@Corn: Jammer, inderdaad!
Kritiek op het antwoord maar zelf geen echte bijdrage leveren...
@Aag: Ik zal een poging doen:
De door Aag genoemde energieverbruiken zullen de door de fabrikant vermelde waardes zijn, voor totaal energieverbruik per jaar. Dat is dan gebaseerd op een bepaalde norm.
In een productblad van Bosch vond ik de volgende omschrijving daarvoor:
Energieverbruik xxx kWh/annum. gebaseerd op 160 droogcycli van het standaard katoen programma bij volle en halfvolle belading en het verbruik van de spaarstanden. Het werkelijke energieverbruik per cyclus hangt af van hoe het apparaat wordt gebruikt.
Indien gebaseerd op 160 keer drogen zou het voor Aag omgerekend moeten worden naar naar 365 dagen (ik vind 360 een hele goede benadering hoor, zo precies komt het niet). Is dus 365/160 keer de vermelde energiewaardes.
Voor de warmtepompdroger van 129 kWh zou dat dan komen op:
365/160 x 129 x 0,25 = 73,57 euro
Voor de condensdroger van 290 kWh is dat:
365/160 x 290 x 0,25 = 165,39 euro
Problemen die deze vergelijking niet echt betrouwbaar maken:
- zijn de genoemde energiegetallen van dezelfde fabrikant of van verschillende fabrikanten en gebruiken ze in het laatste geval dezelfde 'norm'?
- het verbruik is sterk afhankelijk van het gekozen droogprogramma
- het verbruik is ook afhankelijk van de snelheid van het centrifugeren: hoe minder vochti de was uit de wasmachine komt deste minder energie is er nodig om de was te drogen.
Eigenlijk kun je er dus niet heel veel van zeggen, hoogstens dat de genoemde energiegetallen de indruk geven dat de warmtepompdroger minder dan de helft zou gebruiken dan de de gewone condensdroger.
Edit: natuurlijk is een waslijn goedkoper. En nog vriendelijker voor het milieu ook!
