades, 75cm kookplaat en wasemkap
- 60cm vaatwasser
- 75cm kast met wasbak

Nu zijn we bij dezelfde keukenboer geweest om een offerte te maken om deze uit te breiden met een hoge kast rechts van de 75cm kast met wasbak, waar we een oven en magnetron in kwijt kunnen en 2 bovenkastjes daar aan vast (boven de vaatwasser/wasbak elementen). Samen met een een nieuw werkblad zou dit op 4800 euro uitkomen, incl. apparatuur. Daar heb ik nog niet op afgedongen, maar het is ons teveel geld.

Daarom zit ik te denken aan een goedkopere oplossing waarbij we van de Ikea gebruik willen maken. De opzet zou hetzelfde zijn, maar zonder arbeidsloon komen we op nog geen 2000 euro uit voor praktisch hetzelfde. Daarbij vraag ik me wel een aantal dingen af:
- er is ruimte zat voor een hoge kast naast het wasbakelement, maar kan daar zomaar het laminaat afgezaagd worden zonder dat dit eruit moet? Je zou denken dat het moet kunnen met een dremel oid om zo dat stuk van ong. 60x60cm uit te zagen.
- zouden we de deurtjes van de huidige keuken kunnen vervangen door Ikea exemplaren? Of komen we dan in de problemen met scharnieren bijvoorbeeld?

Ter info: voor de arbeid willen we iemand via werkspot inhuren om dit te laten doen, samen met ander ophangwerk.

Daarnaast nog een vraag, links bij de keuken willen we een plank laten ophangen, maar dat is een gipsmuur. Hoe kom ik erachter wat de draagkracht van zo'n muur is? Het betreft een appartement dat in 2008 is opgeleverd, wellicht dat dat nog iets kan zeggen? Reden is ook dat we op andere muren wellicht wat zwaardere dingen op willen hangen (niet de keuken dus).
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Een stuk laminaat wegzagen kan met een cirkelzaag of met een multitool. Als je toch iemand inhuurt voor de klus laat dat dan gelijk meenemen. Voor iemand met het juiste gereedschap is het een klusje van niks.

  Vwb de scharnieren en deurtjes, tja dat zal een kwestie van uitzoeken zijn of de scharnierpunten van de Ikea deurtjes overeenkomen met de plaats van de bestaande scharnieren.

  Maar ook hier geldt dat iemand die de klus gaat uitvoeren dat ook moet kunnen beoordelen en uitvoeren.
  Desnoods koop je een Ikea deurtje en of zoek je de specs op van de plaats van de scharnieren of je gaat het even opmeten bij de Ikea. Van belang is dan de onderlinge afstand en de afstand van de rand.

  Dus de beste tip is om op zoek te gaan naar een betrouwbare en goede klusser die je hierbij kan helpen en adviseren.
   

  AddVariety

  • #3
  Goed om te weten van het stuk laminaat, dan hoef ik die optie niet te schrappen.

  Daarnaast zal ik waarschijnlijk gewoon even een deurtje kopen en uitproberen. Dat is iets wat ik nog net zelf kan. ;-)

  Weet iemand nog hoe het zit met de gipsmuur en de draagkracht, hoe ik daar achter kom?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Wat bedoel je met gipsmuur?
  Een wand opgebouwd uit regels en gipsplaat of uit gipsblokken?
   

  AddVariety

  • #5
  Dat durf ik dus niet te zeggen. Wat ik weet is dat ze doorlopen tot in de isolatielaag van de vloer (ben ik dankzij een lekkage achter gekomen) en dat ze niet later zijn aangebracht, maar gewoon met oplevering van het appartement al standaard waren.

  Als ik jouw tegenvraag zo lees, is mijn vraag in eerste eigenlijk zelfs: hoe kom ik erachter wat voor gipsmuur ik heb?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Als je er op klopt klinkt het dan hol of massief?
   

  AddVariety

  • #7
  Ik heb van een andere bewoner gehoord dat de muren bestaan uit Gibo gipsblokken. Dit zou voldoende moeten zijn om keukenkastjes en/of wandplanken aan op te hangen?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Ja, dan wel.
  Gebruik wel een goede kwaliteit pluggen en niet die rommel die altijd in van die plastic zakjes ergens bij geleverd worden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu