Badkamer ventilator aansluiten - wissel/wissel schakelaar?

Carlosvw

  • #1
Beste allen,

Ik heb lang gezocht, maar niet iets soortgelijks kunnen vinden. Het gaat om t volgende.

In mijn badkamer heb ik plaats voor een afzuigertje. Hier lopen bruin/zwart/blauw/aarde heen. Er zat een afzuigertje in gemonteerd, maar is door de jaren heen overleden bij de vorige eigenaar en heb nooit de moeite genomen een nieuwe te kopen. Ik heb de badkamer laten verbouwen en nu een nieuwe gekocht, waar enkel twee draden op aangesloten kunnen worden.

In de badkamer heb ik een schakelaar met twee knoppen. Rechts is voor licht, links zou voor de ventilator moeten zijn, lijkt me. Verder zit er een trekkoord schakelaar, die juist aangesloten is, maar dichtgemaakt is.

Als ik de draden test, heb ik in de schakelaar een bruine draad waar spanning op staat, twee zwarten waar spanning op staat. Voorts een contactdoos waar twee blauwe en een bruine draad uit komen. Bruin geeft spanning, de twee blauwe geeft geen rood lampje op mn spanningsmetertje.

De vraag; Hoe sluit ik de boel aan om mijn afzuigertje te bedienen met de schakelaar bij het licht? Wellicht een wissel/wissel schakelaar ipv de serieschakelaar?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Op een enkele draad kan nooit spanning staan. Spanning heb je altijd tussen twee punten. Ik vermoed dat je met zo'n schroevendraaiertje aan het meten bent.

Probeer eens om de ventilator aan te sluiten op de zwarte en blauwe draad op de plek van de oude ventilator.
 

Carlosvw

  • #3
Hoi Tom,

Klopt, ik deed het met n schroevendraaiertje. Blauw en zwart nu verbonden, ventilator werkt, alleen het licht niet meer :)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Heb je dan nog andere draden losgehaald? Alleen door het aansluiten van een ventilator zou het licht niet mogen uitvallen, tenminste als de ventilator draait en je dus geen kortsluiting hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu