Balkonisolatie

auberge

  • #1
Ha,

We zijn bezig met het isoleren van ons huis. Een van de lastige onderdelen is het isoleren van de balkons. Hierover heb ik niet zo veel (consistente) informatie kunnen vinden. Hopelijk kunnen jullie ons helpen.

Het huis komt uit begin jaren 60. Het gaat om twee (deel)inpandige balkons van beton met een coating. Bijgevoegd twee foto's en een schematische tekening.
Balkon-boven.jpg


Ik kom een aantal mogelijkheden tegen (of een combinatie van deze):
1. Isolatie in de woonkamer. Er is niet veel ruimte tussen het beton en de gipsplaten. De beschikbare ruimte is de dikte van de rachels, waarschijnlijk 22mm. In verband met de beperkte ruimte zie ik een tweetal mogelijkheden: (A) 2cm PIR (R=1) of 2cm bluedec (R=1,5). Eventueel met dampwerende of klimaatfolie.
2. Isolatie in de slaapkamer. Het is maar een klein stukje dat de betonnen plaat naar binnen komt (9cm), maar het zorgt nu altijd voor een koude vloer bij het raam (ondanks dat er een radiator boven hangt). Er is op dit moment geen ruimte tussen de betonnen plaat en de houten (draag)vloer. De houten vloer laat ik ook het liefst zitten, dus de eventuele isolatie komt dan boven op de houten vloer.
3. Het verhogen en isoleren van het bovenste deel van het balkon (4cm beschikbaar tot aan kozijn). Ik kom oplossingen van Kingspan tegen en van Triflex. Is dat wat of zijn er nog andere mogelijkheden.
Ik kan geen informatie vinden of het zinvol is om de zij- en onderkanten van het balkon te isoleren / in te pakken. Voegt dat weinig toe?

Ik hoop dat jullie ons kunnen helpen. Als er meer informatie nodig is laat het dan gerust weten. Balkon-voor.jpg Balkon-schets.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is inderdaad een forse koudebrug. De buitenspouwbladen staan er ook op, dus geheel koudebrugvrij gaat het niet worden. Aan de buitenkant inpakken is het beste. En dan inderdaad rondom, ook het deel wat buiten de gevel uitsteekt. Kies de isolatiewaarde niet te laag. Liefst hetzelfde als de gevel. Je kan bijvoorbeeld het plafond plaatselijk iets meer verlagen.

Als je aan beide kanten isoleert (binnen en buiten) dan kan je toe met minder isolatie, omdat je het (een soort van) bij elkaar op kan tellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu