Badkamer naar 1e etage op houten vloer

Coenter

  • #1
Hoi allemaal,

Bij de verbouwing van mijn huis (1907) heb ik er voor gekozen om de badkamer van beneden naar de 1e etage te verplaatsen.

Ik heb al erg veel gespit en gelezen op het forum, maar zie door de bomen het bos niet meer. Tevens veel verschillende "experts" gesproken die allemaal iets anders beweren en zoek daarom hier nog eens naar ervaringen van anderen.

De vloer waar de badkamer moet komen is momenteel van houten vloerdelen die op de houten draagbalken van de etage liggen en meet 3600mm bij 2600mm.

Deze balken zijn 160x60, staan 900mm uit elkaar en overspannen 3500mm. Uit een simpele berekening komt dat dit niet voldoende draagkrachtig is om met Lewis platen te werken en daarom ben ik op zoek naar een geschikt alternatief.

In eerste instantie dacht ik extra balken te plaatsen, maar dit is helaas geen optie.

Ik sta open voor alles, maar zou graag wel vloerverwarming toepassen (Elektrisch of water maakt niet uit).

Op dit moment gaat de voorkeur uit naar een douchebak in combinatie met een vloer van vezelgebonden egaline op een verstevigde vloer van underlayment op de huidige vloer.

Het gewicht is hiermee beperkt, maar toch maak ik mij zorgen over de starheid en daarmee de waterdichtheid van het geheel.

Heeft er iemand ervaring met bovenstaande uitvoering of een beter/ander alternatief dan hoor ik dat graag.

Alvast bedankt voor het delen van jullie ideeën en kennis.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De balklaag is niet star genoeg, tegels komen los door de beweging van de vloer.
De balken zijn sowieso te licht, haal er een constructeur bij, die kan ter plaatse zien wat de mogelijkheden zijn en een berekening maken.
 

Coenter

  • #3
Beste Jan,

De balken zijn niet per se te licht om de vloer te kunnen dragen, dit doen ze namelijk al 100 jaar. Dit zijn ze wel als er een betonnen vloer op komt, vandaar de zoektocht naar een alternatief.

overigens ben ik niet van plan te tegelen, maar wil ik graag een PVC vloer toepassen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Vermelde situatie lijkt verdacht veel op steeds meer berichten op dit forum m.b.t. opbouw over houten balken waar gewicht een rol speelt.
Denk voor een oplossing eens richting een droogbouwsysteem.
De diverse "experts" zullen je daarop niet gewezen hebben, omdat ze de voordelen van dergelijke systemen totaal niet kennen.
Voor een PVC vloer heb je sowieso altijd een strakke egale ondervloer nodig.
 

Roykes

  • #5
Ik heb in het verleden wel eens gewerkt met fermacell platen, hierin werd dan de vloerverwarming gefreest en afgewerkt met een epoxy lijm. werkte opzich prima! echter hoe wel rekening met hetgeen dat je vermogens verlies hebt door de isolerende werking van fermacell.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Coenter schreef:
De balken zijn niet per se te licht om de vloer te kunnen dragen, dit doen ze namelijk al 100 jaar.
Dat is niet perse zo. 100 jaar geleden werd een huis heel anders gebruikt. En zolder was vaak niet meer een open ruimte waar een paar bedden stonden.

Als je niet bereid bent de balklaag te versterken, kies dan voor volledig droogbouw. Met een douchebak met opstaande rand, en geen tegels op de vloer. Maar er moet sowieso een waterdichte onderlaag (en hoeken) komen!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Degooyer schreef:
Vermelde situatie lijkt verdacht veel op steeds meer berichten op dit forum m.b.t. opbouw over houten balken waar gewicht een rol speelt.
Denk voor een oplossing eens richting een droogbouwsysteem.
De diverse "experts" zullen je daarop niet gewezen hebben, omdat ze de voordelen van dergelijke systemen totaal niet kennen.
Voor een PVC vloer heb je sowieso altijd een strakke egale ondervloer nodig.
Inderdaad heeft gewicht in een badkamer heel veel te maken met de starheid van de balken.
In een badkamer komen heel wat extra gewichten die op een vloer dragen.
Het is geen kamertje waar alleen vloerverwarming in komt te liggen.

De tegenwoordige badkamer hebben bijna allemaal grotere dikkere zware tegels.
Alleen de tegels die op de vloer liggen wegen dan al snel enkele honderden kilo's
Daar komen dan ook nog vaak wat muurtjes van ytong blokken op te staan zoals douchemuurtjes met nisjes en zitjes.
Dat is ook weer een paar honderd kilo.
En soms komt er ook nog een vrijstaand volkern ligbad in, die alleen al rond de 300 kg of meer weegt, en waar nog eens 200 liter water in kan, dus nog eens 200 kg.

Nou dan komen er heel wat gewichten op de vloer te staan, en als dan de balken niet genoeg draagkracht hebben, dan gaat heel de boel doorzakken, of nog erger.

Daarom wijzen de door jou aangehaalde "experts" niet meteen op een droog bouw systeem, omdat dat helemaal niet kan in sommige situaties.
Niet omdat ze het niet kennen, maar omdat ze net iets meer verstand en ervaring van de onderliggende constructies of bouwkundige ervaring hebben als iemand die alleen maar vloerverwarming aanlegt.

Kijk als er alleen maar een douchebakje op de grond komt te staan, is het vaak niet zo een probleem om droogbouw toe te passen.
Maar dan nog moet er rekening worden gehouden met de afwerking van de vloer.

Verder vind ik het vrij irritant als er dan in een bericht het woord experts tussen haakjes wordt geplaatst.
Dan geef je aan, dat de mensen die hier antwoorden geven nergens geen ballen verstand van hebben, en jij altijd gelijk hebt.
Is een vrij arrogante en irritante houding.
 

Coenter

  • #8
Beste Peter,

Ik probeerde eigenlijk alleen aan te geven dat de meningen van professionals nogal uiteen lopen. Waar ik erg het gevoel krijg dat er vrij snel vanuit wordt gegaan dat zwaluwstaart de oplossing is in Nederland. Ik ben erg geïnteresseerd in andere oplossingen. Zeker als ik kijk in onze buurlanden en bij renovatie projecten van oude gebouwen is het niet altijd vanzelfsprekend om een betonvloer te storten.

Misschien mist er ook nog wat context in mijn verhaal.
Ik wil graag proberen om het gewicht zo beperkt mogelijk te houden. Daarom wil ik graag een douchebak plaatsen, een PVC vloer toepassen, geen zware wanden plaatsen (Scheidingswand van hout en gips) en absoluut geen tegels in de badkamer.

Met bovenstaande als uitgangspunten ben ik opzoek naar de beste oplossing om de vloer en verbinding vloer/wanden waterdicht te krijgen. Hierbij graag toepassing van vloerverwarming, maar als dit niet mogelijk is is dit geen vereiste.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Zoals ik ook al aangaf in mijn vorige bericht, is droogbouw wel mogelijk als er rekening wordt gehouden met de belasting van de vloer.
In uw situatie is dat dus goed mogelijk als er alleen een douchebak en een pvc vloer op komt.
Zorg wel dat je de ondervloer waterdicht maakt, en de aansluiting tussen wand en vloer ook.

Neem ook een droogbouw systeem dat watervast is.
 

Coenter

  • #10
Heb je misschien nog tips om de ondervloer en wand/vloer verbinding waterdicht te maken?

Voor de wand/vloer verbinding dacht ik zelf kimband toe te passen, maar om de vloer waterbestendig te maken ben ik er nog niet uit.

Het plan is op dit moment om eerst underlayment te schroeven op de huidige vloerdelen, groen gips of een waterbestendig alternatief tegen de wanden. Over de vloer een dunne egaline laag om vervolgens PVC overheen te leggen.

De PVC vloer zou waterbestendig moeten zijn, maar ik vraag mij of dit genoeg is.

Het is ook door m'n hoofd geschoten om de vloer en een deel van de wanden in de epoxy te zetten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Zelf heb ik een eenvoudige badkamer gemaakt met een douchebak, dus de vinylvloer er omheen was waterdicht. Langs de wanden waar getegeld werd heb ik holle plinten op de vloer gelegd, zodoende kon het vinyl een 8 cm met een radius van 10 cm omhoog worden gezet. De tegels vielen ruim over de vinyl. Hoeken in de vinyl werden met hetelucht gelast.
Zou er een goede afvoerplug bestaan die waterdicht met de vinyl kan worden aangesloten krijg je een heel goede oplossing voor een waterdichtvloer op hout.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu