Beetje stroom op nuldraad

Teddyvn

  • #1
Beste mensen,
Ik probeer zelf op zolder mijn aansluitingen een beetje goed te krijgen.

Maar ik zit met een klein beetje spanning op de nuldraad - zichtbaar met een spanningsmeter. Onnodig te zeggen dat stopcontacten en lichtpunten hierdoor van slag zijn. Ik heb geen flauw idee hoe die spanning daar komt - iemand een idee, of een tip hoe ik erachter kan komen?
 

Ronald42

  • #2
Indien u meet met een digitale multimeter (en dat zal wel) zul je vrijwel altijd een vrij lage inductie spanning meten. Dit kan geen enkel kwaad en niets kan hiervan van slag zijn.

Wel is het uiteraard mogenlijk dat de blauwe draad ergens is onderbroken maar dan meet U gewoonlijk 220V~ tussen nul en aarde en werken de stopcontacten helemaal niet.
 

Teddyvn

  • #3
Sorry, ik meet met een doodnormale schroevendraaier met zo'n spanningslichtje erin...
 

Ronald42

  • #4
Indien U op beide polen dus het lichtje kunt laten branden is er hoogstwaarschijnelijk ergens een onderbreking in de blauwe draad. Indien er recent ergens aan de installatie is gewerkt (Lamp opgehangen stopcontact geplaatst of vervangen) is er wellicht daar een fout gemaakt.

Ook kan het zijn dat er een las is uitgebrand of los is geschoten. Mag niet maar gebeurd, veel al door onkundig lassen, weleens.

Zet alle groepen uit behalve die van de zolder en kijk tot waar alles normaal werkt. Zet nu die groep uit. In het laatste punt waar het goed zat (Centraaldozen in het plafond) of het eerste punt van waar het niet goed meer werkte zit hoogstwaarschijnlijk iets fout.

Indien U zelf niet kundig bent op elektro gebied is het wellicht goed om iemand in Uw omgeving om wat hulp te vragen.

Suc6
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een spanningzoeker is geen meetinstrument.
 

Chathanky

  • #6
Het fenomeen inductie komt voor bij een aan 2 kanten losliggende ader.
Langs deze ader loopt zeker een onder spanning staande groep langs die deze spanning induceerd. Een spanningzoeker is hier erg gevoelig voor.

Als je een groepsschakelaar met zekering hebt kun je dit wegnemen door niet de desbetreffende groeppsschakelaar uit te zetten maar alleen de zekering los draaien. Hiermee blijft de nul aan de installatie gekopeld en ben je de inductiespanning kwijt. Dan mag de spanningszoeker niet meer oplichten.

Dit werkt niet met de moderne zekeringsautomaten.

Als bij een onderspanning staande groep beide aders met de spanningzoeker oplichten is er vrijwel zeker iets mis, zeker als er op de groep verders geen gebruikers op staan die stroom verbruiken.

Een spanningszoeker is inderdaad geen meetinstrument maar een indicator, en mag officieel niet gebruikt worden om spanningsloosheid aan te tonen, dit geldt ook voor een multimeter.
 

Ronald42

  • #7
Hij schrijft dat zijn lichtpunten en WCDs vanslag zijn dus zal het niet meer werken. Ergens zit waarschijnelijk een losse nul. :idea:
 

Chathanky

  • #8
Het simpelste is dan om er een schemerlamp op dit punt te zetten, doet ie het niet is het mogelijk dat de nul los is.

Ik kon het niet helemaal duidelijk uit zn text halen, sorrie :oops:
 

Teddyvn

  • #9
Beste mensen,

Ondanks het gebrek aan informatie mijnerzijds is het jullie toch gelukt een degelijke oplossing te formuleren.
Na lang zoeken een losse nul gevonden.

Hartelijk dank!
 

Gerrit

  • #10
Bedankt voor de terugmelding
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu