Behanglijm van spackmuur verwijderen ?

Rogieros

  • #1
De situatie is als volgt: 1- Ik ben nieuw hier. 2- Een vriend van mij heeft de benedenverdieping van zijn vakantiewoning laten opknappen. Ik ging met hem naar het resultaat kijken en we schrokken ons rot. Ik zal hier geen naam noemen van de betreffende klusser/schilder/prutser, want ik denk niet dat dat de bedoeling is hier. De wanden en plafonds in de vakantiewoning zijn gespoten met spachtelputz, ook wel spack en in sommige wanden zat/zit een enkele scheur van 1 mm of minder, vooral in de hoeken van de wand met het plafond. Nou heeft de prutser, zo noem ik hem toch maar, om deze scheuren weg te werken, de spackwanden behangen (hoe verzin je het!) met glasvezel of -vlies behang (verschil weet ik niet zo goed). Dit behang is wit en glad, misschien wel 'voorgesaust', en het heet geloof ik renovlies of renostuuk.
Dat gaat natuurlijk niet werken!! Overal luchtblazen tussen wand en behang, want je kan de lucht er natuurlijk niet onder vandaan krijgen op een ruw (spack) oppervlak.
Eén grote ellende!
Het feit wil dat ik best handig ben, en er werd mij gevraagd of ik er wat mee kon. Hoewel ik geen ervaring heb mbt dit, stemde ik ermee in en zei dat allereerst het behang er maar weer af moet. Zo gezegd zo gedaan. Ik hoefde er maar even de plantenspuit op te zetten en ik trok de hele banen behang er zo af. Maar nu begint de ellende... Naar mijn vermoeden moet de behanglijm ook van de muren voor dat ik deze ga behandelen (scheuren/naden repareren en rollen met latex). Ik heb wel een uur over 2 m2 gedaan om met plantenspuit, spons en doek de behanglijm van de spackwand te krijgen. Er is geen beginnen aan. Het oppervlak wordt wel iets minder glibberig als het nat is, maar is nog steeds iets glibberig, wat voor mij een teken is dat de behanglijm nog niet geheel verwijderd is. Logisch ook wel, want het is spack en du een ruw. En dan zou ik nog zo'n 50 m2 moeten... Ik zoek dus een andere optie, of ik laat de behanglijm zitten en ga als proef 1 muur rollen met latex om te kijken of dat dan toch een gewenst resultaat geeft.
Iemand hier ervaring mee. Is er een mogelijkheid om de wanden, voordat ik het ga rollen met latex, te behandelen met een ander middel (een fixeer ofzo), of ga ik er gewoon overheen rollen met latex, of haal ik het ergste (behanglijm) toch maar zoveel mogelijk weg dmv het van de wanden 'wassen'? Wie O Wie heeft voor mij de gouden tip.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit gebruik ik en als dit niet lukt haal ik lijmverwijderaar bij de bouwmarkt.
Het blijft veel werk, wat je ook gebruikt.
 

Rogieros

  • #3
Bedankt voor je antwoord Jan. Met je voorgestelde methodes zou het een megaklus blijven, zoniet ondoenlijk om de behanglijm te verwijderen. Dit omdat het dus een 'spackmuur' is, en dus een ruw oppervlak heeft.
Ik heb een verf'speciaal'zaak gebeld en de medewerker van daar vertelde me: na het verwijderen van het behang de wanden goed laten drogen (1 dag) en daarna er gewoon overheen latexen. Nu 1 laag gedaan en so far so good.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik heb dat nooit aangedurfd, bij een ander moet je zeker weten dat het goed komt.
Succes er mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu