Balans ventilatie deels door schoorsteen

JoostDelft

  • #1
Ik wil ik een jaren 50 woning ventilatie aanleggen. En wil proberen dat te doen met zo weinig mogelijk ventielatiebuizen/schachten in het zicht.

Nou zitten er in het huis twee schoorstenen, met ieder drie kanalen, waarvan er een hoop niet gebruikt worden. Aan een kant zitten drie kanalen, een voor een open haard die nauwelijks gebruikt wordt, een loze - ik heb geen idee waarom, en eentje als afvoer voor de badkamer.

Wat ik wil doen is op zolder de schachten van de schoorsteen openbreken, ze gebruiken voor in- en uit-laat van een balans ventilatie systeem. En een schacht die naar beneden loopt te gebruiken als afvoer (in de badkamer) en de andere als invoer (in een slaapkamer).

Kan dit überhaupt? Ik kan nergens iets vinden over mensen die ook zoiets gedaan hebben. Is daar een goede reden voor?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Zit er roet in het kanaal?
 

ADDave

  • #3
Balansventilatie als in een WTW-unit?
Zo ja, dan is het antwoord nee.

Voor de in en uitlaat naar buiten zal je een geïsoleerde dakdoorvoer met geïsoleerde kanalen moeten gebruiken.
De temperaturen die door de kanalen gaan liggen ver onder het dauwpunt (op koude dagen) dus je gaat last krijgen van condens als je dit niet doet.
 

JoostDelft

  • #4
Ik ging ervanuit dat er geen roet in de kanalen zit. Er zit immers geen open haard aan vast. Maar het kan ooit voor een gaskachel zijn geweest. Ik zal het moeten controleren. Dan kan het zeker niet? Want dan blaas ik roet het huis of de WTW in...

En door het dak moet het geïsoleerd zijn, dus. Bedankt, dat wist ik niet. Dus dat deel werkt in ieder geval niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu