Asbest schoorsteen

Lielsje

  • #1
Goedemorgen,

Wij willen graag een huis kopen maar de gehele schoorsteenmantel is bekleed met een ronde asbestpijp. Liefst zou ik deze helemaal verwijderen maar ik begrijp dat je deze ook kunt coaten. Kan iemand mij aangeven:

- Mag je zelf het asbest verwijderen?
- Hoe doe je dit dan? Moet ik de hele schoorsteen afbreken?
- Wanneer je dit laat doen: hoeveel kan dit dan kosten?
- Heeft iemand ervaring met coating, wat kost dit , hoe veilig is dit?

Met vriendelijke klusgroetjes,
lilian
 

Pepjo

  • #2
Ga naar de website van VROM, daar staat alles.
Volgens mij mag je onder een bepaalde hoeveelheid m²/m³ zelf aan de slag, erboven moet je een bedrijf inschakelen.

Prijzen worden hier niet gegeven, even zoeken op het net, dan moet het wel te vinden zijn.
 

Lielsje

  • #3
Heb ik al gekeken, tot ongeveer 30 m² mag je zelf verwijderen indien het hechtgebonden asbest betreft (met melding naar gemeente toe). Maar dit betreft vooral golfplaten e.d.

Ik wil graag weten of dit ook voor schoorstenen geldt. Kun je een dergelijk buis er mogelijk van bovenaf uittrekken of moet je de hele schoorsteen afbreken? Bij breken gebruik je weer gereedschappen waardoor de buis van binnen mogelijk kan beschadigen..

Wanneer je alles laat breken door een saneringsbedrijf, ook de niet asbest-houdende buitenkant, is dit erg duur en bovendien moet ik dan een heel nieuwe schoorsteen maken.
 

Pepjo

  • #4
En waarom zou je de buis er uithalen? Als 'ie erin zit en nergens naartoe kan / niet beschadigd raakt zou ik hem lekker laten zitten. Probleem opgelost.
 

Lielsje

  • #5
Omdat ik heb begrepen dat er een wetsvoorstel is dat waarschijnlijk wordt goedgekeurd (we hebben dit ook aangevraagd bij gemeente en schoorsteenvegers) waarin alle asbest in woningen voor 2040 verwijderd moet worden, op kosten van de woningeigenaren.

Dit duurt nog lang, weet ik, maar we willen ook nog lang in de woning blijven wonen. De kachel hebben de vorige bewoners eruit gehaald. De asbestpijp komt dan nu ook bloot uit in de woonkamer.
We moeten toch een nieuwe vloer en kachel realiseren...als we de schoorsteen moeten afbreken kunnen we dat denk ik beter nu doen voordat de rest gerealiseerd is. Wanneer we eerst laten coaten en vervolgens moet de hele pijp er alsnog uit hebben de kosten 2 keer..

Maar, het is allemaal erg duur en daarom wil ik weten wat we precies zelf kunnen/ mogen doen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk dat je voor zo'n specifieke situatie, waarbij je exact wilt weten wat er wel en niet zelf gedaan mag worden, toch beter kunt overleggen met de afd. bouw-en woningtoezicht van je gemeente.
Want het wordt erg moeilijk op afstand te bepalen wat er wel en niet kan.

Houd er ook rekening mee: het laten weghalen is erg duur, maar waarom is dat zo?

Je wilt een lang leven in dat huis gaan doorbrengen, maar wat nu als dat huis door een verkeerde manier van asbest verwijderen "doordrenkt" is met asbest-stof? Wil je daar jezelf en eventuele gezin aan blootstellen?

Mijn mening hierover:
Je laat het zitten (2040 is wel erg ver weg!) en zet er een coating op, of je laat een gespecialiseerd bedrijf het asbest op deskundige wijze verwijderen.

Zelf doen lijkt me in dit geval spelen met je gezondheid.
 

Chathanky

  • #7
Als het niet om grote oppervlaktes gaat mag je het ook zelf doen, of dit zo verstandig is?

Bij je gemeente is na te vragen wat hun beleid is, het is wel verplicht om dit aan te melden, zij beoordelen de situatie en geven aan of je het zelf mag of dat je het moet laten doen. Je krijgt (in mijn geval) een schriftelijke verklaring om het te mogen afvoeren.
 

Lielsje

  • #8
De gemeente kan ik nu nog niet concreet vragen: ik wil het huis kopen maar het is nog niet mijn eigendom. Misschien moeten we het maar gewoon kopen en vervolgens een risico-inventarisatie en een offerte laten maken.

Mogelijk dat dat meer duidelijkheid schept, zowel over het risico, de mogelijkheden om het zelf te doen en de kosten om het evt. te laten doen. Een tweede optie zou mogelijk nog kunnen zijn om deze schoorsteen niet meer te benutten en een nieuwe te maken, maar weet niet wat duurder is.

Bedankt voor jullie reacties in ieder geval!
 

Chathanky

  • #9
In dat geval kun je als aankoop voorwaarde stellen dat de eigenaar het asbest saneert voor oplevering. (als hij ermee akkoord gaat)
Of dat de kosten afgaan van de koopsom.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu