Balklaag voor uitbouw

Dvtechniek

  • #1
In de voorbereiding voor een uitbouw waar ik begin volgend jaar aan wil beginnen ben ik vast zaken aan het uitzoeken om een voorlopige calculatie op te kunnen stellen.

De huidige keuken staat los van de woonkamer. De bedoeling is om de keuken bij de woonkamer aan te trekken zodat er een woonkeuken ontstaat. Ik heb een aantal 3d modellen gemaakt om te verduidelijken.

De huidige keuken is voorzien van een puntdak en de nieuwe aanbouw wordt voorzien van een plat dak. Voor zover mogelijk wil ik het puntdak in takt houden.

Voor dit platte dak moet een balklaag gecreëerd worden. de afmeting van het platte dak is 4,50 m x 3,60 m.

Kan dit het eenvoudigste door een balk aan de muur te maken en hieraan de dwarsbalken (optie 1). Of kan er het beste een stalen h-balk (4,50) overheen geplaatst worden en hieraan de dwarsbalken (3.60). De eerste ligger zal ook gebruikt worden om de spanten op te laten rusten van het puntdak.

Huidige situatie


nieuwe situatie


Optie 1:


Optie 2:


De montage van optie 1 (balk aan de muur) lijkt mij stukken eenvoudiger te realiseren/monteren. Ik hoop dat jullie met mij mee willen denken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
In theorie zijn beide opties mogelijk. Maar in alle gevallen komen er nieuwe krachten op bestaande gedeeltes. Kunnen die de extra (punt)belasting hebben? De balken boven het kozijn moeten ook een extra balk/latei krijgen. Dit soort vragen horen aan een constructeur gesteld te worden.
 

Dvtechniek

  • #3
De extra latei ben ik mij bewust van. Ik heb de afbeeldingen ter illustratie toegevoegd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu