Badkamer stappencheck: van gipsplaat tot afmonteren

Hjazzan

  • #1
Hallo,

Mijn naam is Steven. Hierbij mijn eerste post op dit forum, ik kan het alleen helaas nog niet kort houden...

Bij mij thuis vind er momenteel een grootscheepse verbouwing plaats, die al enige tijd bezig is (1 jaar).
Het werk geschied door mezelf en wat bevriende doe-het-zelvers. Mede met hulp van dit forum zijn wij een heel eind gekomen. Echter gaan we nu in de badkamer stevige stappen zetten en heb zodoende nog wat advies nodig. Vooral wat betreft vocht wil ik alle risico's uitsluiten.

Achtergrond
Mijn badkamer staat op de begane grond en omvat een buitenmuur en een muur naar de buren. Voor de overige 2 muren is er een houten skelet gevormd, welke is bekleed met watervast verlijmd triplex. De muurzijden zijn uitgetengeld, waarop ook dit triplex is verwerkt. Dit alles, inclusief plafond is bekleed met (1 laag) groene gipsplaten. De muren zullen tot het plafond betegeld worden, en het plafond geschilderd. De muren worden bekleed met (zware) 30x60 tegels. In de badkamer zijn enkele roosters aanwezig evenals een actieve ventilator.


figuur 1: de toekomstige badkamer



maar nu de vragen...

1) Er gaat een douchemuurtje opgezet worden van groene gipsblokken, waar op zijn beurt de deur aan komt te hangen (gelijkvloerse inloopdouche). Mijn klusser zegt dat hij deze direct aan de muur kan lijmen (tegen de groene gipsplaten) maar ik heb zware twijfels aan verankering op deze wijze. Wat is hiervoor gebruikelijk?


figuur 2: aanzet hydroblokken wand

2) Mijn smeervloer moet er nog in, maar ik het idee om de 1e rij (bodemlaag) hydroblokken al te zetten. Zo dat straks deze blokken geklemd worden in het cementdekvloer. Kan dit (problemen geven)?

3) Ik hoorde dat de groene gipsplaten op de muur naadloos moeten, maar op het plafond een kleine naad. Dit ivm verankering van mijn nadenvuller. Klopt dit?

4) Straks wil ik overal de naden voegen met greenboard filler. Daarna zal ik alle gipsplaten behandelen met een dispersieprimer. Klopt deze volgorde? Kan ik eenzelfde primer gebruiken voor de te betegelen wand en het over te schilderen plafond?

5) Daarna zal ik alle hoekverbindingen kimmen (band + pasta). De zelfde kimpasta zal ik gebruiken om het hydroblokken wandje te behandelen, alsmede alle leidingdoorvoeren en douchegootje. Tevens zal ik afdichtingsmanchetten gebruiken waar de leidingen de muur uit komen. Is dit correct zo?

6) Klopt het dat hydroblokken niet voorbehandeld hoeven worden (afgezien van de kimpasta), alvorens te betegelen?

7) Over de keuze van de respectievelijke lijmen voor vloer en muur maak ik me geen zorgen. Ik wil wel graag een voeg die zou dun mogelijk is (strakke/naadloze look). Mijn tegelzetter heeft mij gewaarschuwd dat ik de voeg niet te klein kies, omdat het voegmiddel dan mogelijk niet goed pakt in de naden. Wat is raadzaam (en zo dun als verstandig) bij 30x60 tegels?

8) Qua verfsoort voor het plafond heb ik begrepen een acrylaatverf of 2-componenten verf te gebruiken. Welke is beter (let wel; plafond hangt best laag)? Kan dit direct over de dispersieprimer? Is het wijs om hier daarna nog vernis over te smeren?

9) Het tegelen zal hierna geschieden, waarna ik alle naden met een hoogwaardige kit zal dichten. De tegels zal ik de eerste keer behandelen met autowas (voor een waterafstotend laagje). Hierna afmonteren en de nieuwe naden afkitten.

Volgens mij zijn dit de nog te doorlopen stappen. Heeft iemand nog andere tips of opmerkingen?

Eenieder bedankt voor het antwoord (en het lezen) alvast!

Groet,
Steven
 

Fiesiekus

  • #2
Denk aan de draden die voor de potentiaalvereffening getrokken/gelegd moeten worden. Als die achteraf over tegeltjes e.d. lopen, is dat zeer ontsierend. Beter gelijk wegwerken.
 

Mark en 3 meiden

  • #3
Ik zou de waslaag pas na het kitten aanbrengen
een waslaagje komt de hechting van de kit niet ten goede
 

Hjazzan

  • #4
Yup, de draden voor potentiaalvereffening lopen al. Dit alles komt straks onder de smeervloer (blanke aardedraad naar leidingen, ijzernet en radiator) en alle stopcontacten zijn geaard. Dit alles loopt naar een Centraal Aard Punt.

De waslaag als allerlaatste doen is inderdaad beter.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je zware 30x60 tegels gaat gebruiken (oorspronkelijk vloertegels zeker?) zou ik wel een speciale sterkere lijm gebruiken dan de gewone 'lijmpasta' want die dingen zakken onherroepelijk naar beneden. Of latjes timmeren en dan je tegelwand opbouwen met tegelkruisjes (of wiggen), dat voorkomt ook het inzakken.

V.w.b. de de voegbreedte: je moet je voegmiddel wel afstemmen op je voegen. Ik heb zelf 1,5mm als voegbreedte gebruikt en speciaal superfijn voegmiddel, dat ging prima. Volgens de verpakking kon je zelfs 1 mm hier goed mee voegen. Met zo'n rubberen spaan pers je de boel wel naar binnen. Volgende keer ga ik 1 mm voegen proberen, ik ben ook allergisch voor grote voegen.

De tegels moeten verder natuurlijk wel maatvast genoeg zijn voor dergelijke voegen, dus niet een restpartijtje bij een tegelknaller halen o.i.d.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu