Automaten niet achter aardlek

Klus-Piet

  • #1
Het is mij laatst opgevallen dat in mijn huis (uit 1991) er twee automaten niet worden beveiligd door een ALS. Op deze groepen zitten 1) combimagnetron + koelkast en 2) vaatwasser. Dit lijkt me pertinent fout en onveilig en wil ik dus z.s.m. oplossen.

De bestaande ALS bevat 2 automaten, dus hier kunnen er nog precies 2 bij. Hoe kan ik deze automaten hier nu het eenvoudigst aan koppelen? Simpelweg met een massieve ader vanaf de kamrail doorlussen lijkt me niet toegestaan?




Alvast bedankt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Dit voldoet gewoon aan de norm van destijds en mag je zo laten. Als je het wilt aanpassen zul je een tweede aardlekschakelaar moeten toevoegen en de groepen voor verlichting over beide aardlekschakelaars moeten verdelen. Ook een hoofdschakelaar is dan verplicht.
 

Klus-Piet

  • #3
Bedankt voor je reactie. Is er een specifieke reden dat deze groepen op een aparte ALS moeten komen en niet naast de 2 bestaande groepen kunnen worden gekoppeld?

(Er zitten nu 2 ALS-en in de groepenkast en in totaal 7 groepen).

Verder begrijp ik dat de huidige situatie niet perse als onveilig dient te worden beschouwd?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat er 2 ALS en 7 groepen zijn is niet op de foto te zien. Je mag 7 groepen prima op 2 ALS zetten (Max 4 groepen per ALS).

Het netste is om een passende kamrail te vinden maar als de klemmen hiervoor geschikt zijn dan mag je ook gewoon doorlussen met draad van vaste of soepele kern (met adereindhulzen). Ik zou wel voor 6 mm2 draad gaan.

Zoals door Sxnder juist vermeld, is dit correct volgens de norm van toen. Het is veiliger om dit nu aan te passen maar dan moet je formeel wel de hele installatie bijwerken en dan moet je inderdaad een hoofdschakelaar plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu