Badkraan als buitenkraan op een nette manier monteren

Martijn1234

  • #1
Graag advies over het volgende:
Ik wil graag een buitenkraan met warm water, maar niet de hoofdprijs betalen voor zo'n kant en klare kraan. Ik vind die ook niet mooi en volgens mij kan het gewoon anders.

Ik zit te denken aan een kleine badkraan (ik heb al een geschikte gezien) alleen hoe monteer je die op een nette manier aan een buitenmuur. Er is immers geen ingemetselde muurplaat. Ik zat zelf aan het volgende te denken:

1) direct op de leiding monteren met een 3/4 (voor op de kraan) naar 15 mm knelkoppeling (voor op de 15 mm buis). Daarover dan een lange rozet.
Ik vraag me echter af of dit stevig genoeg is en of het überhaupt mooi is om te zien. Ervaringen, of foto's zijn zeer welkom.

2) Gebruik maken van twee chromen muurplaten van bijvoorbeeld Grohe. Ook die heb je met knelkoppelingen aansluiting. Dit omdat ik niet beschik over soldeer gereedschap, of zelfs een buizenbuiger. Als het moet kan ik dit wel lenen/of laten doen. Probleem dat ik hier zie is de verbinding tussen de leiding die uit de muur komt en naar de muurplaat gaat. Als ik dat met een hoek-knelkoppeling doe, dan gaat dat volgens mij niet lukken. Denk zelfs dat het met buigen ook niet lukt, omdat de hoek bijna 90° moet zijn.

Aan de binnenkant van de muur zitten de aansluitingen voor warm en koud water (in de keuken).

Hoor graag jullie ideeën/tips.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er zijn verchroomde en/of messing muurplaten te koop waar de kraan rechtstreeks op aangesloten kan worden, de s-bochten vervallen.
Eventueel kunt u rozetten over de muurplaten plaatsen.
 

Martijn1234

  • #3
Klopt, dit had ik ook bedacht, dat bedoelde ik met die muurplaten van Grohe. Maar dan denk ik niet dat de leiding uit de muur (die van binnen komt) netjes strak langste muur in deze muurplaat past. Dan moet er nml. een rechte hoek gebogen worden, of ik moet de hoekknelkoppeling in de muur verzinken wat ik niet zo mooi uit vind zien. Ik wil liever ook niet zulke grote gaten in de muur.

En kun je een kraan direct op de leiding monteren of is dat echt niet gebruikelijk?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U kunt een stukje leiding in de muurplaat solderen, daar een knie op met een stukje buis dat door de muur gaat en aan de binnenkant van de muur verder aansluiten, eventueel met knelkoppelingen, die komen voor de binnenmuur te liggen omdat er beugels op de buizen gezet moeten worden.
 

Martijn1234

  • #5
Dank voor je reacties Jan. Volgens mij is het meest eenvoudig om een knie te solderen tussen twee 15 mm buizen, een kant van de buis gaat door de muur naar binnen en de andere kant gaat naar de muur plaat. Door de gesoldeerde knie wordt die hoekverbinding niet zo groot als met een knelkoppeling. Eigenlijk was het heel simpel, nu nog iemand vinden die kan solderen. ...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Er zijn ook soldeermuurplaten met een achteraansluiting.
 

Martijn1234

  • #7
Ach ja, had ik ook gezien eigenlijk...maar wilde liever wegblijven van solderen, maar ontkom er niet aan volgens mij.
Ga het met zo'n muurplaat doen, bestaat vast wel een 15mm naar 3/4 toch? Dan een mooie rozet erover en klaar!
Vraag wel iemand om 2x een 40cm buis te solderen in de muurplaat, dan neem ik dat pakketje mee naar huis en monteer het als een 'kant en klare' buitenmengkraan. Mooier en veel goedkoper!

...nu nog ff doen;-)
Als gedaan dan zal ik terugposten met ev. foto... Kan wel ff duren, nogal druk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu