Balken op staanders en tellerschroeven

WilcoL

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben -zoals zovelen- bezig met het bouwen van een overkapping en schuur(tje). Zit al wat denkwerk in, mijn 10 betonpoeren staan al en er ligt al wat Douglas te wachten voor de volgende stap.

Ik zit echter nog met een vraagje. Even wat achtergrondinfo:
- Staanders zijn 150x150mm,
- (Ring)balken zijn 150x150mm,
- Ik wil mijn staanders en balken niet inkepen: ik wil de volle 150mm behouden ivm gewenste sterkte,
- Ik wil gaan werken met tellerkopschroeven.

Omdat ik niet ga inkepen ga ik dus "ouderwets" de balken haaks op elkaar leggen. Mijn vraag heeft met name betrekking op het vastschroeven van de balken aan de staanders.

Optie 1:
- Balk op staanders leggen en vastschroeven met 8x260mm tellerkopschroef. Daarna opliggende balk haaks op eerste balk leggen en ook daar een 8x260mm schroef doorheen.
Optie 2:
- Balk op staanders leggen en nog niet vastschroeven. Daarna opliggende balk haaks op eerste balk leggen en een 8x400mm schroef door de beide balken en in de staander. Ik zou dan in de bovenste balk de schroef wat meer verzinken zodat er 150mm schroef in de staander gaat.

Welke oplossing heeft de voorkeur? En nu ik hier toch aan het vragen ben: hoeveel schroeven per verbinding dien ik te gebruiken? Gevoelsmatig denk ik aan 2 stuks per balk & staanders en balk & balk, maar wellicht is dat overkill.

Merci en een fijne zaterdag (mooi klusweer vandaag!),

Vriendelijke groeten, Wilco
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoeveel en welk soort bevestigingsmiddelen gebruikt moeten worden hangt af van wat voor krachten op de verbinding komen. Hoe is de stabiliteit geregeld van de overkapping? Moeten het momentvaste verbindingen zijn? Plaats eens een schets.

Optie 2 sowieso vergeten. Elke balk afzonderlijk vastzetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu