Asbest golfplaten

Deleted member 146991

 • #1
Iemand advies? We hebben een schuurtje achterin de tuin waar ik vrijwel zeker van ben dat deze golfplaten asbest bevatten. Echter zijn ze niet allemaal meer in goede staat. Kunnen we dit zelf veilig verwijderen of zouden jullie ze toch professioneel laten verwijderen?

En nog een tweede vraag. We gebruiken het schuurtje oa voor opslag en onze vogeltjes overwinteren er. We zijn er dus wel regelmatig te vinden. Wat moet ik mij voorstellen qua risico? Laten deze breuken constant vezels los??

B860B537-7C42-4CA3-A699-D9F4E1220ABC.jpeg 173ACE40-3E99-4BF9-B36C-164192A11479.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Of ze asbest bevatten kun je nagaan met een online test kit.

  Je ziet duidelijk beschadigingen. Als dit asbest is dan zouden ze er bij mij snel vanaf gaan.

  Hoe zijn de platen bevestigd? Geschroefd of gespijkerd?
   

  Sander 1972

  • #3
  Zolang je niet gaat zagen en boren in die plaat....
  Ligt er aan hoeveel platen op je dak liggen, en of je enige sloop ervaring hebt. Anders zou ik het uit besteden. Aan een verwijderaar
   

  Deleted member 146991

  • #4
  @Vonken_trekker geschroefd. Aangezien we regelmatig in het schuurtje komen, lopen we dan gevaar qua vezels?
   

  Deleted member 146991

  • #5

  Deleted member 146991

  • #6
  Dit is de bovenkant

  03DA2381-1BF6-414C-873C-830D61F726EA.jpeg
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #7
  Wanneer zijn deze platen gelegd? Want niet iedere vezelcementplaat bevat asbest.
   

  Deleted member 146991

  • #8
  @Walker helaas weten we het niet. Het schuurtje is al heel oud. Huis is van 1933. Maar is de typische wafelstructuur die je ziet niet kenmerkend voor asbest? En het lijkt ook of je de vezeltjes gewoon ziet zitten. Ik zie verder ook nergens een code
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #9
  Nee, die wafelstructuur komt door de manier van produceren: Een nat mengsel van cement en vezels (niet persé asbest) wordt op een voorgevormde zeef gelegd, samengeperst, en in een autoclaaf verhit. Hierdoor zie je de afdruk van de zeef aan 1 zijde van het materiaal.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #10
  Ben een jaar of 15 geleden vaak in de fabriek geweest waar ze deze golfplaten maken en bij het mengen wordt er van alles gebruikt (in de hedendaagse platen dan) met cement en ook het nodige papier en andere vezels.
  Dit mengsel wordt eerst in een laag op een metalen vorm met gaatjes gegoten dan wordt er een weefsel laag tussen gelegd en daar nog weer een laag bovenop.
  Dan komt er een vorm bovenop en wordt de plaat in model gedrukt/geperst waarbij het vocht en lucht via de gaatjes in de vorm kan ontsnappen en daar komt dus de structuur aan de onderkant vandaan.
  Daarna werden ze gedroogd en in een verfstraat van een ruim 150m lang voorzien van een coating.
  Die verfstraat heb ik ooit geautomatiseerd zodat ze met minder mensen meer platen van een coating konden voorzien en het proces rendabel werd.

  Hier in de omgeving is/was dus zo ongeveer elke schuur voorzien van golfplaten (kon je in die tijd hier in de buurt als B keuze goedkoop kopen) met de hele problematiek inzake asbest werden ze massaal van de daken geschroefd en in 2 lagen doorzichtig plastic gewikkeld en dan kon je ze bij de gemeentewerf inleveren.
  Het advies was toen "kies een regenachtige dag uit of maak de platen nat voordat je ze verwijdert".
  Ondertussen is het het wel bekend dat goede adembescherming, de juiste kleding bescherming en de juiste werkmethode bepaald geen overbodige luxe is.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #11
  Je kunt op het oog niet bepalen of die platen asbest bevatten. Ik zou eerst online een test kit bestellen. Dan weet je het zeker.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Je kan kijken of je de productie code in de eerste of laatste golf kan vinden.
  Kijk even hier
  Er zijn nl ook asbest vrije platen die niet de letters NT hebben.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #13
  Klopt, die heb ik op mijn houthok liggen. Test kit besteld en blijkt asbest vrij.
   

  Jeroen

  Specialist Asbest
  • #14
  Beste Jelle,

  Op basis van de tweede foto vind ik de golfplaten wel asbestverdacht. Er is een particuliere vrijstelling van maximaal 35m² per kadastraal perceel. Hiervoor geldt dat het asbest hechtgebonden en niet beschadigd mag zijn.
  Een inventariseerder zal jouw dak als ernstig beschadigd typeren en valt dus niet in de particuliere vrijstelling. De juist te nemen stappen zijn: een asbestinventarisatie laten uitvoeren en vervolgens saneren. Het asbestinventarisatierapport wat uit de asbestinventarisatie volgt is verplicht voor de asbestsaneerder om het dak te kunnen/mogen verwijderen.

  Om antwoord te geven op je tweede vraag:
  Het is een hechtgebonden toepassing; de asbestvezel is stevig in het bindmiddel verankerd. Het is dus niet aannemelijk dat er continue vezels loslaten, maar er kunnen wel degelijk restanten o.i.d. in het schuurtje aanwezig zijn. Nu zijn schuurtjes doorgaans niet heel goed geïsoleerd, dus de kans van een eventuele verontreiniging door deze schade lijkt me wat klein. Maar goed, ik heb niet een compleet beeld. Je zult het echt moeten laten onderzoeken.

  Succes!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu