Asbest golfplaten buiten

Deleted member 129774

 • #1
Hallo,

Hoe gevaarlijk zijn gebroken asbest golfplaten die buiten (bij buren) liggen? Komt er alleen op moment van breken asbest vrij of is dit een continu proces?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Als je even de sticky bovenaan de rubriek leest dan zie je dat er staat:
  Gebonden asbestvezels kunnen geen kwaad, losse vezels die vrijkomen bij sloop wel.

  Afhankelijk van de omstandigheden waaronder die platen daar gekomen zijn, had het in het verleden eventueel wel kwaad gekund, bijv. tijdens demontage en vervoer naar de betreffende plek. Maar dat eventuele kwaad is dan (allang?) geschied.

  Ik denk dat je beter even met de buren kunt overleggen wat ze van plan zijn met die asbest platen. :wink:
   

  Deleted member 129774

  • #3
  Excuses!
  Maar bedankt voor uw reactie.

  Dus als ik het goed begrijp, op het moment dat de platen gebroken zijn- komt er asbest vrij. Maar na een week is dit allang vervlogen en levert het geen gevaar meer op?
  Sommige platen zijn echt in hele kleine stukjes gebroken.

  Ik kan (met mijn kinderen) dus met een gerust hart in de tuin zitten, zonder bang te moeten zijn dat er nog asbest vrij komt?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Klusvrouw01 schreef:
  Maar na een week is dit allang vervlogen en levert het geen gevaar meer op?
  Dat heb je me niet horen zeggen!

  Kleine stukjes en maar een week geleden gesloopt...
  In hoeverre de betreffende situatie gevaar kan opleveren kan ik niet beoordelen. Ik denk dat je eens ernstig moet gaan praten met die buurman en anders de milieuinspectie van de gemeente erbij moet halen.
   

  Deleted member 129774

  • #5
  Ja, ga ik doen. Maar als het een situatie van jaren is, dan vervliegt het dus wel?
   

  Deleted member 129774

  • #6
  Voor de duidelijkheid, het ligt er dus al enige tijd (misschien zelfs al jaren inderdaad).
  Die week was als voorbeeld voor mijn eigen idee. Maar als het er al jaren ligt, kan het nu geen kwaad meer? Tenzij er weer opnieuw stukken breken uiteraard?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Er zit altijd asbest in de lucht die we inademen. Bij sloop is een paar meter verder de concentratie al weer binnen de norm. Vandaar dat het lint relatief dicht bij de sloop kan hangen.

  Je hoeft je geen zorgen te maken. Vraag wel aan de buren wanneer ze het gaan opruimen. Schakel de gemeente in als ze het niet van plan zijn. De stapel mag er niet blijven liggen, want je mag geen asbest op voorraad hebben. De grond eronder moet ook grondig opgeruimd worden.
   

  Deleted member 129774

  • #8
  Dus zoals op foto’s te zien, kan het op dit moment geen kwaad voor gezondheid, als dit al zeker 2 jr zo ligt?
  Als ze het gaan opruimen wordt het wel weer schadelijk? En ze moeten de grond dan ook afvoeren?

  FF13C676-A56B-40B7-A279-EE20B6B06F72.jpeg 48DAC783-EBCF-4CEF-98F4-626606F5CDE6.jpeg
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  We hebben al aangegeven dat het laten liggen geen kwaad kan. Je kan zelf op infomil diverse informatie vinden. Hoe het opruimen in z'n werk gaat kan je navragen bij de gemeente.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #10
  Je kunt deze situatie bijna vergelijken met asbestplaten die nog gewoon op het dak liggen. Ook daar kan wat asbest vanaf komen door verwering. De hoeveelheden zijn echter minimaal. Vergeet niet dat er in de omgeving eigenlijk altijd een lage concentratie aan asbestvezels aanwezig is. Ook in wegbermen etc. komt het voor, vroeger werd asbesthoudend puin gewoon als verharding gebruikt en dat is nog lang niet overal opgeruimd.

  Maar goed, als je er zorgen over maakt zou ik het eerst bespreken met de buren. Schakel in ieder geval niet direct de gemeente in, voordat je het weet worden de buren met allerlei maatregelen en kosten opgezadeld en is de verhouding met de buren voor altijd verstoord.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #11
  Toch is afdekken met folie (en ballast) beter, omdat hiermee uitspoeling wordt voorkomen. Het opruimen van deze partij is nog een hele klus en moet door specialisten gedaan worden.

  Wellicht toch melden bij de gemeente?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu