Asbest in een oude rookafvoer tunnel?

Maurice1930

  • #1
Hallo allemaal, we zijn ons jaren 30 huis grondig aan het renoveren en waren daarbij bezig 2 oude rookkanalen te verwijderen tot we op een gegeven moment dachten asbest verdacht materiaal gevonden te hebben. Omdat we dus niet zeker wisten of dit asbest was zijn we ermee gestopt.

We hebben het tussen allerlei troep (zand, kleine stenen etc).in (afgebroken) stukken gevonden tegen de onderkant van het kanaal (bovenkant hebben we gesloopt).

weet iemand of dit asbest is? En zo ja, wat raden jullie aan: zelf rustig de troep met de verdachte stukken eruit halen en grondig stofzuigen of een asbest saneerder inschakelen? Hoeveel zou dit moeten kosten?

bedankt allemaal..

77986DFE-173C-4FCB-8876-D341D52869EF.jpeg F005E91D-B484-4332-962A-A7BDD2F388EC.jpeg D4055DC0-BA6B-41DC-B6A1-3BFFA8C6DBB1.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nooit stofzuigen. Dan blaas je alles door het huis en kan je de stofzuiger weggooien omdat die ook besmet is en asbest deeltjes zal blijven uitblazen bij gebruik.

Dit is verdacht, ik zie vezels.
Je kan de aanstekertest doen, als de vezels verbranden zijn die vezels geen asbest vezels, asbest vezels gaan gloeien en verbranden niet.
Bij twijfel laten testen.
 
  • Like
Waarderingen: Maurice1930

Maurice1930

  • #3
Dankjewel voor je snelle reactie jackd, stel dat je een zelftest doet, is dit genoeg voor een saneringsbedrijf om aan de slag te gaan? Of moet je een inventarisatie onderzoeo laten uitvoeren? Scheelt namelijk nogal in de kosten heb ik begrepen. Hoeveel zou het denk je kosten om dit dan te laten saneren?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, die aanstekertest is niet genoeg.
Het is niet 100% betrouwbaar, maar voor mij persoonlijk meestal genoeg om een materiaal als veilig genoeg te zien en door te kunnen met een klus. Bij asbest verdacht of twijfel laten testen.

Als het asbest is zal het behalve kosten zal het ook een flinke vertraging opleveren.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Voor sanering is een inventarisatie nodig. Die beschrijven om wat voor een soort asbest het gaat en hoe te verwijderen. Saneerder doet niets zonder inventarisatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu