Badkuip betegelen

Rik Mmmmm

  • #1
Hoi allemaal,

Mijn badkamer ben ik aan het renoveren en het beoogde resultaat kun je in de afbeelding hieronder zien. De vraag gaat over de badkuip. Die wil ik dus ook betegelen. En daarvoor wil ik een houten constructie gebruiken [voor de stevigheid]. Dus houten balken eronder en aan de zijkant [afbeelding lager is de constructie te zien, op het ]. Van Okoume platen de badkuip maken en dan Qboard bouwplaten gebruiken als ontkoppelingslaag/isolatie en daarop tegelen.

Mijn vraag is: zien jullie zoiets zitten of sla je tijdens het lezen al vier keer je hoofd tegen de muur? Mocht je je hoofd tegen de muur geslagen hebben, wat is dan een betere oplossing?




df4c61c8812ee94d2dd638d2457a94a4.jpg
Screenshot 2021-12-17 at 20.22.51.png
Screenshot 2021-12-17 at 20.19.16.png
 

Sander 1972

  • #2
Ik zou hem op metsel, en eerst eens kijken of het constructief wel allemaal uit komt
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Mijn kop doet nu heel erg pijn. :mrgreen:
Als je al zoiets wilt maken, dan nooit maar ook nooit van hout maken.
Zoals Zander al aangeeft zou je het dan moeten metselen, waterdicht membraam aanbrengen en betegelen en voegen met een 2 componenten lijm.
Net zoals ze dat bij zwembaden doen.
Als je dan ook nog de tegels wilt zoals in de 3D tekening die je geplaatst hebt, nou dan trek je knip maar open met al die in en uitwendige hoeken, als die al te koop zijn in de door jou gewenste kleur en formaat.
Ook zal je dan op de trap trede antislip tegels moeten leggen, anders lig je met je blote reet plat op de badkamer vloer als je uit bad stapt wat al heel moeilijk zal zijn in deze opstelling.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
ik zou zoals hierboven aangegeven geen hout gebruiken (nooit in natte ruimtes) en is eerst gaan informeren of de binnenhoek en buitenhoek tegels uberhaupt leverbaar zijn en tegen welke prijs, ik denk dat het een normaal bad wordt
 

Rik Mmmmm

  • #5
Dank jullie voor de info.


Net zelf m'n schedel gekraakt tegen de muur. Maar dan moet ik denk ik afzien van mijn huidige plan en met een normaal bad werken.

Een muurtje waar staanders en liggers van hout zijn, verder wel gewoon met cementboard en getegeld, is dat een probleem?
 
Laatst bewerkt:

Rik Mmmmm

  • #6
En zoiets als dit? Is dit te doen?

cb553eddd0edaf27ff3da044060d9758.jpg
 

BigBert

  • #7
Alles is te doen... maar of het verstandig is? Bij een badkamer moet je ervan uitgaan dat de kans op lekkage groot is. Praktisch betekent dit zo min mogelijk hout, gips, papier en kieren/voegen. Bij lekkages verdwijnt het plezier, zelfs bij de mooiste badkamer, al snel. Zint eer ge begint.
Btw: zo'n vierkante bak gebruikt twee keer zoveel water en koelt sneller af dan een acrylbad.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Ook zo een bad zal je het muurtje van moeten metselen en helemaal eerst waterdicht moeten maken.
Met hout zit je altijd dat het bewegen kan, ook al is het maar een paar mm.
Maar die paar mm zorgen er wel voor dat de voegen kunnen scheuren en zo water achter de tegels komt en je een grote lekkage krijgt.
En waar zou je dan die wasbak van willen maken, en hoe wil je die ophangen.
Je kunt wel mooi iets kunnen tekenen, maar het moet in de praktijk ook wel kunnen werken en duurzaam zijn.
En dat vergeten vaak ook de grootste architecten.
Pen en papier is geduldig.
 
  • Like
Waarderingen: BigBert

Rik Mmmmm

  • #9
Die pest architecten hebben me met een kluitje in het riet gestuurd. Het wordt een gewoon bad maar eigenlijk hoopte ik dat ik zo'n wasbak van wedi platen kan maken?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Geen hout gebruiken inderdaad. Ik zag dit enkele jaren terug in een huis bij de badkuip. Zat er een jaar of 8 in en toen is vermoedelijk een heel klein beetje water via een voeg naar binnen gekomen. Vervolgens is het proces niet te stoppen; hout zwelt op, nog meer stukjes voeg gaan water doorlaten, tegels laten los door opgezwollen hout en kun je niet meer terugplaatsen, nog meer opgezwollen hout en ook rotting van het hout (stank en bruin water op de vloer). We hebben alles uit moeten breken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Heb je al een firma waar je deze tegels in die vormen zou kunnen kopen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
@Wgb Die tegels kun je in die vormen wel kopen, ze worden worden projectmatig gemaakt. Ben benieuwd wat zoiets kost voor een klein project als 1 bad.....
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Nou neem maar van mij aan, dat die geglazuurde hoek tegels en afgeronde kanten 4 keer zo duur zijn als de rest van de tegels in de gehele badkamer, als het niet meer is.
Je hebt wel van die tegels, maar dat zijn splijt tegels zoals die in vele zwembaden zitten en gebruikt worden.
Ook is het een heel rekenwerk om zo iets te maken om overal goed met de tegels uit te komen.
In het verleden diverse zwembaden betegeld, oa enkele van de grote bekende bungalow parken en dan waren vaak 2 man enkele weken alleen maar aan het uitzetten en meten voordat er betegeld kon worden om al die afgeronde kanten goed uit te laten komen.
 

Rik Mmmmm

  • #14
@Wgb het bedrijf dat die tegels levert heet Merk verwijderd - mod. Maar het is wel erg duur. Voor mij was het plaatje vooral inspiratie maar ik vind hoeking toch mooier dan afgerond...

De zoekterm voor dit soort tegels is "driedimensionaal tegelwerk" - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rik Mmmmm

  • #15
@Peter, is het wel mogelijk om van Wedi platen of Qboard een wasbak te maken [die ik dan kan tegelen? Hoeft trouwens niet per se hangend. Maar volgens mij zijn badmeubel van multiplex vaak wel hangend te monteren [ik kan door de muur heen voor ankers]
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Op zich is het heel apart en je kunt daar toch hele mooie dingen mee maken met die tegels.
Ik weet niet of ik er meteen een badkamer van zou maken maar ik zie wel mogelijkheden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu