Bauknegt combi oven activeert aardlekschakelaar

Riffraff

  • #1
Hallo,

wij zijn in het bezit van een Bauknegt DMCG 7245 combi oven. Aanvullende informatie is dat op de sticker met het typenummer ook een servicenummer staat: 8589 195 01714 37 0915 100002.

Probleembeschrijving: Zodra de oven op voorverwarmen gezet wordt klapt de aardlekschakelaar sinds kort eruit. De magnetronfunctie doet het wel gewoon, daarnaast werkt de heteluchtoven ook gewoon, maar verwarmen met boven- en onderwarmte en de grillfunctie laat de aardlekschakelaar gaan. Verder is mij nog opgevallen dat ik pasgeleden bij de magnetronfunctie in een keer wat vonken waarnam bij het verwarmingselement, maar dit is niet meer voorgekomen. Ik heb het hierdoor als incident beschouwd.

Inmiddels heb ik de oven open geschroefd en ik heb zowel het verwarmingselement voor de heteluchtcirculatie (achterin de oven gemonteerd rondom de ventilator), deze meet 44 ohm. Ook heb ik het verwarmingselement dat in de oven zelf bovenin hangt (ik neem aan het grill element), deze meet 33 ohm. Ik denk dus dat de verwarmingselement niet stuk zijn. Wat zou dit probleem kunnen veroorzaken?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Heb je ook de weerstand van de aansluitingen van het element t.o.v. de behuizing gemeten? Als dat niet oneindig is, geeft dat namelijk aardfouten.
 

Riffraff

  • #3
Meteen even gemeten, tussen de ene pool en de behuizing meet ik zo’n 0,7 KOhm, tussen de andere pool en de behuizing zo’n 14,5 MOhm...
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Dat lijkt mij te veel, meet voor de zekerheid het andere element ook even.
 

Riffraff

  • #5
Bij het andere verwarmingselement maakt het niet tussen welke polen de behuizing ik meet, in beide gevallen rond de 17 MOhm
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Ik gok dat het eerste element defect is, ik zou even de reactie van de specialisten afwachten.

Je kunt ook even proberen wat het apparaat doet als de draden van dat element er niet op zitten (wel even de draden isoleren en de behuizing netjes afsluiten voordat je gaat testen!)
 

Riffraff

  • #7
Da’s een goeie, ga ik doen!

Update: en jawel, als het verwarmingselement is losgekoppeld begint de oven gewoon zijn voorverwarming te draaien!! De oven wordt ook warm, omdat hij met de heteluchtverwarming de boel voorverwarmt. Het is dus het grillelement dat stuk is. Ik ga op jacht naar een vervangend element, bedankt voor de hulp!!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu