Benodigde materialen vloerverwarming

Matty73

  • #1
Hallo,

Ik heb een bestaande woning gekocht uit 1969 met een broodjesvloer en daaroverheen een zandcement dekvloer (meer zand dan cement) en daar plavuizen op gelijmd.
Nu wil ik hier vloerverwarming in aanbrengen. Het gaat dan om een oppervlak van ongeveer 37 m2 (woonkamer 32 m2 en open keuken 5 m2).
Eerst gedacht om in te laten frezen maar toen zei de installateur dat de hele dekvloer eruit moest omdat het meer zand dan cement was en alles verpulverd zou worden. Toen ben ik nog eens gan denken en me af gaan vragen waaroim ik hem dan eigenlijk nog nodig heb als er toch niet gefeesd gaat worden....
Heb dus besloten om het zelf te doen.
Ik vraag me nu alleen af welke materialen ik precies nodig heb voor de vloerverwarmingtot en met de aansluiting op de CV.
Ben zelf zo ver gekomen:
- Isolatiefolie
- draadmatten
- tie-ribs
- vloerverwarmingsbuis
- apparaat waar de buis in gaat en uit komt (verdeler)??
- CV leiding naar (verdeler??)
- zandcement voor dekvloer

Is dit het of heb ik nog meer nodig?
Alvast bedankt voor jullie meedenken,
Matthijs
 

Pepjo

  • #2
Tie-ribs ? Ik ken wel spare-ribs.

Ik denk dat je het belangrijkste nog niet vermeld hebt : kennis van de materie. :wink:
Heb je enig idee hoe een en ander werkt, hoeveel slang je in de vloer moet leggen en hoeveel groepen je wilt leggen ? Gebruik je een warmtewisselaar of laat je het cv-water geknepen door je vloer stromen ?

Kan je cv-ketel een en ander aan ? Moet er nog een radiator bij voor de echte koude momenten ? Ik denk dat dat belangrijker vragen zijn dan het materiaal, wat je nodig hebt vloeit wel voort uit hoe je een en ander wilt aanleggen.
 

Red

  • #3
Inderdaad, blijf je daarnaast radiatoren gebruiken, zo ja ook in andere ruimten en wat voor ruimten zijn dat. Stelt de ketel bepaalde eisen aan je verdeler etc...

Tegels leggen is één een vloerverwarming goed laten werken is twee, zie de vele topcis over dit onderwerp.
 

Matty73

  • #4
De vele topics heb ik voor een groot deel al gelezen maar daar staat de vraag niet direct in beantwoord. Vandaar de vraag hier.

Er komt een nieuwe ketel bij. Twijfel nog tussen een Remeha Avanta en een Remeha Calenta. Allebei 28 CW4.
Ik wil het als hoofdverwarming dus liefst geen extra radiatoren in de woonkamer en open keuken waar het nu om gaat.
Het worden 3 groepen maar in verband met eventuele uitbreiding wil ik een verdeler met 4 groepen.
Het gebeuren warmtewisselaar/geknepen heb ik nog niets over gelezen of ik moet termen door elkaar halen :?:

Maar voor het bestellen via internet is het nog wel van belang om te weten wat ik moet hebben want het is soms niet duidelijk wat er nou wel en nit extra nodig is en ik heb geen zin om onnodige dingen te bestellen.
 

Pigion

  • #5
@Matty 73

Gezien de kosten van een volledig nieuwe zand-cement dekvloer, zou ik toch nog eens aan specialist infreezen vragen of de bestaande vloer inderdaad zo slecht is.
Infreezen is een stuk goedkoper dan een nieuwe vloer etc.
Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wanneer u zelf niet deskundig bent lijkt het mij niet zo verstandig materiaal op internet te bestellen.
Als u alles bij een installateur haalt kunt u er ook nog eens advies bij krijgen en spullen die over of verkeerd zijn terug doen.
De vreugde hier over is heel wat groter dan het verdriet van enkele tientallen euro's duurder.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Installeren van vloerverwarming als hoofdverwarming in een woning van 1969 kan veel problemen opleveren. Juist deze woningen kenmerken zich door een groot energieverlies, enerzijds omdat eind jaren zestig de trend was om grote ramen te plaatsen terwijl isolatie pas opkwam na de oliecrisis begin jaren zeventig. Een gedegen analyse van de huidige isolatiestand en het benodigde verwarmingsvermogen is m.a.w. noodzakelijk. Vloerverwarming heeft maar een beperkt vermogen per vierkante meter vloeroppervlak en dat kan onvoldoende zijn om uw woning op een aangename temperatuur te houden.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Haal je de plavuizen wel weg of laat je deze liggen?
 

Matty73

  • #9
De woning is momenteel zodanig geïsoleerd dat 2 flinke radiatoren (die mij in de weg zitten bij de nieuwe indeling) de gehele woonkamer en keuken verwarmen en het is niet koud binnen. Komt mede doordat ze een jaar of 10 / 15 geleden overal de voor en achtergevel vervangen hebben.

Ik ben nu idd bezig met een aantal aannemers/installateurs om uit te zoeken of de vloer er echt uit moet en om te bepalen wat ik nodig heb aan spullen. De plavuizen gaan er uit.
Zodra ik meer weet zal ik het schrijven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu