Badkamer ventilator aansluiten - draadloze ontvanger

ASTRA27

  • #1
Goedendag allemaal

Ik heb een korte vraag. Ik heb een badkamer ventilator met naloop. De naloop wil ik niet gebruiken, dus uitschakelen. Deze wil ik aansluiten met 2 draden zonder naloop. Dus door middel van een stekker. Aan ventilator aan en uit ook direct uit. Deze stuur ik aan via een klik aan klik uit aansluiting direct op het stopcontact. Dit omdat een onderbreking via een aparte schakelaar erg lastig word. Dus het idee is nu een draadloze ontvanger in het stopcontact en door middel van een draadloze schakelaar aansturen. Bruin is de fase en blauw de nuldraad. Maar nu de vraag verbind ik de aansluiting waar normaal de zwarte schakel draad op komt door met de nul draad? Of sluit ik dit anders aan?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
In dat geval hoef je bruin niet aan te sluiten want je hebt niet continu spanning nodig gezien je geen naloop gebruikt. Je sluit enkel de zwarte schakeldraad aan een de blauwe nul (en aarde indien aanwezig).

Pas in de badkamer wel op met gebruik van stekkers etc. dat je dit wel volgens de regels doet die voor de badkamer gelden .
 

ASTRA27

  • #3
Top ik heb nu een bruine en blauwe omdat deze direct vanaf het stopcontact komt. IPV de zwarte die nu niet aanwezig is gebruik ik hiervoor dus de bruine draad als ik het goed begrijp. Dus blauw op N en bruin op de L aansluiting
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Klopt
 

ASTRA27

  • #5
Helemaal goed. Bedankt voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu