Beits verdunnen op zacht hout?

Woonwagen

  • #1
Wij wonen op 800 m. in Frankrijk en verhuren authentieke woonwagens. De raamkozijnen zijn van grenen, dus zacht, en het hout beweegt onder dit klimaat (veel afwisseling in temperatuur, zon en neerslag) nogal sterk. Aanvankelijk waren de kozijnen gelakt maar ik ben nu overgegaan (na het hout natuurlijk helemaal kaal te hebben gemaakt) op beits waarvan ik de eerste laag zwaar verdund opbreng en de volgende lagen onverdund opbreng. Toch blijft de ook de beits erafspringen en moet ik per seizoen zeker 2x bijwerken.
Een 2e probleem zijn de trappen: wat kan ik het beste op de loopvlakken toepassen? Nu beits ik die ook maar dat slijt toch vrij snel. Kan ik na een paar lagen beits aflakken met bootlak?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Kom er zsm even op terug!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
:prima:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Tja, grenen buiten is en blijft een zorgenkindje. U heeft gedaan wat u niet had moeten doen: de laklaag die relatief goede bescherming biedt vervangen voor een transparante houtafwerking. Bijna vloeken in de kerk bij grenen.

Deze pijnboom naalhoutsoort voldoet uitstekend binnen, en vroeger ook buiten toen we het kernhout van de dikke grenen stammen gebruikten om kozijnen te fabriceren. Tegenwoordig is alleen nog het rotgevoelige spinthout voorhanden.

Grenen heeft een duurzaamheid van III / IV ofwel matig tot zeer matig, nog explicieter: 5 tot 10 jaar bij buitentoepassing. Door de grote krimpgevoeligheid neemt grenen veel vocht op en het bevat harsgangen die weer uitzetten. Een transparante afwerking voor buiten wordt dan ook afgeraden. U kunt hier de vakbladen op na slaan.

Het is dus zaak de laklaag op uw grenen woonwagenkozijnen in ere te herstellen, waarbij u erop moet letten dat het grenen, voordat u begint met het aanbrengen van het laksysteem niet vochtiger is dan ca. 16%.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu