Bangkirai-palen in beton

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hey,

Ik sta op het punt om mijn tuinschermen/palen te plaatsen van bangkirai. Al fanatiek heb ik beton mortel ingeslagen om de palen in te plaatsen. Nu heb ik volgens mij al 600 kilo mortel thuis in zakken liggen (30 palen) maar lees ik ergens dat het niet aangeraden wordt om de palen in beton te leggen.

Is dit waar? En vooral "waarom".

Ik kan altijd nog het beton gebruiken om eventueel een paalpunt houder in te gieten. Dus dat is niet weg. Tips please :)
 
Wat je vaak ziet, uiteindelijk staan de palen in een plasje water. Het is niet gelukt of vergeten het betonnen oppervlak vlink schuin af te laten lopen. Maar misschien is er andere reden.
*wgb*
 
Zelfs met afwatering zullen de palen nog gaan rotten. Zie het wel in perspectief: een jaar of 15-20 zal het wel meegaan. Maar rotten zal het.

De (mijns inziens) beste methode is: je neemt (zwaar) gegalvaniseerde stalen hoeklijn (of RVS maar dat wordt vrij duur) en je stort dit in het beton ipv de palen. Laat de hoeklijn ongeveer 80cm boven beton uitsteken (afhankelijk van hoogte schutting). Schroef dan de bankirai palen vast aan de hoeklijn, en blijf dan een centimeter of 2 van de grond af.

Tussen de hoeklijn en de paal kan je eventueel nog een goede PU kit gebruiken. Als je alles dan nog met RVS schroeven (wel goed voorboren en likje vaseline gebruiken!) vastzet krijg je een schutting die jou overleeft :wink:
 
Mijn laatste plan is om dan gepunte paalhouders in beton te storten zodat de paal uit de grond blijft. Is dit beter dan de paal in de grond?
Moet ik de punt van de houder nog krom slaan?
 
Mijn ervaring met die paalhouders is dat je de paal niet strak vast krijgt in de houder. Hij zal dus scheef gaan staan. Beter is inderdaad een RVS-strip van voldoende hoogte waar je met bouten de paal aan vastzet, zoals hierboven omschreven.
 
Wat zouden dan de maten moeten zijn van de hoeklijn / L-profiel en zo ook welke dikte. En begrijp ik het nou goed, 1 hoeklijn? Dus 1 hoek van de paal waar het profiel omheen zit.....
 
Ik denk zoiets? :
37444_paal_op_hoeklijn_1.jpg

De paal zal 70x70mm. zijn.
Als de hoeklijn zo'n 60x60x6mm is (6mm de dikte), dan staat de boel knap stevig.

Een alternatief is dit:
37444_paal_op_hoeklijn2_1.jpg

Maar dan komt het heel precies dat je de hoeklijnen instort. Het slimste is dan om op de maat van de paal klossen tussen de hoeklijnen de zetten/schroeven, die je na uitharding van de beton verwijderd, zodat de paal er strak tussen past.
 
Zo PapaG, das een mooi antwoord. Hardstikke bedankt. Ik trijfel nogsteeds wel of het mooi gaat worden met die hoeklijnen, aangezien mijn tuinschermen van 2 kanten te zien zijn (straatzijde)'. Dan zou die strip van 80 cm hoogte niet erg mooi zijn. Ik ga er over denken.
 
Een 2e alternatief is nog om gewoon 2x platte strip (60x6mm.) in te storten, waartussen je de palen zet.
Ik ben met je eens dat de hoeklijnen nou niet echt mooi zijn.
Platte strip is dan beter, naar mijn mening.

Groet,
Gerwin ( :-) )
 
Ahah, wat is beter? Puntpaalhouders of de platte strips?

Zou ik die strips eventueel gewoon bij de normale bouwzaken kunnen halen. Ik heb ook wel wat pasjes van groothandelaren, maar is altijd wat omslachtiger.
 
Persoonlijk zou ik platte strips gebruiken, omdat je die langer kunt maken dan puntpaalhouders zijn. Ook kun je die 'strakker' op de paalmaat instorten. Zoals ik al eerder zei, is de 'beker' van die paalhouders vaak net iets te groot om de paal goed op te sluiten.
 
Kreeg laatst hetzelfde probleem met een te wijde paal 'beker'. Gelukkig paste er exact een latje hout tussen. (gebruikte ook geen vierkante paal) Het sloot precies af. De bevestigings schroeven gaan door beide stukken hout. Het aanvul stukje is netjes afgezaagd aan de rand van de paalhouder, dus steekd niet verder uit. Maar die hoekstrips zijn echt een goed idee, en een hele mooie tekening/uitleg.

Creosootolie en Carbolineum mogen als houtimpregneer middel niet meer gebruikt worden in nederland. Maar het (even)in het vuur houden van hout, werd vroeger ook wel gebruikt om het te verharden en sterker en weerbaarder te maken.

Er is speciale (hout) menie te koop, die je wel mag gebruiken. Het sluit het hout volledig af van vocht. Het is geschikt voor grondpalen. Eventueel, zichtbare delen, over te verfen natuurlijk.

Succes!

ps: ik denk trouwens dat je ook hammerite kunt gebruiken om de paal onderkant te impregneren. (let op, hammerite is niet altijd overschilderbaar of zelfs nooit overschilderbaar met iets anders dan hammerite.. lees het blik, voor de exacte werk methode)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan