Asbest vinyl ondeskundig verwijderd, paniek.

Bertus81

  • #1
Hallo,

bij aankoop van huis is er geconstateerd dat het vinyl wat in meerdere ruimtes lag, asbesthoudend is.

Mijn vader financiert een deel van de verbouwing, en voert ook de regie. We hadden afgesproken dat het asbesthoudend vloerzeil door een erkend bedrijf/deskundig verwijderd zou worden.

Nu heeft hij het echter met een vriend zelf verwijderd. :shock: :shock: :shock: Uiteraard ben ik hier erg boos over. Ze hebben het in een plastic zak verpakt en bij de gemeente afgeleverd. Hij zegt dat dit legaal is.

Het leed is nu al geschied denk ik. Asbestzeil is weg, maar ik heb het idee dat heel de woning nu vol met zwevend asbestdeeltjes zit.
Heeft het zin om nu alsnog een asbestsaneerder langs te laten komen om de zwevende deeljes te vangen.

Of ben ik gewoon fucked?
 

Bertus81

  • #2
Oh ja, en hoe lang blijft het een risico als hier niets aan gebeurt? Ik durf nu geen kinderen in de woning toe te laten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ga eens op zoek naar filmpjes hoe een professioneel bedrijf dit soort vloerbedekking verwijdert.

Ik heb het gezien hoe het hier bij de buren ging en denk dat het niet veel verschil uitmaakt naast dat deze werknemers in witte pakken rondliepen met adem bescherming en een cabine indoken om daar de kleding uit te trekken en zich af konden spoelen.
Verder werd er voor gezorgd dat er zo weinig mogelijk zeil stuk gescheurd werd en ging men na het verwijderen met een grote stofzuiger door het huis.
Zeil naar de gemeente brengen in dichtgeplakt plastic en voorzien van de juiste sticker is denk ik vrij algemeen.
Hier een linkje naar de GGD van Groningen over asbest verwijderen.
https://ggd.groningen.nl/gezondheid...asbest-en-gezondheid/zelf-asbest-verwijderen/

suc6

Gerrit
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Het is maar hoe het is weggehaalt, opgerold of in stukken gebroken.
Alle afnemen met water, daarna een asbestbureau laten komen om de boel schoon te laten verklaren, indien de verklaring niet kan worden afgegeven zal er een schoonmaker in moeten.
 

Bertus81

  • #5
GerritB.

Bedankt voor je reactie. Vader en zijn vriend zijn zeer onvoorzichtig te werken gegaan. Ze hebben het zeil gewoon in eem plastig zak gestopt, maar het zeil is in meerdere stukken gescheurd, omdat het deels gelijmd zat. Ook zijn de aangrenzende ruimtes niet afgeplakt waardoor de asbestdeeltje nu door het hele huis verspreid zijn.

The headhunter.

Bedankt voor je reactie. Ze hebben geprobeerd het er in één stuk uit te halen, maar dat is niet gelukt, omdat het deels verlijmd zat, daardoor zijn er stukken gescheurd.

Wat denk je dat zo'n schoonmaak/onderzoeksactie kost? Ik kan wel indiciaties vinden van kosten voor asbest verwijdering, maar in dit geval is de bron als verwijderd, en gaat het alleen om de vezels. Hier kan ik weinig info over vinden.

Blijven die asbestdeeltje trouwens tot in de lengte van jaren rondzweven tot ze allemaal ingeademd zijn, wanneer je ze niet deskundig laat verwijderen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Zoals je in het linkje kunt lezen alles met een vochtige doek afnemen en daarbij de ramen en deuren open zetten.
Dat je daarbij goede adembescherming draagt kan ik inkomen (en zou ik ook zeker doen) maar het openzetten van ramen en deuren werkt beter dan adembescherming.

Asbest verwijderen mag ook gewoon zelf worden gedaan tot dacht ik een oppervlak van 35m2.

Verder neem ik aan dat ze de vloer wel eerst nat gemaakt hebben voordat ze zijn gaan verwijderen. Zo voorkom je dat deeltjes van de randen in de lucht komen en door later alles nog een keer vochtig af te nemen is het risico al een heel stuk gedaald.
Bedenk immers dat de vorige bewoners er gewoon jaren probleemloos op hebben rondgelopen. En dat kan ook nog steeds zolang de vloerbedekking niet versleten is.
Is het vastgelijmd dan geldt ook nog steeds het advies om het mooi te laten liggen want met het verwijderen veroorzaak je meer problemen dan met het laten liggen.
Maar nu het kwaad reeds geschiedt is zou ik zeggen alles goed ventileren en nat schoonmaken.
en wil je zekerheid voor je zelf dan een inspectie uit latenvoeren of de woning schoon genoeg is.

suc6

Gerrit
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Die vezels zijn net als stof, ze slaan neer ,dwarrelen weer op totdat ze een 'vaste' plek vinden.

Gevaar is afhankelijk van het type vezel en de hoeveelheid die je inademt , incubatietijd is ca 30 jaar als je al ziek wordt.
Neem alles af met een vochtige doek, ook de vloer.
Daarna zou je de vloer nog kunnen behandelen met een voorstrijkmiddel om de laatste restvezels te binden aan de vloer zodat ze niet meer opvliegen.

Bij asbest onderzoek word er een respirator geplaatst met daarin een filter, deze haalt de lucht uit de te bemonsteren ruimte voor een bepaalde tijd, en daarna word onder een microscoop gekeken of en hoeveel vrije vezels aanwezig waren.

Je kan ook zelf kleefmonsters nemen en deze opsturen, je krijgt dan een rapport met het type en de hoeveelheid aangetroffen vezels.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Ik heb dit topic even verplaatst naar de rubriek Asbest in huis.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Het is verboden voor een particulier om gelijmde asbesthoudende vloerbedekking te verwijderen. Ook niet als deze in één geheel blijft. Er is hier een enorme besmetting veroorzaakt!

Dit ga je niet oplossen door het met een nat doekje af te nemen. Het spoelwater moet bijvoorbeeld als asbesthoudend afgevoerd worden. Er zweven in de lucht waarschijnlijk ook veel vezels.

Haal er snel een asbestinventarisatiebedrijf bij. Die gaat eerst de besmetting in kaart brengen. Daarna kan een saneerder het opruimen en wordt het vrijgegeven. Tot die tijd de woning niet meer betreden.
 

Henkiexxx

  • #10
Niet oplossingsgerichte denigrerende tekst verwijderd. (Mod)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu