Atag blijft pompen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Wij hebben een Atag VA6111LT.

De vaatwasser liet een paar weken geleden de aardlekschakelaar omslaan. Als ik dan na een paar minuten wachten de schakelaar weer omzette, ging de vaatwasser weer enkele minuten draaien en sloeg de aardlekschakelaar weer uit. Na enkele pogingen heb ik de machine het (nog vieze) water laten afpompen. Dat ging zonder problemen.

Heb een paar weken het apparaat niet gebruikt. Wanneer ik het nu aanzet gaat de machine het (niet aanwezige) water afpompen, probeert dit 5 minuten of zo, en stopt dan, en geeft een 2-piep-foutmelding, wat volgens de handleiding betekent dat het water niet kan worden afgevoerd.

Het water kan wel worden afgevoerd, want als ik er wat water ingooi, wordt dat meteen afgevoerd.

In een ander topic las ik dat het zou kunnen zijn dat er water op de bodemplaat ligt, of dat het vlottertje wat op de bodemplaat ligt vast zit en het bijbehorende schakelaartje indrukt. Beide situaties zijn niet van toepassing: de bodemplaat is momenteel kurkdroog, en het vlottertje ligt netjes op de grond en de bijbehorende schakelaar is niet omhooggedrukt.

Wel viel me op dat aan 1 zijde van de bodemplaat er veel kalkaanslag zat. Dat lijkt er op te wijzen dat er in het verleden best wel wat water is gelekt en dat ook weer is verdampt. Dat is aan de rechterkant, en dus ook aan de kant waar de afvoerpomp zit.

Verder viel me nog op aan de linkerkant van de machine:
- In het labyrint zit wat vuiligheid op de plek waar de knop voor het handmatig instellen van de waterontharder zit. Geen idee of dat kwaad kan.

111600_IMG_20151016_171920labyrint_1.jpg


- In de niveaukamer (ik denk ten minste dat dat het is? Het is een plastic container, linkerzijde, onderin, achteraan) staat een laagje water van ongeveer 1 cm hoog. Geen idee of dat normaal is.

111600_IMG_20151016_171951niveaukamer_1.jpg


Mijn vraag is nu: waarom blijft de machine water afpompen terwijl er geen water meer af te pompen is? En hoe kan ik dit oplossen?

Vast bedankt voor je reactie!
 
Maak de rechterplaat maar los , daar zie je de stijgbuis welke bovenin het toestel in loopt.
Binnenin de kuip zit een kunststof moer op de buis geschroefd.
Het schroefdraad van de buis is gescheurd en nu lekt er water vanaf de buitenkant naar benden op het verwarmingselement.
Als je het verwarmingselement afkoppelt zal toestel weer water innemen.
Stijgbuis en element vervangen , of element langdurig fohnen om droog te maken.
 
In een keer raak! Super, dank!

Ik zie inderdaad kalksporen lopen vanaf de bovenkant van de stijgbuis naar onderen, naar onder andere het verwarmingselement.

Nadat ik de stroomdraden naar het verwarmingselement had losgekoppeld, pakte de vaatwasser (na het afpompen) inderdaad weer water!

En inderdaad verschenen er al snel wat druppeltjes aan de buiten kant van de machine aan de bovenkant van de stijgbuis.

Maak het element dus kortsluiting denk je? Waarom zou de vaatwasser nou de melding geven dat het afpompen niet lukt wanneer het verwarmingselement kortsluiting maakt?

Hoe lang denk je dat ik moet fohnen? (ben er nu mee bezig. gewone haarfohn. zit nu op een kwartier, middelste stand kwa warmte en snelheid)

En is er denk je een redelijk alternatief voor het vervangen van de stijgbuis? Ik zie namelijk dat die nog 55 euro is. Zou ik het ook anders dicht kunnen krijgen? Met bijv wat kit/lijm/duct tape/iets anders?
 
Doordat er water gelekt heeft op het element is er een kleine aardlek , de elektronica reageert hierop met constant blijven afpompen (dit is na mij weten een onbedoelde reactie).
Ducktape , lijmen zijn gedoemd te mislukken , warmte bestendige kit zou wel een optie zijn maar dan alleen als je nog wat schroefdraad over hebt op de buis en dan van binnenuit een kitlaag en dan de kunststof moer er weer opdraaien.
 
Gelukt! Ik heb eerste geprobeerd een paar uur te föhnen op middelhoge temperatuur zonder het element eruit te halen, maar dit loste het probleem niet op.

Toch het element los gekoppeld, eruit gehaald, en 11u op een hete verwarming gelegd. Daarna deed ie het weer! (Ik had dit getest door een provisorische 220V stekker voor het element te maken. Voor het drogen ging de aardlekschakelaar dan om, na het drogen niet meer en kwam er uit een van de contacten van het element een paar seconden nog pruttelend stoom uit!)

Wat betreft de stijgbuis: het schroefdraad was inderdaad gescheurd. Maar er zat best nog wat heel schroefdraad op, dus ik heb de ring schoongemaakt, de moer ook, en de plek waar de stijgbuis de machine in gaat, en met de hand weer stevig aangedraaid. Resultaat: voor nu werkt het weer en het lekt niet.

S. oldeerbout, hoe lang denk je voordat de stijgbuis verder stuk gaat en weer gaat lekken? Ik twijfel nog of ik dat wil afwachten of dat ik nu maar vast een nieuwe aanschaf en inbouw (het is toch weer 55 euro).
 
Lastig , maar een nieuwe stijgbuis geeft meer zekerheid , vergeet dan niet de zwarte ring over te zetten.
Vervelend als je het toestel weer moet uitbouwen na een maand voor hetzelfde defect.
Controleer ook even voor de zekerheid de eindstop van de bovenkorf in de rechter rail.
Als deze er niet goed in zit maakt hij de stijgbuis stuk bij het in en uitschuiven van de bovenkorf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan