Beko DCU 740030 wasdroger maakt herrie en drogen wasgoed duurt langer.

HHawk

  • #1
Beste members,

Onze wasdroger (condens) maakt al een poosje herrie. De afgelopen periode is dit erger geworden. Ook het drogen van wasgoed lijkt langzamer te gaan.
Weet iemand wat het kan zijn? En is dit gemakkelijk zelf te vervangen (ben op zich redelijk handig)? En wat zou het betreffende onderdeel kosten.

Omdat een geluidsfragment 100x meer duidelijkheid geeft dan een verhaal inzake dit probleem (immers is het zeer goed te horen). Heb ik een filmpje gemaakt.
Deze kon ik hier niet uploaden blijkbaar? Dus deze op Youtube gezet... Ik weet niet of het toegestaan is, maar anders moet ik andere oplossing verzinnen.

Beko DCU 740030 (wasdroger)

Hopelijk heeft iemand een idee wat het kan zijn, of dit goed te vervangen is en wat de mogelijke kosten voor de onderdelen zijn.
Ik had ook de TD van Beko een email gestuurd, maar daar schiet ik bar weinig mee op; het kwam erop neer dat het heel lastig is om te bepalen wat het exact kan zijn (waarschijnlijk looprollen) en dat men eerst een onderzoek moesten instarten en dan moest ik sowieso de voorrijkosten betalen á 84.00 Euro en dan de onderdelen uiteraard.

Dus dan maar via deze weg advies vragen. Gelukkig heeft men hier ook ervaring genoeg met dit soort problemen inzake witgoed. Dus *crossing fingers*

Alvast bedankt (en als het niet is toegestaan om een filmpje via YT te plaatsen, excuses).
 

HHawk

  • #2
Ik heb even gezocht op loopwielen. Nu heb ik één gevonden voor onze Beko wasdroger (DCU 740030). Echter (als dit het inderdaad is) hoeveel moet ik ervna bestellen? Ik heb geen idee hoeveel van deze wielen erin zitten? Ik vermoed zelf twee?

Wederom bedankt!

Inzake de kosten; de wasdroger is alweer een paar jaar oud en heeft destijds 299 Euro gekost. Vandaar dat ik niet teveel kosten wil maken (loopwielen wil ik nog wel zelf proberen), maar als het te duur wordt, dan kijken we wel naar een nieuwe wasdroger zolang deze het nog doet uiteraard...
 

HHawk

  • #3
Nog een toevoeging; ik zou in theorie de wasdroger eerst zelf uit elkaar kunnen halen, echter mijn vriendin heeft een schoonheidssalon aan huis. Dus als ik de droger uit elkaar ga halen (s'avonds laat of in het weekend), dan zal deze ook vrij spoedig daarna weer in elkaar gezet moeten worden i.v.m. rommel en haar klanten.
 

Lampje45

  • #4
Ik heb het geluid geanalyseerd en kom op een herhaling eenmaal per 0,154 seconde.
Dat zou dus betekenen dat er iets met een toerental van iets minder als 400 (389,6) dit geluid veroorzaakt.
Ik weet niet de juiste toerentallen van aandrijfmotor, trommel en trommelwielen.

De aandrijfmotor zal tegen de 3000 omwentelingen draaien, dus die valt af.

Ik denk dat de loopwielen de meest verdachte zijn, want de trommel draait geen 400 toeren.

Het bovendeksel moet er af en het frontbedieningspaneel en de beide zijkappen.

De loopwielen lageren de trommel, aan de voorzijde, met twee wielen en aan de achterzijde doet het lager dit.
Je hebt er dus van twee nodig.

Je moet de trommel wat ondersteunen door bijv. een blok hout er onder te leggen, licht optillen en opvullen met wat karton, zodat de spanning van de wielen gaat.
Soms zitten er borgclips op soms een moer. Maar dat is geen groot karwei.

Hier staan de handelingen:

Stap voor stap vervangen loopwielen



En hier het instructiefilmpje
 

HHawk

  • #5
Bedankt Lampje45!
Ga de gok maar wagen. Een nieuwe kopen kan altijd nog en die twee loopwielen zijn de kosten niet.

Nogmaals hartelijke dank!
 

HHawk

  • #6
Nou beide wielen zijn dus gewoon helemaal op (foto's toegevoegd).

Nu krijg ik de wiel wel los, maar krijg hem niet langs de droogtrommel. In het filmpje (hierboven) wordt een droger weergegeven waar de trommel boven de wiel zit. Oftewel dat je deze gemakkelijk kunt vervangen.

Bij onze Beko is dat niet zo éénvoudig helaas. De trommel zit voor de helft over de loopwiel. Dus ben nu even aan het kijken hoe of wat. Misschien meer kracht zetten om de trommel (ongedeukt) omhoog te drukken met de methode die jij hebt aangegeven. Wellicht ben ik gewoon te voorzichtig.

Maar goed; het zijn sowieso de loopwielen (beide totaal versleten). Bedankt tot dusver.

IMG_20210905_114416.jpg IMG_20210905_114420.jpg IMG_20210905_114424.jpg IMG_20210905_115107.jpg IMG_20210905_115111.jpg IMG_20210905_115113.jpg
 

HHawk

  • #7
Nou.... Met veel pijn en moeite (houten stok tussen de trommel gezet en heel veel kracht moeten gebruiken). De wielen eruit gekregen en de nieuwe erin...

Moest alleen bij beide wielen een inkeping maken (in het witte plastic gedeelte). Dit scheelde weer een paar millimeter en zo kreeg ik het eindelijk ertussen (met veel geweld).

Draait nu weer als een zonnetje! En wat een verschil qua geluid... Zonder te overdrijven... Vermoed wel 60 tot 80% stiller weer.

Thanks Lampje45!!!!

Fijn weekend verder toegewenst.
 

Lampje45

  • #8
In dit filmpje wordt de achterwand wat losgemaakt om ruimte te krijgen.
Wel wat langdradig, maar het is wel een Beko
 

Lampje45

  • #9
Ik zie het al mosterd na de maaltijd, maar mooi om te horen.
 

HHawk

  • #10
@Lampje45 wat stom. Ik heb alleen op Nederlands gezocht op YT. Lekker stom dat ik niet daar aan gedacht had. Maar ja. Mijn methode was weliswaar niet zonder risico, maar was wel minder werk. Hoefde de trommel zelf nu niet los te maken. ;-)

Maar thanks. Wellicht heeft hier iemand anders nog wat aan. En hopelijk gaat de droger nog een paar jaar mee nu.
 

Lampje45

  • #11
Ja zoeken in het Engels levert veel meer hits op, en natuurlijk mijn database van diverse merken en types.
 

HHawk

  • #12
Niet over nagedacht, terwijl ik wel altijd van alles opzoek in het Engels... Maar goed; eind goed, al goed! :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu