Atag dubbeldeurs koel/vrieskast

VanTurenhout

  • #1
Goedenavond allen wederom,

Mijn Atag koelkast (KE211A5H/2) heeft het volgende mankement. Ineens, vandaag, is de temperatuur van de koel-la (onderste van de koelkast) 12 graden, en zie ik dat alle producten van de vriezer aan het ontdooien zijn, of in ieder geval zacht zijn geworden. Aan de achterkant van de vriezer (binnenin) zit ineens ijsvorming.

Een tijd terug (ca 2 jaar geleden) is zowel de thermostaat als de ventilator van de vriezer vervangen.

Ik hoop dat het komt doordat de deur niet goed gesloten is geweest, maar moet ik het ijs zelf van de achterwand van de vriezer halen, of gaat dit vanzelf?

Of is er iets goed mis met deze energieverslinder?

Weet iemand toevallig ook het verbruik van deze koelkast?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk is de oorzaak de niet goed gesloten deur, met deze temperaturen gaat het ontdooien vrij snel, daar kan geen vriezer tegenop.
 

VanTurenhout

  • #3
We hebben inmiddels het een en ander ontdooid, en zie de temperatuur teruglopen naar -13 graden van de vriezer. Wat me opvalt is dat de achterkant van de achterwand nog vol met ijs lijkt te zitten. Als je ertegenaan duwt, hoor jet het ijs 'kraken' Te vroeg aangezet? Of verdwijnt dit vanzelf als de machine autmatisch gaat ontdooien?

Ik kijk het sowieso een dag of wat aan, en kom dan wel terug met de terugkoppeling. Bedankt.
 

VanTurenhout

  • #4
Nou, het volgende:

De vriezer is nu -10 graden. De leverancier van deze vriezers zegt dat het op basis van de dingen die hij gehoord heeft verwacht dat er een lekkage in het koelsysteem zit. Ook de info van de achterwand waar ijs op zat is voor hem basis om te denken dat het een kapotte leiding zou kunnen zijn.
Uiteraard moet hiervoor een monteur langskomen om de juiste diagnose te stellen. Ik heb het idee dat hier allemaal monteurs vragen beantwoorden, dus vraag ik me af, kan ik die diagnose ook zo stellen? Of kan een monteur ook niet anders dan kijken, wandje losschroeven en zien wat ik ook kan zien? Zijn er manieren om dingen mbt het koelsysteem door te meten ? En is een koelkast per definitie afgeschreven als er een lekkage in het koelsysteem zit?

Hij wordt nu, na een paar uur (ca 9 uur) aangestaan te hebben niet kouder dan -13 graden en is teruggelopen naar -10.

Onze beredenering is als volgt: zou het niet zo kunnen zijn dat het No-Frost gedeelte toch niet ver genoeg ontdooid is geweest (of het dooiwater aan de binnen-achterwand weer bevroren is), en dat de koelkast nu denkt dat ie nog te vol met ijs zit, en dus niet op het volle vermogen vriest, of zelfs aan het ontdooiproces bezig is?

Toen de monteur de vorige keer weggegaan is, zat de binnen-achterwand niet helemaal naadloos aangesloten aan de zijwanden, kan dat een oorzaak zijn voor van alles?

Ik zit eraan te denken om de binnen-achterwand van de vriezer los te halen, maar heeft dat zin, zie ik dan iets? En de koelkast opnieuw (maar dan langer) te ontdooien.

Veel vragen, maar ik wil zeker weten dat ik van mijn uitgave van ca 9 jaar terug nog langer kan genieten.
 

VanTurenhout

  • #5
Gisteravond toch de achterwand losgeschroefd en het volgende was zichtbaar: (hoofd naar links kantelen om de foto goed te kunnen bekijken)



De hele nacht open laten staan, stekker eruit, en drie badhanddoeken vol met water later was dit het resultaat: (hoofd naar rechts kantelen om de foto goed te kunnen bekijken)



Vanochtend om 07:45 weer de stekker erin, en nu al -12 graden.

Ik hou mijn hart vast.
 

VanTurenhout

  • #6
Hallo,

De koelkast lijkt het weer helemaal goed te doen, maar tot mijn schrik zie ik lngzaam op de achterwand van de vriezer weer ijs ontstaan.

Ik ben bang dat de 'ontdooi automaat' of hoe je het ding ook noemt misschien stuk is.

Kan iemand me daar iets meer over vertellen, hoe werkt het, en hoe kan ik zeker weten of ie stuk is, danwel werkt?
 

VanTurenhout

  • #7
Hoi,

ik heb wat problemen geschetst met mijn koelkast.
Ik heb nu het sterke vermoeden (zeker na een telefoontje met General Electric) dat de ontdooiweerstand stuk is.

Kan iemand me vertellen waar deze zich bevindt, en hoe te controleren is of deze ook echt stuk is? Ik kan op de website van ATAG helaas niet de juiste overzichtstekening downloaden, die klopt niet namelijk (ik krijg een tekening van een fornuis te zien bij het type koelkast wat ik opgeef (KE211A)


Aan bestaand topic toegevoegd, graag bij dit onderwerp blijven, mod.
 

VanTurenhout

  • #8
Wederom een update..

Uiteraard is er voor een Amerikaanse koelkast in Amerika veel meer info te vinden dan in Nederland. (zoek maar eens op "defrost timer" in Google)

Ik ben inmiddels zover:

- De ontdooithermostaat is niet stuk, daar ben ik achter gekomen door de thermostaat los te knippen, een multimeter eraan te hangen, en te kijken of er weerstandverschillen optreden wanneer deze van temperatuur verandert. Dat was dus het geval.

- De ontdooiautomaat(verwarmers) zijn niet stuk. Nadat ik de thermostaat losgeknipt had, kon ik de draden van de ontdooiautomaat aan elkaar knopen. Door aan de ontdooi-timer te draaien kwam ik in de Ontdooistand terecht, en gloeiden de verwarmingselementen op, alle drie.

- Toen kwam ik er dus achter dat de ontdooi timer niet werkt. Deze draait niet rond. Ik heb deze gedemonteerd en uit elkaar gehaald. Terwijl het deksel van de ontdooitimer eraf was alles aangesloten, en ik zag dat alle tandwieltjes van de timer weer netjes draaide. DE timer weer in elkaar gezet, en helaas, toen werkte hij weer niet. Weer opengehaald, en gekeken, en weer in elkaar gezet: Werkte. Hij heeft een uur of 10/12 gewerkt, en nu staat ie weer stil.

Ik heb het vermoeden dat er wat tanden van een of ander tandwieltje niet helemaal goed meer zijn (ingefluisterd door een amerikaans expert)

Mocht dat zo zijn, dan is het mijn volgende missie om op zoek te gaan naar exact dat tandwieltje...

Ik krijg een beetje een zure bijsmaak als ik de prijsverschillen zie tussen Nederland en Amerika voor dit onderdeel: Atag NL : 111 euro, en in Amerika ca 30 dollar. (of komt dat door het voltageverschil ?)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dan bestel je dat onderdeel toch in de USA? :?

Ik krijg een beetje zure smaak, als ik de prijs van de benzine in Nederland (1,40 euro) vergelijk met die in de USA (0,50 $ of zo zag ik). Zelfde sapje...
Oftewel: dergelijke dingen zijn niet te vergelijken, in het ene land rekent men véél meer voor losse onderdelen dan in het andere, en voorraadhouden kost ook een boel geld.

Hoe erg is het eigenlijk, wanneer je het eventueel zonder automatische ontdooiing doet? Wanneer je de vriezer steeds netjes dicht doet, gaat het bevriezen nu ook weer niet supersnel. Bij mijn (tamelijk gewone) vriezer moet ik eens in de drie tot zes maanden de zaak ontdooien...
 

VanTurenhout

  • #10
Hoe erg is het eigenlijk, wanneer je het eventueel zonder automatische ontdooiing doet?
Ik merk dat de vriezer, nadat ik hem volledig ontdooid heb laatst, na ca twee a drie weken weer vol komt te zitten met ijs, en dan dus bovenstaande problemen ontstaan. Ik heb er ook al wel aan zitten denken hoor om dat zo op te lossen, maar elke drie weken ontdooien zie ik mezelf niet doen.

(offtopic:)
Oftewel: dergelijke dingen zijn niet te vergelijken, in het ene land rekent men véél meer voor losse onderdelen dan in het andere, en voorraadhouden kost ook een boel geld
Tsja, ik betwijfel het of dat ook echt nodig is, maar kunnen we lang over discussieren denk ik, zullen we hier maar niet doen.
 

Witte Hond

  • #11
Er is maar een oplossing en dat is de ontdooitimer vervangen, en dan zal de koelkast weer werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu