Bank met berging i.p.v. oude haard

Meerkoet

 • #1
Onlangs heb ik een huis gekocht en aan de woonkamer moet nog het een en ander gebeuren. Ik wil de oude haard verwijderen (zie foto) met als nadeel dat er een gat in houten vloer onstaat van ongeveer 80x500 cm.

Om van de nood een deugd te maken had mijn vrouw bedacht om daar een bank met bergruimte op maat te maken. Het is ook de bedoeling dat de TV daar op komt te staan.

Dit is mijn eerste koophuis en ik heb nog weinig ervaring met klussen. Vandaar deze post. Ik vroeg me af of iemand op het forum mij kan helpen met hoe ik dit aan kan pakken. Welke opties zijn er? Zijn er sites met bouwtekeningen o.id.?

Mocht het nodig zijn dan kan ik meer details geven over de dimensies en wensen en dergelijke.

Alvast bedankt!

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Als eerste even checken of er asbest aanwezig is. In de schouw/schoorsteen, en in de haard zelf (afdichtingskoord).

Maken van een bank is een leuk idee. Bouwtekeningen kan je via google soms wel vinden. Maar als je het op maat wilt hebben, kan je het beter zelf doen.

Eerst een tekening maken, daar maak je een zaagstaat van. Dat kan je op maat laten zagen bij de bouwmarkt (of zelf zagen) en in elkaar zetten.

Wat voor gereedschap heb je tot je beschikking?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #3
Zoek eerst maar even uit of de haard geen onderdeel is van de draagconstructie voor de schoorsteen. Indien ja, en je haalt het geheel weg, kan de hele schoorsteen wel eens de kamer in komen!!!
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #4
En de vraag hoe loopt het rookkanaal verder op de eerste verdieping? En wat voor vloer zit er tussen begane grond en 1e verdieping?

Als het een gemetseld kanaal is tot aan het dak zou ik er toch even een constructeur naar laten kijken.

Het ziet er allemaal heel erg jaren 70 uit, als het huis ouder is zal het wel geen onderdeel van de constructie zijn.
Even het stuckwerk weghakken om te zien of de stenen vertand zijn in de muur.
Ik heb laatst zo'n ding helpen afbreken, de hele schouw hing toen op een stalen framewerk dat met ankers in de muur vastzat.
Er zat ook een enorme hoeveelheid isolatie korrels in de schouw. Dus advies om je vloer te beschermen met platen hardboard tegen vallende stenen en een grote bouwzuiger huren.

Men heeft toen het onderste deel laten staan en netjes afgewerkt en o.a. de tv er op gezet.
In de nissen zou je lades kunnen maken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Heel eerlijk? Voor iemand met weinig kluservaring lijkt deze klus mij een maatje te groot...
 

Meerkoet

 • #6
Bedankt voor de tips en snelle reacties.

De dimensies zijn 336 cm. breed x 80 cm. diep x 36 cm. hoog.

Op de eerste verdieping loopt het rookkanaal door een kamer. Het kanaal is daar afgetimmerd
en heeft een breedte van 48 cm. en een diepte van 44 cm. Het plafond is van beton en de muur ook. Het huis is in 1974 gebouwd. Ik probeer te achterhalen welke bewoner de haard heeft geplaatst, zodat ik meer over de constructie te weten kan komen omdat er dus mogelijk asbest in verwerkt kan zijn.

Zo te zien loopt het rookkanaal dus door een gat in de betonvloer van de 1e verdieping en is er geen sprake van een dragende constructie. Ik weet niet of er een stalen raamwerk in verwerkt is.

Ik zie niet echt op tegen het slopen van de haard en het afdekken van het kanaal. Het maken van een bank met berging lijkt me lastiger.

Qua gereedschap heb ik een zaag, een decoupeerzaag, schuurmachine en mijn vader heeft ook nog het één en ander.

Als we alle behangresten van de de muren (en helaas het plafond) hebben gestoken, willen we een stukadoor laten langskomen om de boel mooi strak te krijgen. Het zou dan mooi zijn als de haard weg is.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #7
Ik zie niet echt op tegen het slopen van de haard
Als de haard niet dragend is en geen asbest kanaal bevat, hoef je je daar ook niet zoveel zorgen over te maken. Vaak zijn deze haarden echter WEL dragend. Daarnaast zijn veel kanalen uit die tijd voorzien van een asbest binnenbuis. Dus dat eerst onderzoeken, voordat er met veel geraas een complete schoorsteen naar beneden komt zetten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
De haard zal hooguit dragend zijn voor de schoorsteenpijp. En eventueel voor een ingekorte vloerbalk.

Plaats even een foto van de schoorsteen op het dak. Steekt daar een grijze cementbuis uit?
 

Meerkoet

 • #9
Er staat een metalen pijp op het dak. Het rookkanaal is een ronde binnenbuis gemaakt van een soort glad aardewerk. Er zitten een paar barsten in en van binnen is het grijs. Ik denk dat de pijp ongeveer een centimeter dik is. Ik hoop niet dat het asbest is, maar het zou kunnen omdat het huis van 1974 is.

Ik heb de volgende vragen; hoe weet ik of dit asbest is en kan het rookkanaal nog gebruikt worden als er barsten in zitten (als het asbest is).
 

Meerkoet

 • #10
Op de onderstaande foto de plek op zolder waar de pijp het dak uit gaat.Op de onderstaande foto is het materiaal te zien waar de pijp van gemaakt is (op de plek waar de pijp de zoldervloer doorkomt):Mogelijk herkent iemand dit materiaal.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Dat grijze op de onderste foto is asbestverdacht. Je kan het beste het laten onderzoeken door een asbestinventarisatiebedrijf.

Als de buis gescheurd is, is er een grote kans dat je de kachel nu niet meer kan gebruiken. Tenzij er een metalen buis in is geschoven. Er zijn bedrijven die dit kunnen inspecteren, ik neem aan dat schoorsteenveegbedrijven dit ook doen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #12
Dat vezelmateriaal onder dat kippengaas is volgens mij ook asbestverdacht.
Dus laat beide even goed onderzoeken.

Veder zal je voor het slopen van de schouw een elektrische breekhamer nodig hebben.
 

Meerkoet

 • #13
Bedankt voor de tips!

Ik heb de boel zo snel mogelijk laten controleren.

Het vezelmateriaal is steenwol en bevat geen asbest.

Een klein scherfje van de pijp is naar een asbestlab en als het goed is heb ik morgen de uitslag.
 

Meerkoet

 • #14
Helaas zit er asbest in de schoorsteenpijp. Weg laten halen kost waarschijnlijk 4500 ex. BTW en dan gebeurd het met afscherming en mannen in asbestpakken.

Is dit echt de beste manier of is het een beetje overdreven? Ik heb begrepen dat asbestbeton een van de minst erge vormen is van asbest.

(Mocht dit off topic worden dan kan ik dit misschien aankaarten op het asbestgedeelte van het forum.)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #15
Dat is zeker niet overdreven. De pakken zijn voor hun bescherming. Voor jouw bescherming maken ze een containment (plastic tentje) om de buis.
Als je geluk hebt, kunnen ze de buis in zijn geheel eruit tillen. Er zit soms een in elkaar geschoven mof tussen.

Vraag in ieder geval meerdere offertes op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu