Bauknecht stuttgart 1200 ds doet niks meer

Hikie

  • #1
Hallo beste mensen ik heb een Bauknecht stuttgart 1200 ds en 2 dagen geleden is hij ermee gekapt, hij doet helemaal niks meer.

Hij is 5 jaar oud en nooit problemen gehad.
Zelfs de display aan de voor zijde doet niks meer. Ik heb de bobine gemeten en hij geeft wel stroom. Ik zelf heb het vermoeden dat de elektronica doorgebrand is. Wie kan mij er meer over vertellen of heeft er ervaring mee.

Alvast bedankt ik hoop dat er reacties komen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zou je even nader kunnen uitleggen, wat je met "de bobine" (een spoel dus?) bedoelt?

Waar heb je die "stroom" gemeten en waarmee:
- Met een spanningszoeker?
- Met een universeelmeter?

Waaruit concludeer je dat de elektronica defect is en niet bijvoorbeeld de hoofdschakelaar of de deurschakelaar?
 

Hikie

  • #3
Ja daar bedoel ik de spoel mee die heb ik gewoon met een spannings meter gemeten maar hoeveel volt hij moet zijn weet ik niet, maar er zit in ieder geval wel spanning op.

Hij geeft helemaal niks aan op de display en de druk knoppen doen het ook niet. Als ik de draaiknop draai begint er wel een lichte gepiep in de elektronica.
 

Hikie

  • #4
Er staat spanning op de ingang en op de uitgang van de spoel.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nogmaals de vraag: wat bedoel je met "de spoel"? Ik kan er echt geen idee van krijgen wat je gemeten hebt.

In de motor van de trommel zit een spoel. In de motor van de pomp zit een spoel. In een eventuele aquastop zit een spoel. In een relais zit een spoel.

Graag duidelijker aangeven wat er gemeten is , spoel of bobine zegt me niets!

En die spanningsmeter: hoeveel draden heeft die? Of bedoel je daarmee een soort schroevendraaier met een lampje er in?
 

Hikie

  • #6
Aan het uiteinde van stroom, de kabel dus, de stekker die je in 220 volt stopcontact stopt. Aan het uiteinde bevindt zich dus in de wasmachine zelf zit een zwart kastje waar de draden ingaan van 220 volt en er weer twee draden uitkomen en naar het elektronica gedeelte gaan (een soort transformatorachtig iets).

Is gemeten met een schroevendraaier.
 

Co de Witgoedman

  • #7
Kijk eens naar het deurslot.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Hikie schreef:
Is gemeten met een schroevendraaier.
Ik dacht het al...

Meting met die schroevendraaier (spanningszoeker) is geen meting! Spanning ja of nee meten is dan afhankelijk van de stand van de stekker.

Gebruik geen spanningszoeker om storingen in apparatuur op te sporen, dat heeft geen enkele zin!

Koop een fatsoenlijke universeelmeter, bij een bouwmarkt vanaf ca 10 euro en meet daarmee!
 

Hikie

  • #9
Naar de deur slot heb ik ook gekeken maar kan niets bijzonders zien ik snap ook niet waarom er geen enkele lichtjes en cijfertjes branden op het display.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Letterlijk ernaar kijken zal je niet veel helpen, je zult het moeten doormeten.

Met een ohmmeter dus, onderdeel van een universeelmeter. Alleen dan kun je bepalen of de schakelaar in het deurslot eventueel oorzaak is voor je probleem.

En anders denk ik toch, dat je er beter een vakman bij kunt halen, je moet wel een beetje weten wat je doet als je zelf een wasmachine wilt repareren!

Als je verder nog iets wilt weten, geef dan het NC nummer op, begint met 85.... Ik kan nl. aan de hand van het typenummer niet met zekerheid het juiste schema vinden.
 

Hikie

  • #11
Maar klopt het dan als toch het schakelaar van het deurslot defect is dat er dan ook helemaal niks op het display verschijnt neem aan dat er toch minstens wat ledjes moeten branden.

Nc nummer zou moeten zijn 858323812000
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Volgens schema, voor zover zichtbaar (lang niet alles van de stuurprint staat er op) is in elk geval de hoofdschakelaar een mogelijke oorzaak.

Indien die schakelaar defect is, zal er geen enkel signaal, ledje of wat dan ook branden. De hoofdschakelaar maakt deel uit van de hoofdprint, het deel dus wat achter de bedieningsknoppen zit.

De deurschakelaar zou ook kunnen, maar het is niet met zekerheid te zien of die deurschakelaar (deurslot) reden is om geen enkel ledje te laten branden.

Ik denk toch, dat je dit zelf niet verder kunt verhelpen, je zult er hulp van een monteur bij moeten hebben.
 

Hikie

  • #13
Zoals verzocht hebben wij de deurslot doorgemeten. Deze schakelt goed.

Wij meten dat 220v de stuurprint binnen komt. We zien geen spanning de printplaat verlaten om de motor/pomp aan te sturen. Alsof de printplaat niet schakelt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Die printplaat is een complete computer met diverse schakelpunten.
Indien de display niet brandt, zullen de betreffende triacs, die de motor en de pomp aan moeten sturen, zeker niet werken.

Indien de Leds niet branden, betekent dat, dat óf de hoofdschakelaar niet werkt, of iets anders op de print defect is gegaan, waardoor de ingebouwde processor niet functioneert en die leds dus niet aanstuurt.

Alle andere vormen van storingen worden normaal gesproken door een code op het display weergegeven, daarnaast zijn er in de printplaat speciale testprogramma's aanwezig om te testen waar de oorzaak ligt.

Maar dan zal toch eerst de processor moeten werken, dus spanning krijgen. Een witgoed monteur zal in zo'n geval vermoedelijk de printplaat in zijn geheel vervangen.

De losse module kost volgens Bauknecht lijst ca 140 euro.
Probleem is dat je niet 100 % zeker weet of het de module inderdaad is.

Je zou voor de zekerheid de printplaat grondig visueel kunnen inspecteren, om te zien of er geen verbrande of losse solderingen zitten, met name bij de hoofdschakelaar. Je weet maar nooit.

Bij eventueel solderen uitsluitend harskernsoldeer gebruiken, geen andere soldeervloeimiddelen!
 

Hikie

  • #15
Hartelijk dank voor alle informatie en de tijd die je er voor genomen hebt.

Ik denk dat ik een andere oplossing heb gevonden. Ik heb net via marktplaats precies de zelfde wasmachine gevonden voor € 125.-.
Als de printplaat al € 140 kost kan de andere onderdelen ook nog gebruiken.

Nogmaals bedankt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Hopen dat daarvan de printplaat in orde is!

Succes met de reparatie!
 

Hikie

  • #17
Ik laat hem natuurlijk eerst testen voor dat ik hem betaal.
 

Hikie

  • #18
Ik heb nog even een vraag wat bedoel je met de hoofdschakelaar is dat de draai knop die op het bedieningspaneel aan de voorkant zit of zijn dat een van de vierkante kastjes die op het besturingsprint zitten gesoldeerd.?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik kan aan het schema helaas niet zien of de aan/uit functie gecombineerd is met de programma-schakelaar, of dat het een aparte druktoets is.

Als ik naar de beschrijving in de gebruiksaanwijzing kijk, zou ik zeggen dat het een gecombineerde functie is met de programmaschakelaar.

Het gaat in elk geval om de schakelaar, waarmee normaal gesproken de spanning op de elektronica kwam te staan en de leds dus aangingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu