Bauknecht WA833 (heel oud) centrifuge probleem aandrijving

Pepsab1

  • #1
Ik heb een heel oude wasmachine (ik schat uit 1988) type aanduiding WA833GANL die niet meer centrifugeert. Het typenr heb ik denk ik ook: 02/4791-14 02 of 202906 geen 12 cijferig nummer dus (hij is nog van voor die tijd, made in West Germany) dat zijn tenminste de nummers op het type plaatje achterop. Er staat ook nog Type D023.
Hoe dan ook: het ding is zo simpel en degelijk dat er haast niets kapot kan en toch is dat nu gebeurd. Het probleem zit niet in de motor (die draait) maar in een mechanisch onderdeel waar ik de naam niet van ken dat op de as van de centrifugemotor zit. Het is een soort omgekeerde trommelrem die door de middelpunt vliegende kracht twee remschoenen uitdrukt en daardoor de trommel waar de remschoenen in zitten mee gaat slepen en daarmee de wasmachine trommel. Het zal wel een antiek systeem zijn maar het voldoet al 21 jaar tot verleden week: een harde klap tijdens het centrifugeren. Bij openen van het apparaat bleek de schijf met de twee remblokken (of sleepblokken) er af gevlogen te zijn. Ik heb hem er weer opgeschoven en aangeslagen met de hamer maar na 2 keer centrifugeren vloog ie er weer af. Als ik in het gat kijk dat over de as van de centrifugemotor schuift dan zie ik dat dat uitgesleten is. Waarschijnlijk door een te zwaar beladen trommel is de as gaan slippen in het gat. Ik hoop dat de as niet is afgesleten (want die is niet 1-2-3 te vervangen) en dat een nieuwe schijf met de 2 remblokken het euvel kan verhelpen maar ik weet niet hoe zo'n ding heet.

Hier mijn vragen:
- hoe heet dit onderdeel zodat ik er op kan gaan zoeken? (zie foto)

- heeft vervanging van het onderdeel nut of is het waarschijnlijk dat de as ook is afgesleten en het dus in een nieuwe schijf ook dol zal draaien?
- wat voor alternatief heb ik als vervangen niet kan of niet helpt ? (het is inmiddels een sport om dit oude beestje aan de praat te houden), kan ik bv de huidige schijf met uitgelubberd gat op de as vast laten lassen of op een andere manier passend maken?
- ik neem aan dat de pijlen (op de foto links en rechts naast de nummers) op dit onderdeel de draairiching aangeven, zo heb ik hem tenminste wel gemonteerd?
NB googelen op de nummers die op het onderdeel staan (zie foto) levert niets op

Vast bedankt !
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is een centrifugaalkoppeling.
De motor gaat lopen en wanneer die een bepaald aantal toeren heeft gaan de schoenen uit elkaar en grijpen de trommel rondom de koppeling.
Of ze nog te koop zijn zou ik niet weten, informeert u hier eens.

Kunt u een foto plaatsen van de as ?
 

Pepsab1

  • #3
Dank u, nu ik de naam van het onderdeel weet kan ik er op gaan zoeken. Hierbij twee foto's van de as:





Ik vind vooral de kartels aan het begin van de as bemoedigend, daar zijn nog 'scherpe' kartels zichtbaar. Hoewel het asgat in de centrifugaalkoppeling bijna helemaal weggesleten is, lijkt het er op dat die precies omgekeerd een glad en gekarteld stuk had dus kartels op de plaats waar de as glad is en glad waar de as gekarteld is.

Ik ga vast kijken of een nieuwe centrifugaalkoppeling leverbaar is.
 

Pepsab1

  • #4
Tot nu toe alleen maar bericht dat dit onderdeel niet meer leverbaar is. Ik heb een stuk of 6 onderdelen leveranciers benaderd, ook in Duitsland. Iemand nog enig idee waar ik bv aan een 2e handsje kan komen (is er ergens zoiets als en wasmachinesloperij met donor apparaten?) of tips hoe ik het onderdeel kan repareren: de 'remblokjes' zijn prima, alles werkt alleen is het gat te groot dus zou vastlassen op de as kunnen werken of iets anders?

Al vast weer bedankt voor het meedenken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou eens informeren bij een kringloopwinkel of bij een bedrijf dat oude wasmachines sloopt, misschien dat een plaatselijke winkel weet waar dat gebeurt.
 

Pepsab1

  • #6
Bedankt voor de tip, ga ik zeker proberen. Mocht het niet lukken een reserve te vinden dan ga ik proberen de koppeling op de as te laten lassen. Ik laat nog een berichtje achter over de resultaten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Lassen zal waarschijnlijk niet gaan, het materiaal waarmee de koppeling op de zit is volgens mij geen ijzer.
Misschien lukt het om de koppeling met epoxy vast te zetten en er daarna een gat in te boren en met een klemstift te borgen, het gat mag er ook schuin in, recht lukt niet i.v.m. de ruimte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu