Bestaande betonnen garagevloer uitbreiden

AdeB

  • #1
Ik ben nieuw op dit forum en hoop dat jullie antwoord kunnen geven op al mijn (waarschijnlijk domme) vragen.
Onze garage heeft een vloer van beton. Nu willen we een nieuwe deur 120cm naar voren laten plaatsen. Er liggen straatstenen die we willen vervangen door beton. Kunnen we de nieuw te storten vloer gewoon aan laten sluiten op de bestaande betonnen vloer?
Nu ligt er een schuin stukje net buiten de deur. Moet dit ook in de nieuwe situatie? Hoe maken we dit?
Moeten we een nieuwe vorstrand maken aan de voorkant. Dus met bekisting isolatie, betonijzer en 60 cm diep. Hoe breed moet dit zijn? Daarna de rest op isolatie storten ik neem aan 15 cm beton.
Kan het gewoon tegen de bestaande beton aan gestort worden?

Alvast bedankt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats eerst even wat foto's.

Wat voor betonvloer en fundering ligt er in/onder de garage?
 

AdeB

  • #3


Hopelijk geven de foto's verduidelijking. We halen dus de steenjes er uit en willen daar beton storten. De huidige deur en garagepoort (ernaast) gaan eruit en worden naar de voorzijde van de te storten betonvloer verplaatst.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bedankt voor de foto's. En deze vragen?
IJkenhout schreef:
Wat voor betonvloer en fundering ligt er in/onder de garage?
 

AdeB

  • #5
De garage ligt vast aan ons hui. Dit is een bestaande situatie die tijdens de bouw in 1976 is aangelegd. Ik weet dat er nergens een kruipruimte onder het huis en de garage zit maar verder weet ik niets van de betonnen vloer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als de betonvloer op zand ligt, kan je de nieuwe vloer ook zo maken. Ook de dikte en isolatie stem je af op het bestaande.

Als er geen fundering onder de rand ligt, maak je het beste een vorstrand aan die kant.

Roer de ondergrond niet. De nieuwe vloer kan je aan het bestaande vastmaken met wat ankers.
 

AdeB

  • #7
Dankjewel voor al je adviezen. Als we gaan uitgraven zien we waarschijnlijk wel hoe een en ander gemaakt is. De vloer ligt in ieder geval op zand.
Maken we in het begin van de nieuwe vloer (120cm) een nieuwe vorstrand omdat de deur verplaatst word is dat straks de kant die eventueel met vorst in aanraking komt. Heb je enig idee hoe we een schuin randje kunnen maken aan de voorzijde?
Storten we de nieuwe laag ook over het bestaande randje wat schuin afloopt bij de oude deur? Dit moet egaal worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Je bedoelt met het schuine randje het geel gemarkeerde gedeelte?



Als je dit goed ruw maakt, door bv met een koudbeitel er putten in te slaan, dan hecht het nieuwe beton er wel op. De ijzeren strip is beter weg te halen, maar die zit waarschijnlijk met ankers vastgestort. Alternatief is het nieuwe vloertje iets lager aan te laten sluiten, tegen het schuine stukje zeg maar.

Als ik het zo inschat is de oude betonvloer gevlinderd. Dus niet voorzien van een zandcementdekvloer. Als je het nieuwe gedeelte een paar uur na de stort schuurt (met onderstaand schuurbord), krijg je denk ik een vergelijkbaar resultaat. Vergelijkbare handeling als met stucwerk.

 

AdeB

  • #9
Dankjewel voor alle goede adviezen. WE zijn begonnen met uitgraven.
Ik heb nu een foto van de fundering.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het gaat er vooral om of aan de andere kant (1.2m verder) een fundering ligt. Alle grond die je nu roert moet je straks wel weer goed verdichten.
 

AdeB

  • #11
Daar ligt dus geen fundering alleen zand
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Is het een nis? Kan je een foto van iets verder weg plaatsen of een schets van de plek/fundering (plattegrond)? Dat spreekt makkelijker.
 

AdeB

  • #13


Het is inderdaad een garage met plat dak, de Betonnen vloer ligt alleen aan de voorzijde vrij. Ik wil EPS isolatie van 5 cm en betonijzers aanbrengen onder de te storten vloer van 15 cm dik. Is het verstandig om ook isolatie tegen de vorstrand aan te zetten? doe je dit aan de buiten of binnenzijde?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Mooi, aan de voorkant maak je een vorstrand :prima:

Als de bestaande garagevloer geen isolatie heeft, hoeft het nieuwe ook niet. Anders rondom het beton door laten lopen. Gebruik wel drukvaste isolatie.

De regenpijp ook nog even verleggen :wink:
 

AdeB

  • #15
Je geeft aan dat de regenpijp verlegd moet worden. Eigenlijk wilden we die gewoon laten zitten en er beton omheen storten (komt dan dus in het vloertje).
Deze regenpijp komt dus in de garage te liggen omdat de deur ervoor geplaatst wordt.

Wat zijn de nadelen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Hoeft niet perse. Hij gaat wat condenseren. Is niet zo heel erg hoor. Je kan er een (geisoleerde) koof omheen timmeren als je het (later) nodig vind.

Ik zat ook nog even te twijfelen of dit vergunningplichtig is, omdat je de voorkant (?) verandert. Ik verwacht het niet, omdat het een garage (=bijbehorend bouwwerk) betreft. De gemeente kan het beter vertellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu