Bergingszolder bruikbaar maken

Gigo

  • #1
Hoi allemaal,

Mijn vriendin en ik wonen sinds een kleine maand in onze nieuwe woning met als bouwjaar 1975.
Wij hebben momenteel een onafgewerkte zolder die wij graag bruikbaar willen maken. De zolder is nu belegd met houten balken van 5 cm dik (met 52cm tussen de balken) waar aan de onderkant gipsplaten tegenaan gespijkerd zijn (ze liggen ook grotendeels op de muren van de eerste verdieping. Ik heb hier in de buurt rondgevraagd en bij de meeste huizen zijn er gewoon planken op deze balken gelegd.
Als we er een (planken)vloer op gaan leggen wil ik eigenlijk direct tussen de balken een isolatielaag aanbrengen, om onze energiezuinigheid een kleine boost te geven.

Ik vraag me af hoe jullie dit aan zouden pakken en of jullie nog tips hebben qua materiaal en/of werkwijze.

Ik hoor jullie tips/meningen graag!

DSC_1014.JPG

DSC_1013.JPG

DSC_1016.JPG

DSC_0625.JPG


Hier liggen de balken in de lengte overeen:
284_2160.jpg
DSC_1013.JPG
 

Willem52

  • #2
Buigen de balken door als je er op gaat staan ?
Gelet op de ophanging aan de nokbalk en gordingen lijkt het erop dat de balken waarop je de houten vloer wilt gaan leggen niet berekend zijn op een extra belasting. Zou eerst de balken verstevigen voordat ik verder zou gaan. Deze huidige constructie leent zich niet zomaar voor om er een houten vloer op te leggen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Wat Willem zegt: Deze balken zijn niet geschikt als vloer. De latjes waarmee eea aan de gordingen hangt geven al aan dat deze balken niet berekend zijn op een zwaardere belasting. Er zal een nieuwe (hogere) balklaag aangebracht moeten worden voordat je planken of platen aanbrengt. Krijg je wel langere balken op deze zolder?
 

Gigo

  • #4
De balken buigen niet door als je er op zit. Momenteel liggen er oude wanddelen op waarmee de vorige eigenaar de zolder deels heeft gebruikt als bergingszolder.
Ik heb er zelf ook over na zitten denken om de balken te verstevigen. Helemaal weghalen zal niet gaan omdat de plafonds dan overal vervangen zouden moeten worden. Ook kan ik niet goed zien in hoeverre de balken in de lange zijde op de muur liggen (het huis is ook heel anders gebouw dan de originele bouwtekeningen). De enige mogelijkheid zou dan zijn om dan de balken dwars (in de breedte) te leggen en dan laten leunen op de scheidingsmuur met raveeldragers.

Alle huizen hier in de buurt zijn hetzelfde en iedereen verklaart me voor gek als ik er nog een balklaag op leg. Blijkbaar hier iedereen er hier gewoon vloerplanken overheen gelegd en dan daarna niet te zwaar belasten. Als dit mogelijk is gaat toch ook een deel mijn voorkeur hier naar uit. Onze bouwkundige adviseur heeft gezegd dat dit in het midden in ieder geval nooit problemen op zou leveren omdat de balken daar goed worden ondersteunt door de (niet dragende) muren.

Balken op de zolder krijgen is tevens dan ook een grote uitdaging, er is een kleine entree welke te zien is op de plattegrond van mijn eerste post, in de CV ruimte is het plafond open gelaten en staat een ladder naar de 'zolder'.

Maar in beide gevallen vraag ik me ook af wat voor isolatie ik hier het beste tussen zou kunnen stoppen. omdat niet alle balken precies even ver uit elkaar liggen zat ik zelf te denken aan glaswol ipv harde platen, is dan toch minder lastig met op maat brengen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een paar cm verliezen is waarschijnlijk niet zo erg, dan is steenwol een stuk goedkoper dan platen.
De balkjes kan je versterken door er multiplex stroken tegenaan te schroeven/lijmen.
Pak die met de dikte van je steenwol en je hebt meteen een mooie ruimte daarvoor.
Verticale latten ook versterken.
Alles ook afhankelijk van wat je erop wilt gaan leggen, lege tv dozen of volle boekendozen..

Zit je bij isolatie alleen niet met je dampfolie, dat is hier een beetje lastig.
 

Gigo

  • #6
In principe wil ik de isolatie alleen leggen boven de slaapkamers. In het plafond van de badkamer zijn redelijk simpel allemaal spotjes gekwakt. Door het brandgevaar ga ik daar geen isolatie tussen leggen, of afsluiten met een vloer. In principe is een dampfolie alleen nodig boven de natte ruimtes toch? Ik verwacht iig denk ik niet dat ik veel last krijg van vocht uit de slaapkamers.

Verder heb ik gisterenavond nog even gekeken en ik denk dat de latjes die aan de gordingen hangen niet het plafond dragen. Ze zitten allemaal met 1 spijker vast en bewegen vrij los, wellicht dat ze alleen zijn opgehangen als hulp bij het plaatsen?

Denk je dat de huidige balken verstevigen met bijv multiplex een betere oplossing is dan dwars over de huidige balklaag nieuwe balken leggen die leunen op de (dragende) buitenmuur?

De zolder wil ik trouwens gewoon puur gebruiken als opslag. Niet perse voor hele zware spullen maar het kan best voorkomen dat er eens een keer een doos met boeken op wordt gezet natuurlijk, ik wil niet dat alles dan naar beneden komt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik adviseer om hier alleen een vloer op te maken als je de balken versterkt. Dit is maar net voldoende voor het plafond. De gordingen worden door de vloer ook extra belast, die zijn daar ook niet op berekend. Doe het goed of doe het niet.

Isoleren van deze vloer is niet nodig. Als je betere isolatie wilt, isoleer dan het dak.

Bedenk je bij dit soort vraagstukken wat je toekomstplannen zijn voor het huis (grootte, isolatie, ventilatie, verwarming, enz). Dan worden oplossingen zoals een nieuwe vloer maken vaak een stuk logischer.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu